ГОДИШЊИЦА “ОЛУЈЕ”: Вучелић - То није био инцидент то је континуитет хрватске политике

Новости онлине

понедељак, 03. 08. 2020. у 20:37 >> 20:42

ГОДИШЊИЦА “ОЛУЈЕ”: Вучелић - То није био инцидент то је континуитет хрватске политике

Фото: принтскрин

И ДАНАС, 25 година од војно полицијске акције Олуја, највећег егзодуса Срба након Другог светског рата, Хрватска ће овај дан обележити низом манифестција као Дан победе и домовинске захвалности, док се у Србији тај дан обележава као дан туге због 250.000 прогнаних и више од 1.800 убијених или несталих.

Овај егзодус Срба је, према тумачењу аналитичара, један од многих које су починили припадници хрватске војске над недужним Србима, који је остао некажњен од међународне заједнице.

Акцију протеривања Срба са својих огњишта у студију ТВ Пинк коментаришу Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости", новинар Филип Родић, Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра "Веритас" и историчар Момчило Диклић.

Током специјалне емисије емитован је и документарни филм ТВ Пинк "Злочин без кајања" посвећен упаво највећем етничком чишћењу у Европи од Другог светског рата.

Вучелић је рекао да је јако тешко након подсећања на злочине говорити рационално. Како каже, јасно се види да то није био инцидент већ да је континуитет хрватске политике.

"Јако је важно да нашом културом сећања, обележавамо тај датум, да то постане централно обележавање, да буде заједничка Литургија над свим тим. Морамо неговати културу сећања, да оваква политика и злочини не би добијали своја признања"; рекао је Вучелић.

Коментаришући најаву Бориса Милошевића да ће да иде на прославу "Олује", каже да је то показивање љубави џелата према џелату.

"Они нападају Србију и Вучића јер култура сећања оживљава, као и врста споменичке културе", рекао је Вучелић.

Штрбац је истакао се мора поћи од важећих наратива о акцији "Олуја".

"Хрвати имају саборску декларацију о њој. И ту је дефинисано шта она значи за њих", рекао је Штрбац и додао да је то за њих била нужна и легитимна акција. Како каже, они да би опстали на власти, морају да поштују тај наратив.

"По нама је "Олуја" једна од највећих српских трагедија. То је било етничко чишћење признато од међународних судова", рекао је Штрба, додајући да је то био удружени злочиначки подухват са Туђманом на челу а са циљем трајног протеривања Срба из Крајне.

Како каже, неспорно је да је тамо учињено етничко чишћење и додаје да у објективном смислу последице "Олује" достижу и до дефиниције геноцида.

Диклић је рекао да је он за то да треба стално разговарати, као и да, уколико је услов био да потпредседник владе буде Србин и да буде на прослави, како каже, више је него понижавајуће.

"Они дају легитимитет за ту акију", рекао је Диклић, додајући да је "Олуја" по њему извршавање запланираног програма етничког чишћења. Како каже, знамо да је програм етничког чишћења кренуо још раније.

"Програмирано је и пре почетка рата", рекао је Диклић.

Родић је рекао да се слаже да се, по питању Милошевићевог потеза, ради о врсти Стокхолмског синдрома, али и о покушају понижавања.

"Хајде да замислимо да он заиста верује, у шта сумњам, да се ради о његовој жељи за помирењем. Ако је помирење могуће на тај начин да представник српског народа оде на прославу таквог злочина, онда следећи корак треба да буде да оде у Блајбург, па затим да пева усташке песме и да се покатоличи, па затим и да заједно са њима коље Србе", рекао је Родић.

Како каже, у најмање три наврата смо покушали помирење са хрватским народом.

"Заислите да је којим случајем држава Србија суманута да обележава 11. јул као датум ослобођења Сребренице. То је мени исто као и ово хрватско обележавање "ослобођења Крајине". Ко би од муслимана дошао на такву прославу", рекао је Родић.

Хрвати су остварили своје националне задатке, каже Вучелић, али не до краја, јер је отало да се изгуби српски идентитет. Истиче да је важно да имамо културу сећања.

"Документа из Клинтонове библиотеке показују да је акција заједничка и не треба заборавити да је та територија била под међународном заштитом. Туђман ништа није ни крио на оснивачкој скупштини ХДЗ, а тада је имао и расистичке изјаве" каже Вучелић за Пинк.

Фото: принтскрин

Момчило Диклић

Када је реч о помирењу, како каже, треба да бележимо испољавање континуитета који је такав да они једноставно такао артикулишу своје националне циљеве.

"Видим и да их јако нервира наш економски успех", каже Вучелић.

Штрбац каже да је 1.872 људи погинуло у акцији, од чега 1.220 цивила, што је преко 65 процената укупног броја настрадалих.

Додаје да има и оних који нису убијени метком, али да су многи остали сами, углавном стари, без хране и лекова. Нестало је, каже, 722 људи у овој акцији.

"У рату 90-их настрадало је 7.372 Срба, а нестало 1.715. Наравно, они који су нестали сигурно нису ни живи. Они, нажалост, не признају наше жртве, а ми Срби смо доста комотни и не идемо на то да истерамо формалности", каже Штрбац.

Каже и да је 341 ексхумиран посмртни остатак, али да се, нажалост, они не могу идентификовати јер породице нису дале крв. Он апелује на људе да дају крв, како би овакве ствари биле утврђене.

Фото: принтскрин

Филип Родић

Диклић каже да су Срби у Хрватској обележени као национална мањина, али да су им права угрожена. С тим у вези, не верује у опоравак односа два народа.

"Истеран је аутохтон народ са тог подручја. То је неприхватљиво и морамо се супротставити расправом на ову тему", каже историчар.

Додаје да је 80-их било више од 500.000 Срба у Хрватској, и по пореклу још око 400.000, што значи да их је могло бити око 900.000, а он тврди да је између 500 и 600.000 њих протерано каснијих година.

Родић каже да је потврда агресивности и то што су изјављивали да су остварили све своје циљеве у рату.

"Онај ко се брани, нема ратне циљеве сем да се одбрани. На тај начин, стављају до знања ко је био агресор у рату који они називају одбрамбеним", каже новинар.

На питање о одласку Милошевића на "прославу" Олује, каже да се обележава једна те иста ствар - хрватски злочин над Србима.

На питање о црногорском генералу који такође одлази на прославу, Родић каже да се тамо наглашава шовинизам и да је могуће да "ефекат буде исти" као у Хрватској.

"Много је Црногораца који се одричу свог српског идентитета и присвајају неки монтенигерски", каже Родић за Пинк.

Вучелић каже да је хрватски модел привлачан многима на Балкану.

"Анти-српство, анти-црква, стварање новог идентитета и помоћ међународних фактора! Изгледа да је исплативо савезништво са окупаторима у ИИ светском рату", каже Вучелић.

Додаје да је и у Србији развијен национализам, али анти-српски, па тако имамо загрижене националисте и шовинисте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dragan R

04.08.2020. 09:16

О каквом то помирењу говорите? Да ли сте икада чули било ког Хрвата да се извинио за злочине које су Србима учинили његови сународници, а о званичном извињењу хрватске државе да и не говоримо. А било их је безброј и били су правило а не изузетак. Да споменем само оне најкрупније и најјезивије које ни један разуман човек никада не сме ни да заборави ни да опрости, злочине у Мачви и западној Србији у првом светском рату, геноцид у НДХ у другом светском рату, "Олују". Уосталом како је уопште могуће помирење са народом који "оцем домовине" сматра Анту Старчевића патолошког србомрсца? Маните се ћорава посла. Наравно, са свима па и са таквима се мора и треба сарађивати, али искљичиво формално и пословно и строго на принципу реципроцитета. И ништа више од тога.

Dhc

04.08.2020. 10:14

Kako se sada nato zlikovci koji su na vlasti u Hrvatskoj slade kako se mi svadjamo. Jasan je cilj proterivanja Srba iz Hrvatske kao i bombardovanje Srbije. Jasno je da Hrvatsku državu vode Nato zlikovci. Ljudi se dele na dobre i loše ali krajnje je sumnjiva njihova spoljna politika napadanja Srba.