ЂУРИЋ СА СКУПА ЕВРОПСКИХ МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА У АУСТРИЈИ: Пуноправно чланство у ЕУ крајњи циљ

М.Ст.

21. 06. 2024. у 15:40

СВИ ресурси треба да се обједине, како бисмо решили све изазове са којима је суочен не само наш регион, већ и Европа у целини.

ЂУРИЋ СА СКУПА ЕВРОПСКИХ МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА У АУСТРИЈИ: Пуноправно чланство у ЕУ крајњи циљ

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ако желимо да регион буде потпуно интегрисан, морамо да удружимо снаге у заговарању за улазак региона у Европску унију, без обзира што међу нама постоје разлике. Желимо пуноправно чланство, као крајњи циљ и ништа мање од тога. Неће бити компромиса по том питању.

Ово је јуче са скупа европских министара спољних послова неформалне групе "Пријатељи Западног Балкана" и партнера са Западног Балкана, у Гетвајгу у Аустрији, поручио шеф српске дипломатије Марко Ђурић. Говорећи о проширењу ЕУ, он је истакао да "су многи на Западном Балкану под утиском да у одређеним политичким круговима постоји принцип "један унутра, један ван", што утиче, како је рекао, на перцепцију јавности о процесу проширења.

- Србија до 2027. године планира да заврши све главне законодавне, економске и политичке реформе потребне за придруживање наше земље ЕУ. Наши приоритети су врло јасно постављени. Осим тога, Србија жели да настави да буде фактор стабилности и помогне у очувању мира у региону - нагласио је Ђурић.

Министар спољних послова подвукао је да то може да се постигне једино у сарадњи са Бриселом и другим странама у региону. Такође, Ђурић је рекао да Београд самостално доноси одлуке и тежи да се што више усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ на путу до остварења пуноправног чланства.

Када је реч о политичким односима у региону, Ђурић је указао да и даље постоје нерешена питања из деведесетих, те да ће бити потребни озбиљни напори да се она реше на праведан начин, као и пуна посвећеност и подршка највиших европских представника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев