УПРКОС УПОЗОРЕЊИМА ОПОЗИЦИЈЕ: Црногорски посланици усвојили Законе о медијима и националном јавном емитеру

В.К.

27. 07. 2020. у 22:39

УПРКОС УПОЗОРЕЊИМА ОПОЗИЦИЈЕ: Црногорски посланици усвојили Законе о медијима и националном јавном емитеру

Фото: Скупштина Црне Горе

УПРКОС упозорењима опозиције владајућа посланичка већина (ДПС, СД, БС, ЛП, ХГИ и Албанци одлучно) усвојила је вечерас у Скупштини Црне Горе вечерас Закон о медијима и Закон о националном јавном емитеру.

Представници опозиције инсистирали су на одлагању гласања о њима јер је тако, како су устврдили, сугерисала и Венецјанска комисија. Влада Црне Горе је амандмански реаговала на предложени Закон о медијима, оцењујући да је новинар дужан да на захтев државног тужиоца открије извор инфрмација када је то неопходно ради заштите интереса националне безбедности, територијалног интегритета и здравља.

У образложењу се наводи да је институт заштите избора информисања усаглашен са Европском конвенцијом за заштиту људских права, препорукама Савета Европе и праксе Европског суда за људска права. Наводи се да је у дијалогу са медијском заједницом и цивилним сектором усаглашено да се брише основ „откривање кривичних дела запрећених казном затвора од пет година или више“

-Тиме се сужавају основи изузетка на заштити интереса националне безбедности, територијалног интегритета и заштите здравља, истиче се у образложењу Владиног амандмана.

Ранко Кривокапић, посланик СДП подсетио је да се ови закони усвајају 30 дана пред изборе.

-То је због септембарског извештаја Европске комисије. Али ће Венецијанска комисија сматрати да то није требало радите. У незнању ћете опет направити штету држави. Која земља усваја медијске кључне законе месец дана пред изборе? Не демократска. Предлажем да их повучете. Можда ће бити исти, а можда и не, порручио је посланик СДП Ранко Кривокапић.

Министар културе Александар Богдановић поновио је да су се предлози закона нашли пред посланицима након више година уз поштовање стандарда управо Савета Европе и Европског суда за људска права, али и уз уважавање амандмана цивилног сектора и посланика.Казао је и да ће РТЦГ добити Омбудсмана, да ће Савет Јавног сервиса бити оснажен, те да ће бити основан Фонд за медијски плурализам. Дефинисана је и забрана Јавном сервису емитовања огласа и телешопинга најгледанијем термину - од 20 до 22 часа.

Посланица СНП-а Данијела Павићевић казала је да је право новинара да чува изворе и пред судом било неприкосновено.

-Изменама закона, уколико би одбио да то уради на захтев тужилаштва, биће снакционисан по Кривичном законику. Код нас су потребе партије на власти приоритет у односу на европске стандарде. Последица је претња потенцијалним изворима информација да њихов идентитет може бити открвен. Тиме је угрожен јавни интрес. Сужавање простора за истраживачко новинарство је корак назад, оценила је Павићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)