ЛАЖИМА НИКАД КРАЈА: Срби су унапред били оптужени за рат који су пројектовале велике силе

Слободан Вуковић

среда, 12. 08. 2020. у 10:00

ЛАЖИМА НИКАД КРАЈА: Срби су унапред били оптужени за рат који су пројектовале велике силе

Стејт департмент / Архива

МНОГИ новинари који су извештавали из нашег региона (пристигли с разних страна) били су жељни сензација. Највећи број њихових текстова сачињен је на основу извештаја, који су им сервирани у дослуху са евро-америчким званичницима. Зато, лажима није никад било краја, које су се временом множиле и увећавале.

"Шпигл" је писао да ратну стратегију Срба чине масакри цивила, етничка чишћења и силовања. Да би употпунио мејнстрим приче о логорима и силовањима Би-Би-Си ворлд сервис је "300 милиона својих гледалаца обавестио да су српски снајперисти плаћени 600 долара за свако убијено муслиманско дете". Недељу дана касније, 3. јануара 1993. године, листови "Мејл он сандеј" и "Индепендент он сандеј" објавили су фотографију двомесечне бебе и причу њене мајке 16-годишње босанске муслиманке, која каже да је остала трудна након што су је Срби силовали у логору за силовање. Проблем је у томе да је беба зачета у јануару или фебруару 1992, а рат у Босни није ни почео до априла.

У Немачкој је прича о силовањима зачињена маштом да би јој се дала лажна објективност, упоређујући је са масовним злочинима почињеним током Другог светског рата. Она је упакована у најбољој традицији Гебелсове пропаганде. Тако, на пример, посланик ЦДУ Штефан Шварц у јануару 1993. листу "Тагестхеман"је изјавио: "Поново се обављају експерименти над људима као што их је у Трећем рајху чинио Менгеле". Српски гинеколози "усађивали су босанским женама чак псеће ембрионе". Ову лаж су пренели готово сви немачки и готово сви европски штампани и електронски медији. Британски "Дејли мирор" такође је (4. јануара 1993) објавио ову причу, да би је поновила и "Република"(15. јануарa 1993). Затим, Срби су босанским муслиманима "хранили псе" ("Тајмс", 7. августa 1992); наређивали су босанским муслиманима да "силују животиње" ("Тајмс", 1. јануарa 1993. године).

ТУРСКИ генерал Неџип Торунтај, онако, из чиста мира, каже да су Срби топовима разорили историјски мост на Дрини (мислећи на онај Мехмед-паше Соколовића описан у Андрићевом роману), као и многе минарете... У склопу тога ће тадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана за Би-Би-Си рећи да се на Косову више "не могу видети мушкарци од 30 до 60 година" ("Време", 20. 11. 1999).

Од европских званичника најдаље је отишао тадашњи немачки министар одбране Рудолф Шарпинг, који je, иначе, као неспособан, ослобођен војне обавезе. Он је на седници Бундестага сутрадан, након агресије на Србију, да би је оправдао, говорио о 400.000 избеглица (што је била ноторна лаж). Затим ће више пута говорити о "геноциду" и постојању српских концентрационих логора у Приштини са 100.000 мушкараца "Монд", 10. 4. 1999). А 27. марта је устврдио:

"На Косову се не припрема геноцид, он је већ у току", а то ће се, да би се оправдала НАТО агресија, убрзо претворити у масовну гробницу. Шарпинг је, потом, на првом програму немачке телевизије АRD у емисији "Кристијансен", 28. марта 1999. године, да би оправдао бомбардовање Србије, изјавио да је у Сребреници убијено 30.000 људи, док је сутрадан говорио о "геноцидној политици" Србије.

ШАРПИНГ се на измишљотинама и оптужбама није заустављао: једна од карика у ланцу тих наизменичних оптужби (а тиме и дискриминација) у Гебелсовом стилу јесте његова изјава да су "27. марта Срби окупили 28 учитеља у селу Годен и обесили их (...) У Великом Аласу паравојне снаге су 19. 4. 1999. убиле 22 човека. Многим лешевима је ножем одсечена глава. Другима су распорени трбуси"583. А поновиће све те бесрамне лажи у интервјуу "Шпиглу" када се влади љуљала подршка Зелених ("Шпигл", 15. март 1999) 584 и када је у немачком јавном мњењу, такође, јењавала подршка бомбардовању Србије ("Шпигл", 17. март 1999) Рудолф Шарпинг ће без и трунке стида често понављати раније изнете лажи и додати по коју нову: "Из школе су извели наставнике и децу и обесили учитеље наочиглед деце (...) Трудницaмa са стомацима су после убиства вадили фетусе (Фтус ерст гегрилт) (...) Срби истерују целу популацију, 90 одсто становника Косова - искључиво због њихове етничке припадности, што открива фашистичко језгро ових дела". ("Шпигл", 17. март 1999)

Неколико дана након агресије на Србију, како би се она оправдала, Шарпинг је тврдио да је "овде почињен геноцид", а Џејми Шеј једном каже да "смо на ивици огромне хуманитарне катастрофе (...) какву нисмо видели у Европи још од последњих дана Другог светског рата" (АП, 28. 3. 1999), а други пут каже да је "90 посто од 1,8 милиона косовских Албанаца протерано из својих домова" (589 па наставља о "десетинама хиљада несталих младића" које су "вероватно убили Срби" (Лос Анђелес тајмс", 5. 5. 1999). Све су то биле лажи. Мадлен Олбрајт, тадашњи амерички државни секретар, 31. фебруара 1999. је на француској ТВ станици Европа 1 потврдила Шарпингову изјаву "да је на Косову отворен један концентрациони логор са 20.000 Албанаца, углавном жена и деце" ("Њујорк тајмс", 19. 4. 1999) .

ДЕЈВИД Шефер, амбасадор у Стејт департменту и специјални изасланик САД за ратне злочине, 18. марта, непуну недељу дана пред почетак бомбардовања Србије (24. марта), изјављује: "Не може се објаснити где је нестало око 100.000 мушкараца са Косова" ("Њујорк тајмс", 19. 4. 1999). Убрзо ће то "Њујорк дејли њуз" објавити под насловом: "Пронађено је 100.000 мртвих косовских мушкараца" ("Њујорк дејли њуз", 19. 4. 1999). Неколико следећих недеља ова измишљена прича ће се вртети на свим значајнијим европским и америчким радио и ТВ станицама и, да не би којим случајем била заборављена, амерички званичници су је често понављали. Тако, на пример, Вилијам Коен, тадашњи државни секретар Сједињених Држава, 16. маја, у емисији "Фејс нејшн", телевизије Си-Би Ес, изјављује да су српске власти протерале милион и по људи и да је 100.000 за војску доспелих Албанаца нестало, те да су их можда побили Срби 594, док је, кад су Срби у питању, незаобилазни Дејвид Шефер 18. априла изјавио да је забринут јер је 225.000 албанских мушкараца у доби од 14 до 59 година нестало без трага 595. А Клинтон је у више наврата упоређивао Србе с нацистима - како на Косову спроводе холокауст ("Американ тинкер", 24. 9. 2014)

У саопштењу за штампу Стејт департмента од 19. априла 1999, које је европске и америчке медије заправо упутило како треба писати о косовској кризи, каже се да је, по изјавама избеглица (у чију истинитост нема ни трунке сумње) најмање 100.000 Албанаца, а можда и целих 500.000 нестало, јер су српске снаге одвајале мушкарце од стараца, жена и деце. У истом тону говори се и о масовним гробницама у Дреници, Канику, Малишеву, Пустом Селу, Клини, и другим. Па онда следи да је преко 400 села спаљено од краја марта и слично. Те информације су се, уз дослух или на препоруку званичника, невероватном брзином шириле и добијале различите садржаје. Многи медији су пренели да је Стејт департмент објавио да се 500.000 Албанаца воде као нестали и слично. Тако је, на пример, Жан-Пјер Перно, водитељ на француском каналу TF1, 20. априла 1999. објавио да је "од 100.000 до 500.000 људи убијено". Следеће вечери исти канал је објавио: "Према НАТО, између 100.000 и 500.000 људи је нестало. Страх је да су их Срби погубили " (Монд дипломатик", март 2000).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Mane

12.08.2020. 10:24

Mislim da je korenu svega Bliski Istok i tesne veze koje su i po privatnim osnovama imale familije Bush i Klinton. Jedino se time moze opravdati interes Amerike da se jaca pozicija muslimana u Evropi.Sve ostalo je samo logistika .Istina je prva zrtva u svakom ratu.

@Sneki - U pravu je gospodja Sneki,dajmo da se organizujemo i ove belosvetske bitange da tuzimo za sve lazi koje su napisali.Srbija da bi bila ozbiljna drzava treba da obnovi tuzbu protiv protuva kao sto su: Solana ,Klinton ,Bler,Šreder,Širak,Šej,Anapur,Olbrajt,Klark ... i ostala bratija koji su zivi a moze i koji nisu.Nazalost mi smo pokrenuli tužbu ali nesrecnici kojo su dosli 5 oktobra su je povukli. Dosta je precutkivanja zlocina Nato monstruma.

Lav

12.08.2020. 13:00

@Sale - Sve tragedije,stratista ,Jasenovci, milionska progonstva i stradanja Srba su izvedeni u režiji Zapadnih vetrova ,sa domaćim satelitima članicama Evrope i Nato koja upravljaju i vladaju informativnim medijima u svetu..Srbija je u proteklih 100god. nažalost, najviše nastradala,i jos uvek je na vetrometini ,ni od koga zaštićena.Rusi ,uključujući našu naivnu naklonjenost, su celo vreme bili po strani, kao nemi posmatrači.Ako Srbija pod hitno ne nađe neko povoljno stratesko rešenje,njena budućnost biće ugrožavana ,sve dok se odnos snaga u svetu ne promeni.

buki

12.08.2020. 14:58

@Sale - Pogledajte ko nas okružuje, a da ne pominjem Nemce, Holandjane, Dance i ostale sa Zapada, kojima se sve moralne norme podredjene dolaru. Ako sa svim zlotvorima prekinemo komunikaciju, bićemo potpuno izolovani kao Albanci za vreme Envera Hodže. Izabrali smo da se pravimo kako ne vidimo njihove zločine, jer su vremena takva da su svi medjunarodni sudovi pod njihovom vlašću i praktično mi nemamo kome da ih tužimo, a da pri tome očekujemo pravedno suđenje.

Sale

12.08.2020. 11:25

Eto, prodje skoro 30 godina od pocetka rata u bivsoj nam drzavi i nista novo. I dalje kukamo na tudje lazi. Niko da se pita zbog cega izgubismo sve te ratove. Valjda zato sto imamo previse strucnjaka i struke a malo skolovanih ljudi.

Mr Radomir Scepanovic

12.08.2020. 11:31

Немачким лажима никада краја! Немачка гнетика је измењена, после Другог светског рата. Променили су је руски и америки црни војници. Данас је мењају арапи. Живели! Прост!

Vuc

12.08.2020. 12:12

Da se predsednici tih drzava javno izvine za lazi, da plate odstetu zbog nelegalne agresije ili ulazimo u savez sa Rusijom i kod nas ce biti rasporedjeno takticko nuklerano oruzije. Nek biraju kao kod Tita, da plate milijarde odstete i izvinjenje i da ostanemo neutralni ili da imaju u srcu Evrope nuklerake i s-500.

Milos

12.08.2020. 12:12

Западни свет је на развалинама комунистичких пројеката 90-их,хтео нови свет и себе је видео као неприкосновеног економског-идејног вођу и једино што им је сметало на том путу је њихова грешна прошлост према муслиманима Азије и Африке у доба империјализма. Требало им је да "очисте" савест,налажењем новог кривца. Ту смо им,ми Срби послужили да направе сценарио,који је невешт и обесмишљен надолазећим догађајима 21.века и чија ће права слика доћи ,на нашу корист.

brankok

12.08.2020. 12:13

Pa oni su samo navodili brojke ratno sposobnog stanovništva koje su obučavali u svojim kampovima u Bosni i Albaniji, a koji će u budućim terorističkim akcijama protiv nealbanskog stanovništva odraditi svoj deo posla, pa ko od njih preostane živ, a ne uspeju da stvore etnički čistu teritoriju, po praksi biti likvidiran od strane svojih učitelja, jer mrtva usta ne govore. A unapred Srbi budu proglašeni za najveće zlikovce u istoriji ove planete. Zbog toga su u hladnjačama koje je ko zna ko potopio po jezerima nalažene lične karte samo albanaca i to pobačane iznad tela leševa. A za žrtve se do današnjih dana još nije otkrila stopostotna istina ko su i koje nacionalnosti. Bruka i sramota za našu državu i sve zvanične organe, ali i novinare, posebno istraživačke. Bruka i za nas kao stanovnike ove države koji ni jednu plemenitu akciju ili protest ne možemo da odradimo a da grupica huligana ne obesmisli te skupove. Setite se protestnog skupa ispred Hrama Svetog Save kada je grupa mladih predvođena ko zna od koga pošla na Američku ambasadu i zapalila je. Životom je platio jedan momak, a to baš tog dana nije smelo da se dogodi. Ceo svet je preneo vest o huliganstvu, a o veličanstvenom skupu ispred hrama Svetog Save ništa.

Soko

12.08.2020. 12:32

To je današnja taktika zapadnih krvoloka i okupatora.To ih je još Gebels podučio kako satanizovati neki narod da bi mogli da ga okupiraju i opljačkaju.Sva sreća pojaviće se Putin i Si Điping kao spasioci svetske populacije od zapadnih fašista i kriminalaca.

buki

12.08.2020. 15:16

@Ljuban - KOME? Sve sudije tih zapadnjačkih sudova su takođe prošle tretman ispiranja mozgova i satanizaciju Srba, a ako su neki i sačuvali zdrav razum, džaba kada su na njihovom platnom spisku. Redovno se pokaju tek kad odu u penziju, pa dobiju naknadne napade iskrenosti. Bliži im se božiji sud ili šta već, ali to nama tada ne pomaže.

Mija

12.08.2020. 14:02

Gospodo. Kako bi Amerika i dalje vladala Evropom da nije ostavila dve muslimanske države u srcu Evrope,Kosovo i Bosnu a imaju i njemačku kao svog trojanskog konja koja će to sve kontrolirati. Sdruge strane je..š takav svjet koji voda zemlja koja ima psihijatra po glavi stanovnika stalno priča o humanosti a rukr su im krvave do ramena,jadno ali kad imala budala koji im vjeruju.ljp.

naranca

12.08.2020. 14:31

Nemci su tada drzali sve na uzdi(USA UK NATO.....). A pudlice su lajale kako oni kazu.Sva ta propaganda je bila za domacu upotrebu da opravdaju krsenje zakona i gnusne zlocine koje su ucinili Srpskom narodu.

Talaj

12.08.2020. 15:34

Sve je to tačno, samo ste zaboravili da pomenete ko im je ODAVDE iz Srbije takve laži servirao i onda ih besramno potvrđivao. Neću sada ovde da ih navodim, jer mi ne bi objavili komentar, ali mislim da njihova imena zaslužuju uz Šarpinga, Olbrajtovu, Džejmi Šeja i druge. Umesto toga, neki od njih čak imaju svoje ulice i trgove...

Mišo Peć

12.08.2020. 18:00

E baš zbog svih tih njihovih podmetanja i zločina Srbija neće nikada ući u nato,objašnjavaćemo našim potomcima skolena na koleno da su zapadne zemlje sve sami zločinci koji su nam bombardovali zemlju i ubijali decu u školama,bolnicama,mostovima,vozovima,trgovima i da će sve naredne generacije u Srbiji zapad smatrati zločinakom organizacijom a Rusiju i Kinu prijateljima Srbije.