ОН ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВО 160 СРБА: Све о терористи ОВК који удара на темеље Дечана

Е. В. Н.

20. 08. 2020. у 11:00

ОН ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВО 160 СРБА: Све о терористи ОВК који удара на темеље Дечана

Новости

ПРЕДСЕДНИК општине Дечани Башким Рамосај, који упркос налогу владе у Приштини подржава наставак радова на изградњи пута који угрожавају древни српски манастир, био је припадник тзв. бригаде "Црни орлови" у оквиру некадашње ОВК, а под командом Рамуша Харадинаја, и директно је одговоран за киднаповања и убиства више од 160 српских цивила, војника и полицајаца на подручју ове општине.

Ове тврдње изнело је Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, које је саопштило и да је Рамосај место председника општине добио као "награду за своја злодела". Он је, иначе, члан Харадинајеве странке - Алијансе за будућност Косова.

- Сви некадашњи припадници терористичке ОВК награђени су високим положајима у својим општинама у политичком и јавном животу. А да је био припадник те злочиначке организације Рамосај и сада потврђује кидисањем на манастир Високи Дечани, једино место у Дечанима које чува трагове српства и православља - истичу из овог Удружења.

Они наводе да се највећи број киднаповања и убистава српских цивила током 1998. и 1999. на подручју Метохије догодио покрај магистралног пута Пећ - Дечани - Ђаковица, као и да су из околних шума припадници ОВК кидаповали чак и читаве породице.

Удружење подсећа да су на овом подручју почињени гнусни злочини над српским цивилима, али и нашим војницима и полицајцима. Терористи су још почетком 1998. уносили немир међу српским становништвом, због чега је са подручја општине расељено више од 1.000 Срба.

РАМУШЕВ САБОРАЦ, НИЈЕ ОСУЂИВАН

ЈЕДИНИЦА звана "Црни орлови" формирана је по наређењу, у то време команданта ОВК, Рамуша Харадинаја, као специјална јединица за брзе интервенције. Предводио ју је Идриз Балај, против кога је, као и против Харадинаја, тужилаштво Хашког трибунала поднело оптужницу за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања. Као и Харадинај, ни Балај није проглашен кривим.

Иначе, Љатиф Гаши, један од команданата ОВК за подручје Лаба, позван је на саслушање у Хагу.

- Пошто су припадници његове бригаде протерали све Србе из Дечана, Рамосају је сада трн у оку манастир тако да на све начине настоји да угрози светињу која сведочи о српским коренима на овим просторима - закључују у Удружењу.

Иначе, премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти и Рамосај договорили су се јуче да се зауставе радови, али је Рамосај рекао после састанка да ће га - сам правити.

Поводом читавог сучаја, амбасадор САД у Приштини Филип Коснет написао је на "Твитеру" да је изградња ауто-пута Дечани - Плав "више од земљишта и градње, јер је реч о поштовању судских одлука", али је и додао:

- Ради се и о поштовању и очувању свих да практикују своју веру и живе мирно са својим суседима, и вредновању богатог наслеђа и културне разноликости Косова - написао је Коснет, подводећи Високе Дечане под наслеђе тзв. "Косова"?!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)