ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВОГ ПОНАВЉАЊА ИЗБОРА У ШАПЦУ И КО ИХ КОНТРОЛИШЕ: У ГИК мањине, али без социјалиста и радикала

А. ДЕЛИЋ

08. 09. 2020. у 16:24

ОЧИ Шапчана ових дана упрте су у Градску изборну комисију, која је већ донела одлуку о новом понављању гласања у Шеварицама, једном од 27 бирачких места где су у суботу поновљени локални избори.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВОГ ПОНАВЉАЊА ИЗБОРА У ШАПЦУ И КО ИХ КОНТРОЛИШЕ: У ГИК мањине, али без социјалиста и радикала

Фото: А. Делић

Да ли ће и овога пута послушати сугестију актуелног градоначелника Небојше Зеленовића, као и у јуну, (када је поништила изборе на свих 100 места), брзо ће се сазнати јер су рокови за одлучивање у изборном процесу врло кратки.

Иначе, ГИК који многи грађани у незнању мистификују, практично, само осликава распоред снага у локалом парламенту. Тако овај шабачки, у основном саставу чине шест представника "Заједно за Србију", шест СНС и четири Западне Србије, док су у проширени ушли и поједини учесници на изборима - по један представник "Метле", "Уједињене демократске Србије - Прилике", Руске странке и "Европске зелене партије".

Правила су таква да странке учесници избора могу имати представнике у проширеном саставу уколико су предале пуне листе - 69 кандидата плус потписи подршке, или уколико су то политичке странке мањина. А одлуком ГИК-а, мањински статуси су признати за две зелене странке (Европска зелена странка и Зелена партија), од којих су једни, наводно Руси, а други Словаци. И Руска странка, такође има положај странке руске националне мањине, док је "Прилика" коалиција Црногораца и Демократског савеза Хрвата Војводине(!?)

ЖАЛБЕ СНС

СА проблемима са ГИК, шабачки СНС се суочио још приликом предаје потписа подршке за одборнике, у марту, када је већ прихваћена листу под бројем 1, напрасно поништена са образложењем да "недостаје један папир". Када су се побунили, напредњаци су одмах били оптужени како су тај недостајући документ, на превару, покушали да убаце уз помоћ једне чланице, па је избио скандал. Накнадном одлуком Управног суда, уочи избијања ванредне ситуације, СНС је ипак пипало то прво место.

Напредњаци су морали да се жале и у јуну, када је ГИК донео одлуку да поништи изборе на свих 100 биралишта, због наводне изборне крађе. Ипак, избори су поновљени на 27 биралишта, али је Зеленовић и у суботу "веровао" у победу све док гласови нису избројани. Нешто после поноћи, објавио је да се опет догодила изборна крађа и да ће опет тражири репризу гласања.

Иако је Шабац дуго био упориште СПС-а и СРС-а, ниједна од ових странака није могла добити представнике у ГИК, јер такође одлуком тог истог тела, наводно, нису успеле да прикупе валидне потписе подршке за пуни састав кандидата за одборнике. Социјалистима су потписи чак више пута враћани. Тако је потпуно јасно да, са више него двотрећинском већином коалиције око ЗЗС, представници СНС у сваком случају морају бити прегласани.

Ни то није све јер ГИК има право да, од странака које се "препоруче" као мањинске, тражи сагласност националних савета мањина у чије се име квалификују. Шабачки ГИК није сматрао да то треба да учини. Поред већине за одлучивање у ГИК, шабачка власт тако је приграбила још један важан бенефит јер изборна правила су таква да политичке странке националних мањина, уместо 900 гласова за цензус, треба само 626.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Milan Jovanović

08.09.2020. 19:46

Kao neko ko nije član ni jedne partije, i kome je svejedno ko dolazi na vlast, moram da čitaocima naglasim da imam jasne dokaze da je Gradska izborna komisija gomila kriminalaca i manipulatora, jer sam istražio temeljno celu stvar zbog toga što sam ni kriv ni dužan optužen da sam navodno kupovao glasove za SNS. Istražujući ceo slučaj, skupio sam dokaze da je GIK na osnovu ekstremno tankih, nepotpunih i posrednih dokaza o navodnim izbornim nepravilnostima zahtevao i izdejstvovao ponavljanje izbora, iako je i njima samima bilo jasno da su dokazi koje imaju slabi, da nikog nikada neće moći pravosnažno da osude za te navodne krađe, da im svedoci njihovi nikada neće izaći na sud da posvedoče o bilo čemu. Bukvalno su na osnovu ničega, raznih posrednjih dokaza, insinuacija i čistih bezočnih laži - neosnovano straćili gradu i ljudima 3 meseca i gomilu novca za ponavljanje izbora, i verujem da je to teško krivično delo za koje treba svi redom da odgovaraju.

Sale

09.09.2020. 10:48

Za vreme predizborne tišine, državna tv RTS objavljuje rezultate ankete koliko bi koja stranka fobila glasova kada bi se održali izbori. Na taj način skreće pažnju na glasače u Ša kpga da glasaju.