ПОНОВО ГЛАСАЈУ У НИШУ И БУЈАНОВЦУ: Изборни процес се приводи крају, до краја недеље се могу очекивати коначни резултати у већини општина

С.С.Р.

10. 06. 2024. у 07:00

У ВЕЋИНИ од 89 градова и општина, у којима су избори организовани 2. јуна, крајем ове недеље се очекује да се приведу крају изборне радње и могу се саопштавати и коначни резултати. Рок да Виши суд одговори на жалбе учесника на одлуке изборних комисија на њихове приговоре је до четвртка увече.

ПОНОВО ГЛАСАЈУ У НИШУ И БУЈАНОВЦУ: Изборни процес се приводи крају, до краја недеље се могу очекивати коначни резултати у већини општина

Фото: Бујановачке

Након што је Градска изборна комисија у Нишу одбацила њихове приговоре у вези са локалним изборима за парламент у граду на Нишави, правни тимови нишке опозиције предали су жалбе Вишем суду, а како су навели, "тек после одлуке ове институције ће видети шта даље".

Од изборне ноћи опозиционари тврде да су победили, док то говоре и из Српске напредне странке, који су већ договорили коалицију са једним одборником Руске станке и формирање власти. Према прелиминарним резултатима ГИК, тим око напредњака има 30 мандата, четири партије опозиције исто толико, а тас на ваги је један мандат Руске странке.

За сада се зна да ће се поновити гласања на бирачким местима у Општини Медијана 14, у Основној школи "Ћеле кула" и 16 у Ватрогасном дому и то за одборнике ове нишке општине, у недељу 16. јуна од 7 до 20 сати.

Из Изборне комисије Градске општине Медијана навели су да су решење донели због тога што су забележене неправиности на изборним местима 14 и 16, јер је бирачки одбор омогућио да гласа лице које није уписано у извод бирачког списка, односно није достављен контролни лист.

Избори на бис биће и у Бујановцу, у четвртак 13. јуна на местима 46 у Дому културе и 11 у селу Муховац. Гласање 2. јуна на овим биралиштима изборна комисија је поништила по службеној дужности, јер је бирачко место у Муховцу затворено још у 14.25, а на броју 46 нико није потписао записник о раду бирачког одбора.

Градска изборна комисија Београда је усвојила приговор који је поднела Група грађана "Крени-промени" у делу о исправљању записника о раду бирачког одбора на бирачком месту број два у Градској општини Земун.

Из дела опозиције тврде да је "након увида у изборни материјал на 17 бирачких места у општини Врачар потврђено грубо прекрајање изборне воље грађана". Из коалиције "Бирам Врачар" су истакли да се дошло до јасних доказа да је у београдској градској општини Врачар у изборној ноћи дошло до замене гласачких листића, тако што су неважећи преправљени у важеће у корист изборне листе "Врачар Врачарцима - друштво за улепшавање Врачара".

Рокови

ПОСЛЕ проглашења коначних резултата почињу да теку рокови за издавање решења о одборничким мандатима, за шта је дато десет дана. Скупштине општине морају одржати конститутивне седнице у року од 30 дана, од саопштавања коначних бројки са избора.

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је да опозиција ни математички више не може да направи власт на Врачару, јер је листа "Бирамо Врачар" изгубила један мандат.

- Они нису добро упознати са правном процедуром код предаје бирачког материјала Општинској изборној комисији. Сумњају да је дошло до прекрајања гласова из неважећих у важеће, иако то не стоји у записнику који су сви потписали. Колико видим, ићи ће се на неки жалбени поступак, али бојим се да ту нема неких доказа који ће им донети успех - рекао је Гајић.

У овој београдској општини, листа "Бирамо Врачар" освојила је 28 одборничких места, а Српска напредна странка 25, па ће на власт они који привуку друге "мање" листе, а неке од њих су "Врачар Врачарцима" и листа "Зелени покрет Врачар" су саопштиле да желе наставак сарадње са СНС.

Иначе, на изборима 2. јуна победу је у највећем броју градова и општина однела коалиција око Српске напредне странке.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!