НАШИ СЕНИОРИ И ИЗБОРИ - Међу кандидатима за посланике Скупштине Србије и 185 најстаријих: Партије пензионерима верују

С. С. Р.

18. 06. 2020. у 19:00

НАШИ СЕНИОРИ И ИЗБОРИ - Међу кандидатима за посланике Скупштине Србије и 185 најстаријих: Партије пензионерима верују

Фото: Новости архива

У ТРЦИ за посланичка места у 12. сазиву Скупштине Србије налази се и 185 пензионера. Они су распоређени у 18 од 21 странке и коалиције које ће се наћи на гласачком листићу пред грађанима 21. јуна.

Највише најстаријих грађана има међу кандидатима Савеза војвођанских Мађара - 26. Две позиције мање добили су међу радикалима, а у старије верују и у покрету "Метла 2020", који је кандидовао чак 24 пензионера.


Миљан Дамјановић, из СРС, каже, за "Новости", да имају десет одсто пензионера на листи јер они најбоље знају шта могу да купе од пензије, као и како од ње живе:


- Гледали смо да наша листа буде онаква каква је Србија. Да се држава преслика преко кандидата. Тако да имамо и високообразованих, и занаталија, и старих, и младих. Десет одсто су пензионери, и они су председници наших општинских одбора. Задужили су СРС и на тај начин желимо да им се одужимо. Они најбоље знају како је то бити пензионер у Србији, а и подржали су наш став да најмање пензије морају бити у складу с мининалном потрошачком корпом.

ПРВУ СЕДНИЦУ ВОДИ СМИЉА ТИШМА

 

ПРАВИЛО је да прву конститутивну седницу где се верификују мандати води најстарији посланик. То ће највероватније бити правник у пензији Смиља Тишма. Она је у врху листе СПС-ЈС, као дете је преживела логоре у Хрватској, а сада има 91 годину.


На листи "Нек маске падну" има 20 људи који су отишли у пензију, Коалиција за мир је кандидовала 11, "Александар Вучић - За нашу децу" 17, СПС-ЈС шест, Суверенисти 12, Заветници седам, Народни блок пет, Покрет слободних грађана четири, Уједињене демократе Србије седам, "За краљевину Србију" шест, а "Победа за Србију" десет.


По једног кандидата пензионера делегирали су Левијатан, Руска странка и Здрава Србија. Занимљиво је и да се на листи студентског покрета "Један од пет милиона" провукао и један пензионер. Најстаријих нема међу представницима СДА, Албанаца и коалиције Странке правде и помирења и Демократске партије Македонаца.


А колико ће заиста пензионера добити посланичке легитимације знаће се после изборних резултата и доделе мандата по редоследу са листа које пређу цензус и уђу у парламент. У сазиву који чека наследнике има 11 пензионера, па се очекује да ће их приближно толико бити и у новом тиму. Цео клуб ПУПС, странке која ће на изборима наступити на листи СНС, чине најстарији грађани, а остали су распоређени по другим посланичким групама.
Иначе, пензионери у клупама имају право да се определе да буду на сталном раду у Народној скупштини и примају посланичку плату или да добијају накнаду у висини разлике између пуног износа плате и пензије.

 

МИЋУН НАЈИСКУСНИЈИ

Фото: Новости архива

Драгослав Мићуновић


У ПРЕТХОДНОМ сазиву парламента међу најистакнутијим посланицима пензионерима били су Драгољуб Мићуновић (на слици), који је напунио 90 година, Милутин Мркоњић, Драгомир Карић, Момо Чолаковић, Војислав Шешељ... Очекује се да своје место неки од њих заузму и у новом тиму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)