НЕТАЊАХУ ЗАХВАЛИО ВУЧИЋУ: За премештање амбасаде у Јерусалим

Танјуг

04. 09. 2020. у 20:19

ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетањаху захвалио је данас председнику Србије Александру Вучићу на одлуци "да призна Јерусалим за главни град Израела" и пребаци амбасаду Србјие у тај град.

НЕТАЊАХУ ЗАХВАЛИО ВУЧИЋУ: За премештање амбасаде у Јерусалим

Фото: Принтскрин

Он је у саоштењу поздравио одлуку Сбије да буде прва европска држава која је пристала да премести амбасаду у Израел и додао да се настављају напори да се и остале европске земље убеде да то учине.

"Захваљујем мом пријатељу Александру Вучићу на одлуци да призна Јерусалим за главни град Израела и премести тамо амбасаду", рекао је Нетањаху након што је објављено да је у Белој кући потписан споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине у оквиру којег је договорено да Србије премести амбасаду у Јерусалим и да тзв Косово и Израел успоставе дипломатске односе.

Израелски премијер је захвалио и америчком председнику Доналду Трампу на "доприносу овом достигнућу".

Нетањаху је рекао да је након раговора протеклих дана у којима су учествовали израелско Министарство спољих послова, Национални савет за безбедност и друге инситутције, одлучено да Израел успостави дипломатске односе са тзв Косовом, преноси Тајмс оф Израел.

Портал наводи да је овај потез део напора Трампове администрације да унапреди међународни положај Израела, недуго након што је успела да посредује у постизању историјског споразума о нормализацији односа између те државе и Уједињених Арапских Емирата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Zavram

04.09.2020. 21:32

И, шта ће тим признањем Израел да добије? Аплаузе Американаца изгубљеној части? Надам се потајно, верујем, да ће, после овог "међусобног признања", неке од муслиманских земаља, којим је Израел трн у оку, да повуку своја признања лажне, монструм државе (нећу име да јој спомињем). Ишчекивање, радост, победа наше делегације, председника Вучића... Све ми је овим непријатељским гестом Израела, а под утицајем САД, задобило горак укус...

Milan Vrbas

05.09.2020. 09:51

Ubeđen sam da je ovaj događaj prekretnica u pogledu koji administracija Donalda Trampa ima na našu državu. Pokazali smo fleksibilnost, sklonost ka miru i kompromisu, ali, što je itekako važno, i rodoljublje i osećaj za nacionalne interese.

ćirilo

09.09.2020. 21:15

Нека Натањаху објасну учешће израелски авиона на прослави хрватске "Олује", погрома Срба са својих вековних огњишта. Нека оде у Јасеновац и ослушне ропот зверски убијених Срба и Јевреја. Oво му могу опростити данашњи Јевреји и равнодушни Срби - несрби али ја коме су на зверски начин убили две сестре, брата и оца не могу никада. Поготово што су Годшатјн син и отац мирно гледали дефиле усташа у Загребу после признања Хрваске од стр. НАТО земаља и нису о томе обавестили међународну јавност. За добар положај и добре паре су зажмурили на оба ока. Типчно жидовски..!