ВЕЛИКИ ШАМАР ЗАПАДУ НА ИСТ РИВЕРУ! У збиру више гласова против и уздржаних него за текст који жигоше српски народ

ДИПЛОМАТСКИ напори Београда, дани и ноћи разговора уочи гласања о Резолуцији о Сребреници пред Генералном скупштином, уродили су плодом - документ је прошао, али је победа Запада - Пирова. На екрану је писало - 84 "за", 19 против, 68 уздржаних, док у сали није било или нису гласали, представници 22 земље. То значи да Немци, који су свим средствима, економским и политичким уценама, гурали документ, нису успели да "напабирче" гласове половине присутних (у сали био 171 представник), а остали су далеко испод половине света (97 земаља). На другом тасу било је више држава које су биле уздржане и гласале против, од оних које су подржале - 87! Гледано у процентима, свега 43 одсто земаља подржало је документ, а 57 процената је било против, уздржано или није дошло на седницу. Тако је резолуција усвојена "демократским" гласањем, где су се бројали само "за" и против!

ВЕЛИКИ ШАМАР ЗАПАДУ НА ИСТ РИВЕРУ! У збиру више гласова против и уздржаних него за текст који жигоше српски народ

Фото: РТС

После гласања, председник Александар Вучић пољубио је нашу заставу, загрлио се са министром спољних послова Марком Ђурићем, а затим се огрнуо тробојком и поред противљења председника "парламента света" и обезбеђења и рекао:

- Нико на свету ми неће узети моју заставу!

У дискусији је све време провејавала суштинска порука која данас дефинише свет, а то је дубока подељеност, која се опет, као и много пута у историји, сломила преко леђа Србије. Планета се поделила на теми на којој подела није смело да буде.

Но, видело се и да и "мале" државе немају страх да се супротставе великим силама, да се назире нови светски поредак и да Србија практично нема пријатеља у Европи којој безглаво тежи од преврата 5. октобра. Од чланица ЕУ против резолуције су били Мађари, а Грци, Словаци и Кипрани - уздржани.

Уводну реч дала је амасадорка Немачке Антје Лендертсе која је, уз сав бесмисао да неко од Немаца говори о геноциду, преко уста "превалила" чак и то да се подједнако оплакују све жртве и да све треба да буду препознате. Причала је о помирењу, да су оптужбе да је резолуција против Србије лажне, те да су унета и два амандмана Црне Горе која је "тражила да се подвуче да је одговорност индивидуална и да не може да се односи ни на једну етничку групу".

Председник Вучић је навео да је тешко говорити после "Немачке која важи за најважнију земљу Европе и сматра да је непогрешиво овлашћења да даје моралне придике"

- Без обзира шта урадите, оптужиће вас за порицање злочина који се заиста десио. Оптужиће вас да потцењујете и минимизирате и усуђујете се да дигнете глас. Зашто позивам све да гласају против? Ово је високо политизована резолуција. Зашто се доноси? Под један, говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овде црногорске амандмане. Зашто се резолуција и доноси када је реч о индивидуалној правној одговорности? Она је већ спроведена, јер су сви починиоци осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у резолуцији. Зашто сада резолуција? Зашто само овај случај и овај пример? Под два, говорили су о помирењу. Да ли ова резолуција доноси икакво помирење? Не, то уопште није случај. Ни у БиХ ни у региону. Зашто сада ова резолуција када смо 2015. године у УН већ донели резолуцију у вези са геноцидима широм света? Питам сталног представника Немачке зашто су крили све припреме за ову резолуцију.

Фото: РТС

 

Први човек Србије је затим подсетио шта се десило 24. марта у Савету безбедности када је, на захтев Русије, тражено да се пред овим телом говори о агресији на СРЈ без одобрења УН 1999. године.

- Рекли су нам да не гледамо у прошлост, а два дана после тога открили смо да су припремали овакву резолуцију, али која се односила на догађаје који су били пре 29 година, а бомбардовање је било пре 25. Кад они имају политичке потребе може да се прича о прошлости, а кад се неко други помиње у том случају чињенице нису важне и не може да се прича о прошлости. Зашто ти људи нису говорили о геноциду који су починиле њихове земље? Говорили су о Холокаусту, а то је једини геноцид који су признале УН. Само се надам да ће сви други геноциди у складу са резолуцијом из 2015. бити признати, укључујући геноцид над Србима у Првом светском рату. Србија је била прва у свету по броју жртава, пропорционално својој величини и броју становништва, са 28 одсто мртвих, друга је била Француска са 10,5 одсто. У Другом светском рату смо били међу ретким антинацистичким земљама, платили смо велику цену, више од милион људи је убијено што од Немаца, што од Хрвата. Зашто нису почели том резолуцијом? Зато што им је баш ово било потребно у овом тренутку.

Велики Мали

ПРОТИВ резолуције гласале су Русија, Мађарска, Белорусија, Кина, Коморска острва, Антигва, Сирија, Куба, Конго, Република Кореја, Доминика, Еритреја, Есватини, Гренада, Мали, Науру, Никарагва, Сао Томе и Принципе и Србија. Међу уздржаним земљама биле су, између осталих, Грчка, Словачка, Кипар, Казахстан, Малдиви, Мексико, УАЕ, Вијетнам, а међу земљама које нису гласале, а које су пре процеса рекле да су против резолуције су Азербејџан и Венецуела.

Вучић се осврнуо на речи немачке представнице да "подједнако жале све жртве" и питао - зашто те реченице нема у резолуцији?

- Да ли ће ово да направи поделе у региону? Да, биће све дубље. Да ли ће ова резолуција да успостави мир у будућности? Имам доста сумње у то. Мораћемо напорно да радимо да бисмо одржали мир и стабилност. Чекам одговор оних моћних и великих, и неко би рекао арогантних, зашто су вршили толики притисак на земље чланице у последњих седам дана против једне мале земље као што је Србија? И даље има једна мала земља са Балкана која се не плаши да каже гласно да ћемо да гласамо против ове резолуције, јер ће она да отвори Пандорину кутију. Како ћете да објасните да је ужасно убијање страшан масакр и страшан злочин, у којем је убијено 8.000 људи већи од рецимо убијања 20 милиона људи у Другом светском рату? Зашто сте усвајали те амандмане? Само да покушате да прикријете праву истину која стоји иза ове резолуције? Већ смо имали све осуде, пресуде, све је готово и завршено, а сада поново отварате ране. Нема никаквих других разлога, сем политичких - истакао је Вучић.

Нису дали тробојку

ДЕЛЕГАЦИЈА Срба развила је српску заставу у Уједињеним нацијама, на балкону сале. Претходно је обезбеђење Уједињених нација покушало да им узме заставу, али су рекли да "не дају наше обележје ни за живу главу". У питању су породице српских жртава из Босне и Херцеговине.

Он је рекао и да је отишао у Сребреницу да се поклони и положи цвет, а да је готово био линчован.

- Само дан касније сам пружио руку онима који су то организовали. Овде се не ради о помирењу, овде није реч о сећањима, ово је нешто што ће само да отвори старе ране и направи потпуни политички хаос, не само у нашем региону већ и овој сали. Ми овде не бранимо Србију, него бранимо свет и принципе међународног права - закључио је Вучић и поклонио председавајућем нашу тробојку, "заставу храброг народа који је увек умео да се брани".

Фото: Принтскрин

Принципијалан став Русије и амбасадора Василија Небензје

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да резултат гласања у Генералној скупштини УН показује дубоке поделе у међународној заједници, оцењујући да се ради о "Пировој победи предлагача". Небензја, који је дигао руку против документа, рекао је и да су Немачка и још неке чланице УН злоупотребили Генералну скупштину светске организације, тако што су предложиле нацрт резолуције чији је циљ буо да "демонизује једну земљу и подрије мир и Дејтонски споразум".

- Већи број чланица није подржао овај документ него што је подржао. Сав терет злочина стављен је на леђа српског народа, док се други не помињу. Међународна правда не функционише на тај начин - рекао је Небензја и критиковао Немачку, као предлагача резолуције, подсећајући да су УН настале управо због немачких злочина како се не би поновили у будућности. Главни спонзор је Немачка која је на почетку 20. века почела два светска рата, убила милионе људи у концентрационим логорима и починила злочине у Африци... Та земља, сада, покушава да другима држи придике о помирењу. Немачка нема морално право ни да помиње геноцид.

Фото: Принтскрин

Кина гласала против резолуције

Кинески амбасадор при УН, Фу Цонг навео је да документ није у складу са основним начелима УН, те изазива поделе у БиХ и региону.

- Немамо избора до да гласамо против - рекао је кинески амбасадор пре изјашњавања, што је био преседан, јер Пекинг до сада на тај начин није изражавао свој став када су у питању осетљиве теме.

Он је навео да је декларација изазвала велике контроверзе и позвао изнова на пуну комуниникацију са свим заинтересованим странама, пре свега у БиХ.

Непосредно пре почетка седница Вануати, Малави и Антигва и Барбуда су повукли коспонзорство. Подсетимо, документ предвиђа да се 11. јул обележава као мешународни дан сећања на геноцид у Сребреници, да негирање геноцида и величање оних који су га починили буде кажњиво, да се о томе учи кроз образовне системе...

Никарагва: Геноцид колонизатора

ПРЕДСТАВНИЦА Никарагве, чија је земља била против, навео је да је Резолуција о Сребреници показала постојање двоструких аршина западног света:

- Усвајање једностраних резолуција попут ове, која не ужива консензус у БиХ и не подржава поверење, не доприноси клими јединства и суживота у региону. ГС УН не може да предвиди одговорност западног света и НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године. НАТО је бомбардовао територију СР Југославије и проузроковао на хиљаде рањених и мртвих. Иницирање резолуције о Сребреници је доказ да смо жртве манипулација Запада, који на овај начин гура сопствене политичке агенде и интересе. Не може да се игнорише, нити да се избрише из историје највећи геноцид против народа у Америци, као и у Африци током колонизације. Наши преци су били видљиви западном свету када су они уништавали нашу културу и извршили један од највећих геноцида у историји човечанства да би се богатили на рачун наших рудних богатстава

Намибија: Да причамо искрено

АМБАСАДОР Намибије у Генералној скупштини УН изјавио је да ће та земља бити уздржана приликом гласања о резолуцији о Сребреници.

На седници Генералне скупштине УН, представник Намибије, земље која је била уздржана је навео да је "оно што се десило у Сребреници био геноцид, али да је геноцид и оно што се десило у Руанди, као и оно што се десило у Немачкој са Холокаустом".

- Оно што се дешава у Гази данас, јесте геноцид. Оно што се десило у мојој земљи, Намибији, између 1904. и 1908. био је геноцид. Био је геноцид и јесте признат као први геноцид 20. века. Многи су геноциди који се данас одвијају широм света. Дешавају се злочини најгоре врсте против човечности и они леже на нашој колективној савести. Намибија ће бити уздржана зато што ми желимо да свеобухватно и искрено разговарамо о геноциду.

Куба: Против политизације

КУБА подржава конструктивни дијалог противи се иницијативама које воде новим ескалацијама, рекао је представник Хаване који је гласао против:

- Куба одбацује текст донет без консензуса, противи се политизацији која води до нових подела. Залажемо се за дијалог и међусобно уважавање.

Египат: Коришћења политичка реторика

- ЕГИПАТ се противи поступцима и исхитреним представљањем резолуције, чији је нацрт писан без дијалога и дебате, и сматра да ће она негативно утицати на стабилност у региону - истакао је египатски представник у УН. - Египат није задовољан, јер су предлагачи овај нацрт искористиле за политичку реторику. Египат промовише политички дијалог као начин решавања спорова на Балкану.

Емирати: Тензије на помолу

УЈЕДИЊЕНИ Арапских Емирати су били уздржани, а представник ове земље је рекао да је у Сребреници био геноцид и да је та држава уз "браћу у БиХ".

- Осуђујемо да се порекне или минимизира геноцид у Сребреници. Али, не можемо да гласамо за, јер резолуција изазива тензије у региону, а оне треба да се смирују.

Грчка: Није добар тајминг

ГРЧКИ амбасадор при УН, Евангелос Секерис оценио је да Резолуција о Сребреници "може да буде погрешно протумачена и да подрије напоре усмерене ка регионалној сарадњи за јединствену европску будућност".

- Тајминг ове резолуције такође изазива забринутост, јер се нашла на дневном реду тек после одлуке Европског савета да се отворе преговори са Босном и Херцеговином, што угрожава тај позитивни моментум у оквиру саме Европске уније - оценио је грчки дипломата.

Секерис је рекао и да је, у контексту озбиљних изазова који прете миру стабилности Западног Балкана, потребна иницијатива која промовише деескалацију и јединство и која утире пут ка заједничкој будућности за цео регион.

Црна Гора: Амандмани као "спас"

ПРЕДСТАВНИК Црне Горе рекао је да резолуција непогрешиво осуђује злочин и позива чланице да спрече будуће геноциде, да се прича о томе кроз образовање и да се спречи величање ратних злочина, злочина против човечности и геноцида и да ти који су одговорни за геноцид буду одговорни за то.

Нагласио је значај црногорских амандмана који су "нагласили индивидуални карактер злочина и да се спречи злоупотреба, било политичка, било правна, како би се људи или народ означили као геноцидни". Истакао је да Црна Гора сматра да је кроз те предлоге дала значајан допринос како би се избегла погрешна тумачења суштине резолуције.

Одлука Подгорице да гласа "за" данима изазива потресе у Црној Гори и оваквом ставу се противи велики број становника, али и део власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

НАЈМАЊЕ 39 МРТВИХ У СТРАШНОЈ ТРАГЕДИЈИ: Изгорела зграда где су били смештети страни радници

НАЈМАЊЕ 39 МРТВИХ У СТРАШНОЈ ТРАГЕДИЈИ: Изгорела зграда где су били смештети страни радници

НАЈМАЊЕ 49 људи је погинуло у пожару који је избио у згради у којој су смештени радници у Кувајту, јавили су државни медији у среду позивајући се на министарство унутрашњих послова.

12. 06. 2024. у 16:38

Коментари (12)

8 ДАНА ВЕЋ ОД 560€ ALL INCLUSIVE Откријте рај на плажама Marsa Matrouh: Египатска оаза на обали Средоземног мора!