ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ЛАЈЧАКОМ И БОРЕЛОМ

Novosti online

07. 09. 2020. у 11:22

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ЛАЈЧАКОМ И БОРЕЛОМ

Фото: Инстаграм

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вућић састао се са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседником Европске комисије Жозепом Борелом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

По устаљеној процедури, након билатералних састанка две делегације са ЕУ посредницима у дијалогу, за 12 часова заказан је и трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића, премијера Косова Авдулаха Хотија, шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борела и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.


Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борел најавио је да ће се на данашњем састанку на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине разговарати о важним темама невећинских заједница и решавању међусобних финансијских потраживања и питања имовине.

-Обе теме су врло осетљиве и битне за будуће односе Србије и Косова и за свакодневни живот грађана-поручио је Борел.

Жосеп Борел је у снимљеној изјави пред почетак треће рунде обновљеног бриселског дијалога, на коме учествују председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти, поздравио заједничку изјаву у којој обе стране потврђују да "придају ЕУ интеграцијама највиши приоритет", да "настављају рад на дијалогу коме посредује ЕУ" и обећавају да ће "дуплирати напоре у усклађаивању са ЕУ".

 

-Наравно да се њихове позиције разликују, али овде су да нађу заједничко тло и да, кроз решавање свих отворених питања, раде на постизању свеобухватне нормализације односа-закључио је Борел.

Он додаје да су експертски тимови Београда и Приштине током лета радили на питањима несталих, расељених и економским односима.

-Ови разговори нису увек лаки. Драго ми је да видим посвећеност и поштовање са обе стране-каже Борел.


Како је раније најављено на данашњој, трећој по реду, рунди обновљеног дијалога на високом нивоу, лидери би требало да потврде финализацију договора око питања несталих, расељених и економских односа и отворе нове теме које обухватају Заједницу српских општина, међусобна финансијска потраживања и имовиска питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)