ПРОЦЕС У ХАГУ: Најс помаже Тачију преко тајне архиве

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 07:22

ПРОЦЕС У ХАГУ: Најс помаже Тачију преко тајне архиве

Џефри Најс / Фото Н. Фифић

У АРХИВИ Џефрија Најса, некадашњег тужиоца Хашког трибунала, у случају против бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, највероватније се налазе копије докумената и доказа са суђења о догађањима на КиМ, па и она са ознаком тајности.

Њих ће Најс, али сада у улози адвоката лидера лажне државе Хашима Тачија, којег оптужница терети да је крив за убиство скоро стотину Срба, Рома, као и нелојалних Албанаца, искористити да, на другој страни суднице, одбрани бившег команданта терористичке ОВК, који је и у уторак саслушаван у Хагу, а на питања тужилаца одговараће и у среду.

Оваква замена улога и очигледан сукоб интереса били би довољни за већину светских правосудних органа да Британац не добије дозволу да буде адвокат Тачија. Али не и по "косовским" правилима, по чијим је законима Специјални суд формиран.

Зато ће Британац карактеристичног облачења, често у распареним чарапама и пругастим оделима, бити "сасвим логична" карика правног тима, уз американизованог Хрвата Луку Мишетића, заступника хрватског генерала Анте Готовине, и Пјера Ришара Проспера, који је од 2001. до 2005. био сарадник америчког председника Џорџа Буша и бавио се ратним злочинима.

Адвокат Тома Фила објашњава за "Новости" да је то та америчко-британска линија бранилаца.

- Зашто није узео неког адвоката са КиМ него њих? Најс је једно надобудно и неваспитано створење, које је после 5. октобра упадало по канцеларијама у српским институцијама и узимало шта је хтело. Он је сигурно копирао сва документа о КиМ са суђења Милошевићу и сада ће их искористити. Код нас, он не би у таквом случају подударања могао да буде бранилац. Та линија по којој је Тачи бирао адвокате успела је да ослободи Рамуша Харадинаја, то кошта око 25 до 26 милиона евра - објашњава Фила.

ДНЕВНИЦА 2.220 ЕВРА, ПЛУС ТРОШКОВИ

У МЕДИЈИМА су се појављивале информације да је баш Најс, који је бранилац и Самија Љуштакуа, команданта Дреничке групе ОВК и зоне Паштрик, продавао Албанцима поверљиве информације о злочинима и намерама да се подигну одређене оптужнице. У приштинским новинама се писало да Најс тражи 2.200 евра по дану плус трошкове пута. Такође, у његовом писму које је изашло у јавност, наведено је да тзв. влада Косова, у време када је Харадинај био премијер, дугује пола милиона евра за услуге, уз опаску да ће, ако не плате, о свему јавно говорити у медијима. Јавно је критиковао Мартија, а помогао је и Сузи Џегер да напише Тачијеву аутобиографију "Нова држава - модерна држава".

Наш саговорних додаје да не види правни основ због којег Тачи већ два дана разговара са тужиоцем.

- Не знам у ком својству је тамо, осим ако није отишао да покуша да заустави тужиоца. Правило је да оптужница мора да буде подигнута, да се сазна шта је у њој и онда је логично да оптужени иде у суд - јасан је Фила, и додаје да сумња да ће Тачи после 20 година одговарати за злочине.

Јавност и даље нагађа шта се налази у оптужници за коју судија за претходни поступак има рок до 24. октобра да је потврди или одбаци.

- Никако да сазнамо за шта је он оптужен, вероватно и нећемо скоро. Колико сам чуо, тамо је био разговор између његових бранилаца и предистражитеља око техничких питања и то ће се тако и завршити овог пута. Он је отишао као косовски председник и уверен сам да ће учинити све да води главну реч у наредним разговорима Београда и Приштине - каже адвокат Бранислав Тапушковић, и додаје да Најс њему као "пријатељу суда" није хтео да достави документа са чврстим доказима о трговини органима убијених Срба и њиховом вађењу у "жутој кући" на северу Албаније, у шта је, према наводима из извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија, умешан и Тачи.

Спекулисало са да су ти докази уништени. Међутим, Тапушковић и Фила тврде да су они склоњени и да ће можда некада бити објављени, а можда и не. То ће, највероватније, зависити од политичке процене, која ће и те како пратити Тачијев случај.

Иначе, и наша радна група којом руководи посланик Милован Дрецун послала је Специјалном суду све податке које има о злочинима, као и тачну организациону структуру ОВК, како би се знало ко је вукао конце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)