ПЕТКОВИЋ: Ако би такозвано Косово постало чланица СЕ, ЗСО никада не би била формирана

Новости онлајн

16. 04. 2024. у 10:52

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да је државно руководство Србије учинило све да у снажној дипломатској офанзиви укаже на кршење свих услова и принципа када је реч о захтеву Косова за чланство у Савету Европе.

ПЕТКОВИЋ: Ако би такозвано Косово постало чланица СЕ, ЗСО никада не би била формирана

фото Канцеларија за КиМ

Петковић је на ТВ Информер, одговарајући на питање да ли је данас судбоносни дан с обзиром на то да ће се у Парламентарној скупштини Савета Европе гласати о захтеву Косова, казао да се српски народ на Косову бори готово свакога дана.

- То чинимо и ми овде у Београду, нарочито председник Александар Вучић. У том смислу сваки дан је судбоносан јер се свакога дана боримо за опстанак нашег народа - казао је.

Подсетио је да је и данашње гласање саветодавног карактера јер гласа Парламентарна скупштина СЕ, те да одлука није обавезујућа, већ је врста мишљења које се упућује за месец дана Комитету министара.

- Све наше снаге ће бити усмерене ка владама. Поред писама које је председник Вучић послао председницима, ми смо припремили и нон-пејпере, анализе, графиконе, указујући апсолутно на све оно што је прекршено када је реч о принципима Савета Европе. Цела ова процедура и захтев запада или оних који су ментори косовске независности је без основа, реч је о преседану, то морамо да истакнемо - нагласио је директор владине Канцеларије.

Како указује, у извештају Доре Бакојани се наводи који су услови за пријем Косова у Савет Европе.

У том смислу наводи да није услов био само враћање земљишта манастиру Дечани.

- И то је представљено као уступак, а ту се ради о одлуци Уставног суда, њиховог Уставног суда и притом је та одлука донета на политичком нивоу. Сви су то похвалили као Бог зна какав уступак Куртија. Заправо и та одлука показује да нема никакве владавине права и донета је од стране потпуно ненадлежног органа - Владе Косова - казао је Петковић.

Додао је да су друга два обавезна услова формирање Заједнице српских општина и да се прекине са отимањем имовине и нелегалном експропријацијом на северу Косова.

- Уместо да се иде са та три захтева, све је то погажено. Из перспективе Запада, ради се о томе да им је мало непријатно да се по први пут у Савет Европе угурава територијална јединица републике Србије. До сада је сваки пут била држава та која је постајала чланица и то једногласним гласањем. А овде сада имате толико кршења принципа у једној од најстаријих европских организација. Урушавају смисао Савета Европе покушавајући да угурају Косово на силу иако тамо не постоји никаква владавина права - нагласио је Петковић.

Додаје да је јасно шта је определило Косово за улазак у Савет Европе, а то је сила и бахатост Запада који гурају Приштину.

- Аљбин Курти протерује Србе и води антисрпску и србомрзачку реторику и политику која оставља такве последице и шири се на разне екстремисте који нападају српски народ. Косовска полиција и српски специјалци иживљавају се на северу над српским народом и загорчавају им живот. Кад бих вам образлагао са каквим се свим проблемима Срби суочавају на КиМ, остао бих овде три дана. Посебно кад је у питању институционално насиље, на који начин су организовали ове изборе и изабрали ова четири гаулајтера да буду на челу општина са српском већином. И оно мало Албанаца гласало је са присуством дугих цеви. Тамо имате четири лажна градоначелника изабрана са 200 гласова, где није било поштовања права Срба и није се рефлектовала њихова политичка воља. Ништа није испоштовано. Да ствар буде гора, написали су неко административно упутство за смену градоначелника, са идејом да испрадне да Курти јесте за смену. А јасно је да те услове нико не може да испоштује и циљ је да гаулајтери остану још годину дана кршећи сва права Срба. Чак 15 одсто Срба је напустило север, сад нема ни ко да гласа. Идеја је освајање севера КиМ - поручио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ нагласио је да Куртијеви полицајци хапсе Србе без икаквог разлога. 

- Користе њихове тужиоце и судије, пребијају Србе, хапсе их јер им стиже порука на телефону: „Косово је Србија“, упуцали су нашу децу на Бадњи дан јер су носили бадње дрво и чували нашу традицију. Хоће ли сад хапсити и ту децу, као Срећка Софронијевића, који је примио метак јер је бранио свој кућни праг 2021. године. Шта су нам све радили, то је оно што јасно показује да Косово нема право да буде чланица Савета Европе јер није држава. Истовремено, оно то не може бити ни ако се позабавимо питањем демократије која не постоји на КиМ, јер су Срби изложени прогонима сваког дана. Отимају нам храмове, исписују нам графите мржње на зидове цркава, чекићају нам манастире и гробља, хоће да повежу део Косовске Митровице са албанским делом и преоравају српско гробље. Нема тога што се није десило Србима од доласка Куртија на власт. Све што се ради, ради се на силу. Жури се Западу да испуне своју агенду, јер не знају шта ће бити после избора - истакао је Петковић.

Истиче да је Београд учинио све што је у његовој моћи да се спречи да постане Косово постане чланица Савета Европе, наглашавајући да су нарочито појаснили и указали на то да ће у петак бити 11 година од када је потписан Бриселски споразум, а Приштина преузела обавезу формирања ЗСО.

- Ако је ЗСО некакав услов Запада да би примили Косово у Савет Европе, од тога да је некакав потпријемни услов нема ништа - или јесте или није. Ако би Косово постало чланица СЕ, ЗСО никада не би била формирана, показало би се да је Косово награђено јер није формирана ЗСО. Њима се СЕ даје на тацни као награда због неформирања ЗСО, напада на Србе, што чине све да протерају српски народ са вековних огњишта - казао је Петковић.

Наводи да Косово ништа није изгубило од када су му уведене санкције, већ чак и обрнуто - добили су визну либерализацију, унапређен статус у Парламентарној скупштини Натоа и нема тог међународног састанка и форума где њихови представници нису учествовали са највишим званичницима ЕУ.

- Косово је њихово чедо, Запад не жели да покаже да је Косово неуспешан пројекат, кажу да Курти неће да их слуша, али они гурају агенду која између осталог има за циљ да се ослаби Србија - наводи Петковић и истиче да у овом тренутку Србија води две дипломатске битке - да спречи чланство Косова у СЕ и да не прође резолуција о Сребреници.

Када је реч о резолуцији о Сребреници, Петковић каже да ће ићи нешто теже.

- Не знам да ли ћемо успети ту да победимо, али показаћемо да се једна мала земља бори да сачува принципе међународног права и истину. Једна мала земља брани принципе међународног права, свих држава јер уколико не поштујемо међународно право, уколико се гази од стране оних који су силни и моћни, поставља се питање у ком правцу ће ићи свет, а видимо да иде у правцу хаоса са свим ратовима, а то је све због тога што неко жели да искористи међународно право због својих националних, глобалних циљева - навео је.

Додаје да постоји ситуација да они који се залажу за међународно право показују двоструке аршине, с једне стране погазили су териоријални интегритет Србије, а с друге стране се истим жаром боре за територијални интегритет Украјине.

- Немојте нама да причате, знамо колико сте лицемерни. Ми чинимо апсолутно све да сачувамо мир, наше људе на КиМ, а то није лако када од 1999. немате ни војску, ни полицију. Нама је остао једино дијалог као начин борбе у смислу очувања српског народа на КиМ, успели смо да изместимо притиске за сто. Дијалог је важан да сачувамо мир, а све ове године су нам дале прилику да развијамо земљу. Зато увек прихватамо дијалог, правде на КиМ нема - поручио је.

У контакту смо са адвокатом и породицом Срећка Софронијевића

На питање како је ухапшени Срећко Софронијевић, Петковић је навео да је сваки дан у контакту са његовим адвокатом и породицом.

- У контакту смо са адвокатима свих наших Срба ухапшених на правди Бога. Обезбеђујемо им адвоката и дајемо финансијска средства за одбрану наших људи. Срећко има двоје дивно васпитане деце, живи у центру Звечана са својом супругом. Стално сам у контакту са њима. То је дивна, честита породица. Говоре како су га јурили и тражили не знам због чега, а он је све време био у својој кући у центру Звечана на КиМ. Диже вам се коса на глави кад слушате те лажи - нагласио је Петковић.

Истакао је да се са сличним потешкоћама срећу и у Бриселу слушајући приштинску страну како лаже. 

- Курти и његови сарадници говоре у некаквим интервјуима да се спремамо на инвазију, како смо фактор нестабилности, да је Вучић мали Путин који шири кризу. Ми то никад нећемо бити нити би хтели да будемо фактор нестабилности. Хоћемо компромис јер је то спас за Србе на КиМ. Али реч компромис је забрањена у Приштини јер тамо нападају Србе сваки дан. Ти наши људи не знају како ће доживети нов дан - нагласио је.

На питање како је пребијени Владан Стевановић, Петковић је рекао да је то Србин претучен на правди Бога.

- Има 15 копчи. Сви из Зубиног Потока кажу да је диван човек који мрава није згазио. Нападају наше људе и обрачунавају се са њима. Они мисле да ће убити у народу њихову вољу и жељу да не одустану од Србије. Срби пак и даље гледају Вучића као свог јединог председника, упркос тортури коју доживљавају - рекао је Петковић. 

Директор КиМ нагласио је да приштински режим прогања и повратнике, људе који су се вратили да живе и обнове рушевине својих кућа. 

- Колико смо само пута у Бриселу тражили да се донесу закони који ће обезбедити услове за повратак наших људи. Уместо тога, праве се листе за одстрел Срба за хапшење како би им се послала порука да се никад не врате и не долазе да обилазе своју имовину јер виде шта се дешава са њиховим комшијама. Срби неколико пута годишње прелазе административну линију покушавајући да обиђу своја имања, а онда кад неком Албанцу падне на памет да хоће да купи њихову кућу, ако они неће да продају, ти Албанци долазе, пријављују те Србе за неке наводе ратне злочине, само да би им отели куће. Штета је већ направљена, Срби су ухапшени - казао је.

Поручио је да се од 1999. године до дан-данас, мање од два посто Срба вратило се на своја огњишта. 

- Да ли то опредељује Косово за Савет Европе. За два дана настављам разговоре у Бриселу, идем са својим тимом, финансијким стручњацима. Ово је пети састанак на који долазимо да бисмо пронашли решење за динар. Курти је забранио динар, забранио људима да раде, живе. Нико се на то не обазире. Кренули смо разговоре о статуту ЗСО. У моменту у Бриселу кад су наши људи покренули те разговоре, о раду статута ЗСО, споразумима је одређено који су циљеви, надлежности, кад смо у све то ушли, Курти је видео да идемо у правцу коначног решавања и питања статута, кренуо је у најтежи потез да укине динар и доведе у питање опстанак свих наших институција. Иако се трудимо на све начине да све наше институције раде, чинимо све да успемо да задржимо наш народ и сачувамо их - нагласио је он.

Србија наставља борбу у СЕ и УН

Петковић поручује да ће Србија наставити борбу и у Савету Европе и у Генералној скупштини УН.

- Све се дешава паралелно и подједнако морамо да усмеримо снаге и да се боримо. Какав ће бити исход у Савету Европе, не бих да говорим унапред, али изненадиће се многи када виде колико је одлучна мала Србија да одбрани принципе, неће бити лако јер су на њиховој страни моћни, али на нашој страни су истина и правда - казао је. 

Истиче да ће Београд показати свима да се бори, да не одустаје, да то ради и у Бриселу и на сваком другом месту.

- Показаћемо им да се боримо за сваког Србина, за сваку мајку, дете, Курти чини све да протера наш народ, учинићемо све да с једне стране сачувамо мир, а да с друге стране јасно покажемо и показујемо које су наше црвене линије - казао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)