СЛАВИ ГДЕ МУ ЈЕ УБИЈЕНА БАБА: Милошевић потврдио одлазак у Книн, а историчари упозоравају - идентитет Срба у Хрватској више не постоји

В. Н.

01. 08. 2020. у 22:34

СЛАВИ ГДЕ МУ ЈЕ УБИЈЕНА БАБА: Милошевић потврдио одлазак у Книн, а историчари упозоравају - идентитет Срба у Хрватској више не постоји

Фото: Танјуг и Архив "Новости"

У КНИН идем отвореног срца, искрено, са надом да ова влада може да направи тај тако важан корак, корак према будућности, бољем друштву, друштву разумевања, поштовања и толеранције и да можемо изаћи из ровова у којима смо укопани.

Ово је написао јутрос на друштвеним мрежама потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, који ће сигурно 5. августа бити у Книну, у делегацији хрватске владе.

Своју је одлуку објаснио на "Фејсбуку" под насловом "Прича једног Србина из Хрватске".

- Није ми било лако донети ову одлуку, како због приватне породичне трагедије, тако због свих оних Срба који су у "Олуји" неког изгубили...

Присетио се и свог доживљаја "Олује" коју је, дочекао у родном Шибенику, бринући тих дана за оца који је био мобилизован као хрватски војник, за своје пријатеље који су били у Хрватској војсци, као и за родбину која је била на другој страни.

Након очеве демобилизације, прича он, одлазили су у село Брибирске Мостине, где је био сведок пљачки напуштених српских кућа, где је остала да живи његова баба која није хтела да напусти своју кућу.

- Почетком септембра нашли су је мртву, била је убијена ватреним оружјем из непосредне близине. Убица је пронађен случајно због властитог бахаћења, сматрајући да нико неће истраживати убиство "четникуше", како је сам рекао. Осуђен је на 7,5 година, да би изашао за 3,5 године, након што је добио председниково помиловање - испричао је Милошевић.

Отац Бориса Милошевића је био мобилисан у хрватску војску

Најављени долазак у Книн Бориса Милошевића чин је којим се легитимише прогон српског народа током те војне операције, оцењује историчар Предраг Марковић.

- Замислите да Савез јеврејских општина у Немачкој присуствује прослави неке војне акције Немачке из Другог светског рата! - наводи Марковић.

Историчар Љубодраг Димић види гест Милошевића као акт самопорицања и самопоништавања којим би се, каже, потврдило да идентитет Срба у Хрватској више не постоји. Истиче да су Срби на простору Хрватске дуже од једног века изложени уништавању, порицању, деградирању и протеривању, али да су то чинили други, док је позивом да присуствује обележавању војне акције српски народ доведен у ситуацију да сам себе поништава, да се стиди свог имена и презимена, своје вере, свог националног опредељења и односа према држави коју је некада стварао и коју је бранио,

- Онда је то крај приче о Србима у Хрватској - оцењује Димић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

buki

02.08.2020. 10:12

@RS - То Ви као поштен Србин тако преламате кроз сопствену призму, али би требало да узмете у разматрање и његову породичну анамнезу, средину у којој је одрастао и чињеницу да Хрватска никада није била кажњена за почињене злочине над Србима, нити денацификована попут Немачке. Мислим да није уцењен него награђен (подмићен) од Пленковића, који ово мало Срба што је остало покушава да преведе у Хрвате. Већ су им забранили језик и писмо, сада само да их убеде да су сами себе убијали и протеривали и оствари се њихова вековна тежња, да на простору Хрватске у брозовим границама Срба више нема.

Petar Nikolic

02.08.2020. 10:41

Да ли сте свесни које ће бити последице вашег поступка!?? Пљунућете на све српске жртве које су усташе побиле током 20 века и легализоваћете олују!!! Већ Вам Косорка пише како треба да кажете "да олуја није етничко чишћење"!? Не знам какве су Вас муке натерале на тај чин али мислите и на потомство, браћу рођаке пријатеље... како ће те њима погледати у очи. Хрвати неће ништа урадити за побољшање положаја српског народа у Хрватској будите уверени у то!!!

buki

03.08.2020. 02:12

@ANTE BAN - А оних 250.000 протераних и преко 1.000 убијених на кућном прагу, јер нису хтели да беже верујући да се усташки злочини не могу поновити крајем 20-ог века на очиглед светске јавности, они нису били довољно толерантни, ИЛИ ШТА?

Zoran

02.08.2020. 12:30

Neznam sta cemu sluzi,ovaj mazohizam...Miru i toleranciji sigurno NE..Jer neko misli da ce se sa ovim sramnim cinom popraviti polozaj preostalih Srba u Hrvatskoj i da ce posle ovoga postati trecerazredni gradani umesto deseterorazrednih..(?)Jer neko smatra da ce se posle ovoga "pucanstvo" pacivizovati i postati tolerantniji prema drugima..(?) Nazalost velika vecina potomaka NDH ce samo likovati i dalje slaviti nedjela svojih predaka iz Jasenovca,Jastrebarskog,Gradiske ..kao i svoja iz skorije povijesti..Neka ih..Sve to neko odozgo vidi sve..

Dragan

05.08.2020. 11:21

Nije on Srbin. Sve to maslo Pupovca. Vec dugo on suraduje sa HDZ. On je proneverio novac od Tesla banke i sredsava namjenjena srpskoj zajednici. I da ne posalju funancijsku inspekciju i da se spasi prodao je stranku HDZ. On prevario sve Srbe u Hrvatskoj te Srbiju i Vucuca kojima je zabio noz u leda. To je zlo podlo od covjeka. Milosevic je samo mali covjek bez obraza koji gleda sebe i svoj interest. On sa Srbima nema ama bas nista. Sve je to ponavljam maslo pokvarenog Pupovca.