ОЧЕКУЈУ ЛИ СРБЕ ЈОШ АГРЕСИВНИЈИ ПОТЕЗИ ЗАПАДА: Шта заиста значе резултати избора за Европски парламент

Борис Субашић

16. 06. 2024. у 16:00

ГРАЂАНИ Европске уније су на недавним изборима за парламент ЕУ поручили Бриселу да не желе да гину у Трећем светском рату против Русије и да им се не допада што им привреда пропада јер се Брисел у договору са Вашингтоном одрекао јефтиног руског гаса и сировина због сукоба у Украјини.

ОЧЕКУЈУ ЛИ СРБЕ ЈОШ АГРЕСИВНИЈИ ПОТЕЗИ ЗАПАДА: Шта заиста значе резултати избора за Европски парламент

Foto: Leon Neal/Pool Photo via AP

Европљани су бриселску администацију упозорили да их више брине бежање врхунских предузећа из Европе због скупих енергената и незапосленост него “зелена агенда”. Грађани ЕУ су на изборима јасно рекли да им је дозлогрдило наметање бизарних “вредности” које разарају породицу и идентитет Европљана.

- Победа деснице на изборима за парламент ЕУ није изолован догађај, већ манифестација процеса који се унутар ње одвијају. То су деградација ЕУ и економска криза која се све више осећа, пад наталитета који је повезан са начином привређивања, а овај је пак суштински повезан са идеолошким вредностима на којима почива ЕУ. Један од главних разлога победе деснице су очигледни покушаји левице да увуку Европу у рат у Украјини. Очигледно је засићење реториком и идеологијом коју нуде зелене странке, социјалдемократе и либерали на левици.

ДРУГО ПОЛУВРЕМЕ

Ако у овом тренутку посматрамо земље ЕУ и оне које претендују да у њу уђу, Србија је на репу те регате, каже др Милорадовић:

- Али ако се ставри изокрену, ако та велика лађа промени свој курс, онда се Србија може наћи негде при врху и то је та дугорочна инвестиција српске политике. Размислите, какве су шансе биле средином 19. века да Србија поврати Косово и добије оне границе које је добила после Другог балканског рата. Тада никакве, али су се ствари доцније преокренуле. Тако да није ствар само личне снаге, битно је и у којој се екипи игра. Много је знакова да сада почиње друго полувреме.

- Грађани ЕУ су поручили да не могу више даподнесу. Све више њих троши уштеђевину и знају да се и томе ближи крај. Овакво скретање удесно било је предвидиво још у време првог великог таласа такозваних миграција, које су у ствари инвазија на благодети које Европа ужива. Сада је очигледно да мигранти нису оспособљени да се укључе у врсту рада какав је потребан Европи и који доноси највећи профит, нити желе да се уклопе у европски менталитет, што је створило велики проблем – каже историчар др Горан Милорадовић.

Он наглашава да су резултати избора који су шокирали окошталу бриселску администрацију само почетак новог историјског процеса са неизвесним последицама.

фото:Б.Субашић

Др Горан Милорадовић

- Незадовољство грађана економском ситуацијом у ЕУ неће престати, а ни рат у Украјини се неће брзо завршити, између осталог зато што Руси не журе да га заврше. Они су видели да тај рат више штете наноси Западу него њима и не журе. Моментална победа би од Руса захтевала пуно жртава и разарања, али спора победа која ломи ЕУ и уноси конфликт у западне интеграције им највише одговара. Србија треба то да разуме и сачека да се ствари суштински и дубински промене, јер онда европски политичари неће моћи према нама да воде политику какву су до сада водили – сматра др Милорадовић.

С друге стране, он упозорава да морамо да будемо свесни да политика Запада према Србији може бити још агресивнија после ових избора.

- Геополитички интереси Немачке на Балкану нису се променили задњих 150 година, њима снажна и компактна Србија не треба, већ конгломерат зависних државица. Ту се политика Немачке не поклапа са политиком свих држава у ЕУ, ни са политиком Русије, али ни са политиком САД у дужој перспективи. Америка је, када је о Балкану реч, умногоме следила захтеве Немачке. Сада Немачка испуњава жеље САД када је реч о наоружавању Украјине, а Американци се не мешају у то шта Немачка ради на Балкану. Та трговина ће трајати док имају чиме да тргују. Али, како ће се ствари одвијати и којим темпом можемо само да нагађемо. Сигурно је само да неће ићи сувише брзо, јер у ову игру укључене милијарде људи – каже др Милорадовић.

Срби нису бројем велики народ, али у менталитету имају осећање велике историјске улоге, и од пада Берлинског зида показују непослушност према западним силама које су, покушавајући да успоставе “нови светски поредак”, довеле свет до ивице Трећег светског рата. После деценија “утеривања послушности” Србима на све начине, од санкција до бомбардовања и отимања дела државе, Запад после победе деснице на изборима са парламент ЕУ има “српски проблем” у сопственим редовима. По неким тумачењима то је последица урушавања ЕУ коју су покренуле САД, када су схватиле да Европа постаје озбиљан конкурент и измиче њиховој контроли.

Фото Принтскрин

НАТО не одустаје од похода на Исток

- Америка је уочила да је једна од компаративних предности Европе то што она нема мањине које отварају политичке проблеме какво је питање латентног расизма према афроамериканцима у САД. Тај проблем је ЕУ добила тек после доласка милиона миграната, а постоје врло озбиљне претпоставке да је та “инвазија” пројектована из Америке. Милиони усељеника су због непознавања језика и недостатка образовања умногоме издржавано становништво, што је озбиљно оптерећење државних буџета. Они који пуне те буџете су реаговали на садашњим изборима.

- Европљани су постали свесни да престају да буду конкурентни у светској привреди и да губе радна места јер се ЕУ одрекла јефтиних сировина и енергената из Русије због рата у Украјини. Велики број грађана ЕУ је постао свестан да руководство из Брисела и политика левице раде против њихових интереса. На изборима се то незадовољство манифестовало као окретање десници јер су партије које су добиле већину гласова себе тако позиционирале. Али, не треба се заваравати, прича о левици или десници су начин да се освоје гласови, али када се дође на власт онда се води државна политика коју одређује такозвана дубинска држава, а она се не мења лако. Једна је прича док се не дође на власт, а друга када си на власти - каже др Милорадовић.

Промена односа снага у парламенту ЕУ сигурно неће колико сутра променити однос колективног Запада према Србима, чији менталитет већ дуго фрустрира Запад.

- Срби су у 20. веку били изложени геноциду због своје непослушности. Народ са руба Европе, са православном традицијом, на Западу се доживљава као туђ. Они сматрају да ни нови источноевропски и балкански чланови ЕУ нису баш уклопиви, али су барем послушни. А Срби нису ни послушни! Зато је веома забрињавајући садржај декларације ГС УН о такозваном геноциду у Сребреници, која је у ствари потенцијал за отварање нове агресије против Срба. На симболичком нивоу на њој може да се гради политика која ће Србе представити као зло, менталитетско зло, које не можде да се промени, него само да се уништи. Већ смо видели и у Првом, а нарочито у Другом светском рату, да неки на Западу сматрају геноцид начином за мењање менталитета. Уништавањем популације са непожељним менталитетом нестаје и проблем. Таква стратегија Запада се испољила више пута према “непоправљивим” домороцима у САД и у Аустралији, као и у односима колонијалних власти и неоколонијалних компанија у Африци, Азији и Латинској Америци – указује др Милорадовић.

Фото: ЕПА

Европљани поручили да не желе да издржавају мигранте

Ако се упореди шта се дешавало српском народу од распада Југославије до данас и упореди са Конвенцијом УН о геноциду, очигледно је да су Срби подвргнути геноцидним поступцима по свим ставкама. Безобзирност Запада у остваривању циљева истиче се у катастрофалном тровању ваздуха, тла и воде током 1999. када је НАТО произвео трајно радиолошко загађење употребом муниције са осиромашеним уранијумом, а хемијски биоцид је извео бомбардовањем петрохемијских постројења и рафинерија.

Алијанса после потписивања Кумановског споразума није испунила обавезу да разоружа тзв. ОВК и уследила су потпуна етничка чишћења Срба са делова КиМ 1999. и 2004. праћена систематским уништавањем сведочанства о постојању српског народа. Косметски Срби су присиљавани противно споразумима да узму приштинска документа и одрекну се српског идентитета. Сада је Приштина преосталим Србима на северу Ким онемогућила да добијају приходе, да се лече и располажу имовином. Сваки од ових поступака је наведен као геноцидан у Конвенцији УН о геноциду.

 

Фото: Документација "Новости"

НАТО водио хемијско-радиолошки рат против Срба

- Геноцид који је камуфлиран добро промишљеним медијским наступањем, који је индиректан и дугорочан није лако доказив и због тога што није селективан. Радиоктивно и хемијско загађење погађају и Србе и све око њих. Албанци су погођени још више, али не смеју да писну о томе. Погођени су и Хрвати, и Бошњаци, и Мађари, али пошто су обавезни да поштују сизерена иза “велике баре”, нико о томе не сме да проговори. Једно Србија, која је свесно изабрала своју позицију, сматрајући да је то дугорочна инвестиција, проговара о томе. С друге стране, против Србије се и даље води медијски и дипломатски рат са циљем да она каже „да“ и призна Косово, да се одрекне Републике Српске, да промени политику према Црној Гори и према Русији.

- Запад ће то наставити, али очигледно је да он нема снаге колико је имао раније. Он је своје силе, економске, дипломатске и војне, поделио на друга жаришта: Блиски Исток, Украјину, кризу око Тајвана. То им развлачи снагу и они не могу толико да се фокусирају на нас. Оно што ми можемо је да то максималмно искористимо да ојачамо себе, пре свега привреду и одбрану. Наша спољна политика зависи од тога колико је Србија економски стабилна. За сада Србија води довољно опрезну и мудру политику “ни рат, ни пакт” и избегава да дефинитивно изабере страну. Не знам шта бисмо друго и паметније могли да урадимо с обзиром да смо мала земља, али и да се контекст мења. Ипак, резултати које смо успели да постигнемо, да дискредитујемо операцију оптуживања Срба за геноцидност у УН су директна последица пораста угледа и моћи Србије.

КОСОВСКИ АЛБАНЦИ ГУБЕ ЗНАЧАЈ

Албанци су немачка полуга за изазивање потреса на Балкану, пре свега у Србији, али њихов сан о Великој Албанији није приоритет НАТО, кога занима само база на КиМ.

- Жеља за Великом Албанијом код Албанаца постоји, али изгледа да не постоји снага. Та жеља да се створи Велика Албанија је била мотив који је помогао НАТО пакту да њих искористи за своје интересе. Они су Западу вукли кола на овом простору докле год је та мотивација постојала. Пошто је прошло пуних 25 година од када је Косово стављено под контролу НАТО пакта, а реализација тога чему су се Албанци надали је још увек веома далеко, то је довело до разочарања.

- Људима пролазе животи и они масовно напуштају Косово. Албанци на Ким све више губе значај. Ти процеси су довели до тога да Еди Рама више неће да трпи уцењивање и туторисање своје браће са Косова јер је Албанија једина албанска држава и он очекује да се респектује та чињеница. Аљбин Курти покушава да утиче не само на то какву ће политику да води Приштина, већ и какву ће политику да води Тирана и то је морало да доведе до одређених конфликата. Како ће то да се развије и не зависи од њих двојице, већ од њихових ментора, односно оних који финансирају цео тај пројекат – каже др Милорадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive