НЕМИ СВЕДОК УЖАСА И ПАТЊИ СРПСКОГ НАРОДА: Прочитајте шта пише на првом спомен-обележју посвећеном мученицима из Олује

Д.М.

04. 08. 2020. у 08:15

НЕМИ СВЕДОК УЖАСА И ПАТЊИ СРПСКОГ НАРОДА: Прочитајте шта пише на првом спомен-обележју посвећеном мученицима из Олује

Фото С. Костић

ДАНАС ће на мосту у Сремској Рачи председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик открити спомен плочу Србима који су страдали током "Олује".

Та спомен плоча, која је постављена синоћ, ће бити прво обележје мученицима који су се нашли на удару злочиначке акције хрватске војске, чији је једини циљ био етничко чишћење простора Крајине.

"Овај мост је неми сведок ужаса и патњи српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас.", пише на обележју.

Фото С. Костић

Београд и Бањалука заједно ће обележити 25 година од геноцидне операције хрватске војске, током које је протерано више од 250.000 Срба, а убијено 2.000, уз идеју да се на данашњи дан у Сремској Рачи не говори само о страдалима у "Олуји", него уопште о страдању српског народа.

Церемонија обележавања носиће назив "Олуја је погром, отаџбина неће заборавити", како би се послала снажна порука да матица осећа бол свих Срба, ма где да се они налазе.

За разлику од претходних година, када је 4. август, дан почетка "Олује", обележаван уз присуство бројних највиших државних званичника Србије и Српске, гостију из света дипломатије, јавног живота и великог броја грађана, током овогодишње централне манифестације у Сремској Рачи неће бити масовног окупљања. Оваква одлука је донета из безбедносних разлога, због ситуације са епидемијом вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Raso

04.08.2020. 08:26

Срби су тада, као и много пута пре и после, доживели тешки тлочин од Хрвата. Овом догађају и жртвама треба изградити спомен обележје у којем треба подићи велики споменик, музеј, ... Нека ова табла буде почетак а онда, остало.

Khal Drogo

04.08.2020. 08:41

Злочиначка акција "Олуја" је највећи злочин од времена Јадовна и Јасеновца, којом је довршено оно што се започело геноцидом у ендехазији, Срби су почишћени из ове достојне насљеднице ендехазије. А колико су неки забраздили у србомржњи говори да се у овој новој ендехазији прославља овај погром Срба, морбидно и болесно. То је једнако да прослављате "коначно рјешење српског проблема" у Јасеновцу, никакве разлике, болесни умови су и за Јасеновац рекли да да су тако бранили уставно-правни поредак монструм творевине ендехазије, као што кажу и за злочиначку акцију "Олуја", познат рукопис хуља, наћи ће оправдање за најмонструозније злочине. Данас ћемо се присјетити овог тужног дана, наших мученика који пострадаше, памтићемо и извршиоце овог злочина, а и оне сподобе, укључујући и једног назови Србина, који прослављају овај погром Срба није лоше упамтити.