БУШОВ САРАДНИК САДА ТАЧИЈЕВ АДВОКАТ У ХАГУ

С. С. Р.

уторак, 14. 07. 2020. у 07:47

БУШОВ САРАДНИК САДА ТАЧИЈЕВ АДВОКАТ У ХАГУ

Фото: принтскрин

ПРЕДСЕДНИК привремених инстутуција у Приштини Хашим Тачи, који је у оптужници Специјалног суда за ратне злочине на КиМ означен као кривац за убиства скоро сто људи, прогон, киднаповања и мучења, јуче је саслушан у Хагу, а према незваничним информацијама ангажовао је више бранилаца, међу којима је и амерички адвокат Пјер Ришар Проспер, близак сарадник бившег председника Џорџа Буша.

Помиње се и да ће га саветовати бивши тужилац на суђењу Слободану Милошевићу Џефри Најс, као и Хрват Лука Мишетић, који је у Хагу бранио Анта Готовину. Како год, лидер лажне државе Косово јуче се није обратио новинарима после саслушања, али је пре уласка у суд, испред којег су се окупили Албанци да га подрже, прочитао изјаву у којој је навео да се "борио за независно и слободно Косово, засновано на једнаким правима, мултиетничком друштву и владавини закона", као и "да је спреман да се суочи са новим изазовима и тријумфом за свог сина, породицу, народ".

- Нико не може преписати историју. Ово је цена за слободу. Верујем у мир, истину и правду, дијалог и добре односе са свим суседима. Косово је прича о успеху и на то сам веома поносан. Одредиште Косова је чланство у ЕУ, НАТО и трајно пријатељство са САД.

Оптужница против Тачија, али и председника Демократске партије Косова Кадрија Весељија, те још неколико бивших припадника терористичке ОВК, подигнута је 24. априла и сада се налази код судије који треба да је преиспита и донесе одлуку о њеном потврђивању.

Иако детаљи оптужнице нису објављени, претпоставља се да се у њој помиње трговина органима убијених Срба, који су узимани у "жутој кући" на северу Албаније и одатле продавани. О томе је говорио и известилац Савета Европе Дик Марти, на основу чијег извештаја о злочинима ОВК је и формиран суд.

Такође, ту је напад на аутобус "Ниш експреса", испод којег је у селу Ливадице, код Подујева, подметнута бомба са 70 до 100 килограма експлозива, што је изазвало погибију 12 путника, међу којима је био и двогодишњи дечак Данило Цакић. Повреде је задобило још 43 људи, који су ишли на задушнице и то у пратњи Кфора.

Фото: АП

Тачи одговарао на питања о злочинима

СМАКА: СВЕ ЋЕ БИТИ ПОТВРЂЕНО

ПРОФЕСОРУ Уставног права са КиМ Риза Смака рекао је да је сасвим извесно да ће оптужница бити потврђена, али да исход процеса нико не може да предвиди. У случају да поднесе оставку, на Тачијево место, до избора новог председника, дошла би председница парламента.

Иначе, јавност је сазнала за оптужницу пре него што је потврђена како би се, што је тужилац и истакао, спречили притисци оптужених на институције и сведоке. Наведено је да су међу жртвама и стотине Срба, Албанаца, Рома, те политичких противника, чији је идентитет познат истражитељима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)