ЂУРИЋ О СПОРАЗУМ У ВАШИНГТОНУ: Огроман успех Србије

Танјуг

04. 09. 2020. у 19:08

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је оно што је делегација Србије постигла у Вашингтону изузетан успех, посебно с обзиром на то шта су била очекивања друге стране, те да је споразум за унапређење економских односа Београда и Приштине, заправо и више од тога - то је план који за наше људе на КиМ, али и за целуСрбију ствара могућности за које, каже, нисмо веровали да ће бити достижне.

ЂУРИЋ О СПОРАЗУМ У ВАШИНГТОНУ: Огроман успех Србије

Фото Тањуг

Ђурић је у изјави за Танјуг из Вашингтона истакао да је на првом сусрету једног председника Србије са председником САД, после много деценија, између осталог, договорено да Приштина у потпуности приступи иницијативи “мини Шенген”, који је иницирао председник Александар Вучић, са колегама из региона.

То је, каже, велика вест за Србију с обризом да је наша земља највећи извозник у региону, као и имајући у виду да смо затварањем тржишта наше јужне покрајине изгубили више од пола милијарде евра за само две године.

“То смо сада отклонили и приступање Приштине ''мини Шенгену'', на које се обавезала, даће кључни замајац овој иницијативи”, рекао је Ђурић за Танјуг из Вашингтона.

Он је указао да се САД чврсто подржавају ту иницијативу, што ће, каже, допринети да се и преостале змеље из региона прикључе “мини Шенгену”, чиме ће бити многоструко увећана економска корист з Србију.

“Ово је кључна прекретница у реализацији ове, за Србију витално важне иницијативе”, подвукао је Ђурић.

Такође, додао је да су конкретне користи и решавање садашњег застоја у признавану сертификата, тако да се омогућава Србији да пласира још више производа.

Укидањем могућности увођења једностраних трговниских баријера, какве је Приштина уводила до сада, значајно се укидају дугачки редови камиона и возила на административиним прелазима и олакшава грађанима слободно кретање, додао је Ђурић.

Истовремено, признавање диплома и професионалних сертификата, пружиће веће шансе нашим људима, посебно Србима са Универзитета у Косовоској Митровици, који су били дискриминисани, јер им институције у Приштини нису признавале дипломе.

Посебно је истакао да је постигнут веома важан договоро у вези са имовином СПЦ, којим се Приштина формално обавезала да ће почети да поштује пресуде које се односе на имовину СПЦ.

“Ово је важно због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, Пећке патријаршије и других наших светиња. Ово представља први важан корак и писану гаранцију за даљи рад на побољшању положаја наше цркве на КиМ”, нагласио је Ђурић и додао да сигурност улива то што је споразум потписан у присуству председника САД.

Навео је и да је договорено и отварање канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, прве такве у региону, која ће бити задужена за подршку пројектима и инвеститорима који ће отварати фабрике у Србији, уз финансијску подршку.

“Ово је веома снажан сигнал за америчке и европске инвеститоре”, рекао је Ђурић и додао да се може очекивати подршка америчке “Експорт импорт” банке за инвестирање у Србији.

Као значајан и велики успех делегације Србије, Ђурић је истакао то што је успела да се избори да делимо киловате са хидроцентрале Газиводе.

Договором је, појашњава, предвиђено да се направи план заједничког коришћења енергетских потенцијала Газивода.

“Централна Србија до сада није имао ни киловат електричне енергије са Газивода, сва је остајала на КиМ, а сада је договорено да се део производње дели међу странама”, додао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је најважније од свега и прва вест са данашњих разговора делегација Србије, да је председник Александар Вучић, као политички лидер делегације и Србије, имао јуче и данас политичке храбрости и снаге да заустави настојања да се у окивиру овога имплементира тачка 10, која је постојала у ранијим нацртима, а која је говорила о међусобном признању Београда и Приштине.

“С обзиром на околности, сматрам огромним успехом то што је делегација Србије, на челу са Вучићем, који је показао врсту политичке куражи и спремности и на политичко пожртвовање, и успео да довољно чврстим ставом избаци, што је било јасно и домаћинима и свима да нема шансе да прође, тачку 10, односно причу о међусобном признању”, рекао је Ђурић.

Он је подсетио да су месецима уназад албански лидери говорили како у Вашингтон иду по признање и само да добију потпис, за који је, каже, и председник Вучић рекао да га неће добити.

У том погледу, сматрам да је делегација остварила свој циљ, навео је Ђурић.

Он је навео да је изузетно значајно то што се Приштина обавезала да приступи “мини Шенгену”, с обзиром на то колико је оспоравала иницијативу, не желећи да Србија, која је највехци произвођач у региону, заједно са другима искористи све шансе за развој домаће привреде.

“Част ми је и поносан сам што сам био сведок борбе која је вођена и што је Србија на овако тешким разговорима представљао човек, људи који су томе били дорасли и имали храбрости да у датим околностима извуку најбољи могући резултат и отклоне опасности које су претиле”, закључио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)