ВУЧИЋ У КИНИ: Председник се обратио на економском форуму

Новости онлине

18. 10. 2023. у 05:53 >> 10:35

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић налази се у Кини са српском делегацијом на позив председника те земље Си Ђинпинга.

ВУЧИЋ У КИНИ: Председник се обратио на економском форуму

Фото: Инстарам

Вучић се огласио на Интаграму

Председник Републике Србије Александар Вучић говорио је на првој сесији Форума за међународну сарадњу на високом нивоу, на тему "Повезаност у отвореној глобалној економији".

- Тема данашњег панела одражава стратешку оријентацију концепта развоја НР Кине и њеног лидера, великог пријатеља српског народа, председника Си Ђинпинга, као зачетника иницијативе која настоји да подстакне ближу сарадњу између држава и народа кроз заједничке напоре усмерене на решавање глобалних изазова и напредак целог човечанства, уз марљив рад на стварању једне глобалне економије кроз узајамну сарадњу у циљу постизања добробити за све - написано је у објави на званичном Инстаграм профилу "Будућност Србије АВ". 

Вучић се обраћа на економском форуму

Председник Србије учествује данас на Форуму о глобалној економији, где се тренутно обраћа учесницима форума. 

Фото: Инстарам

Говорећи раније данас о свом учешћу на форуму, Вучић је коментарисао глобалне изазове са којима се суреће глобална економија

- Рат где год се окренете, а онда наравно и скуп новац. Кад је скуп новац, кад имате рат, кад имате високе каматне стопе, онда имате проблем за грађевинску индустрију, имате проблем у свему. Зато вам је Европа готово у рецесији. Ако се настави ово са Израелом и Палестином, оде маст у пропаст, али наше је да гледамо наше резерве. Ми имамо проблем јер су Бугари дигли таксе на руски гас. Ми и Мађари смо јуче реаговали заједничким саопштењем. Синиша је са Сијартом потписао то саопштење, а одобрили смо Орбан и ја. Гас опет скаче, нафта опет скаче. Договорили смо да дизел не иде навише без обзира на то колико то ми морали да платимо. Боље смо се спремили него други - каже Вучић и додаје да ће бити проблем ако нам неко заврне доток гаса, али и да су наши капацитети 100 посто пуни - навео је председник. 

Фото: Инстарам

Фото: Инстарам

Обилазак Кинеског института за међународне студије

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је Кинески институт за међународне студије у Кини.

Вучића је тамо сачекала бивша амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Председник јој је током обиласка испричао о сусрету са председником Кине.

Вучић је приликом обиласка захвалио Чен Бо због подршке целовитости суверенитету, територијалном интегритету Србији и борби за КиМ и поклонио јој књигу о историји Косова и Метохије.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

- Имао сам изузетан разговор и са Ван Хонином и са председником Сијом наравно. Са председником Сијом било је врло срдачно. Верујем да је споразум који смо потписали битан и за глобални развој и верујем да ће нам донети нове прилике у нашим односима - рекао је председник.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

- Прихватамо овакве пројекте јер размишљамо о нашој будућности - рекао је Вучић. - Брза пруга коју изградите данас и за 10 година то је велика разлика. За то вам је потребна политика раста и политика повезивања. Као што је и Си данас истакао, то није само инфраструктурно повезивање, то је дигитално повезивање, то мења ствари у будућности.

Председник је додао да је важно да користимо искуства из Кине због тога што су у том смислу напредни као земља.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Чен Бо је показала Вучићу дигиталну таблу где се налази мапа Србије где кликом на нашу земљу се приказују заједнички пројекти и посете између Кине и наше земље. Видевши мапу Србије Вучић је прокоментарисао:

- Цела, целовита Србија.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Гледајући фотографије председник се нашалио како председник Си није ништа остарио за разлику од њега, те истакао значај сарадње наших земаља.

Обраћање Вучића

- Желим да вам се захвалим на гостопримству и захвалим свим члановима Института. Ваше научно и практично знање применићемо у Србији и уживаћемо у благодетима ваших сазнања и вашег знања. Као председник бројчано мале и територијално мале али поносите земље, хоћу да кажем да сам овде не зато што ме је било ко приморавао, него зато што имамо своје интересе и зато што осећамо да ствари које ради председник Си и Кина су добре за нашу земљу. Његове помирљиве поруке о заједничкој будућности за човечанство и проналажењу мирних решења за сукобе и конфликте у свету је музика за уши за све слободарске народе који желе да сами доносе одлуку о својој будућности. Недавно је један министар једне западне земље рекао: Кина нам више није конкурент већ прави економски ривал, што значи да ћемо морати да се такмичимо снажније да бисмо побеђивали Кину. Онда је један кинески званичник рекао: "А у чему смо ми ривали када ми производимо више свега него ви?" - рекао је председник и додао да нико не разуме колико је Кина напредовала.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

- Огромна корист за српски народ је да сарађујемо. Хоћу да вам се захвалим на подршци Србији, њеном територијалном интегритету. Увек можете да рачунате на подршку Србије. Хвала вам, част ми је што сам био ваш гост.

Председник је наставио обилазак са Чен Бо те јој рекао да је очекује у посети Београду заједно са људима из Института.

Питање новинара

- Много важни говори су били. Када слушате Ђока Видода тачно видите шта је њему, који страх он има, то су фискални ризици. Када слушате председника Фернандеза из Аргентине видите потпуну заинтересованост за већом дубином и за проширењем унутар Брикса. Када слушате председника Етиопије видите понос једне Африке која расте страховитом брзином. Разговарао сам са много представника из азијских и афричких земаља.

На питање да ли постоји неки глобални страх који су лидери истицали у свом говору на Појасу и путу каже.

- Сувише су то велики људи да бисте у њиховим говорима осетили страх, чак и у говору председника Путина. Не. Они говоре о својим проблемима и принципима. Оно што је важно а што се у свету догађа је да људи све више желе не једног полицајца, већ желе да се проблеми решавају мултилатерално, желе да организација УН врати своју улогу и значај коју је некада имала. Желе такође да сарадња, а не наметање решења, и поштовање Међународно правних норму буде нешто чега ћемо да се држимо. Поносан сам што се о мом говору у УН изјаснио и председник Си. Рекао је - ви сте као Србија покренули много важних питања и чак је цитирао једну реченицу коју сам ја изговорио у том говору у УН. И то је тај један широки покрет слободарских земаља које покушавају да буду независне и самосталне у доношењу одлука и да саме бирају своју будућност. Таквим земљама Кина пружа подршку и чини ми се да тај број земаља расте. Чини ми се да сам један од ретких у свету који то може да види и процени и са једне и са друге стране. То су Азија и Африка у наредних 30 година који су носиоци светског раста и ми то морамо да видимо и разумемо, а не да забијамо главу као ној у песак.

Председник Србије учествује данас на Форуму о глобалној економији, а на питање који су то глобални изазови са којима се сусреће глобална економија каже:

- Рат где год се окренете, а онда наравно и скуп новац. Кад је скуп новац, кад имате рат, кад имате високе каматне стопе, онда имате проблем за грађевинску индустрију, имате проблем у свему. Зато вам је Европа готово у рецесији. Ако се настави ово са Израелом и Палестином, оде маст у пропаст, али наше је да гледамо наше резерве. Ми имамо проблем јер су Бугари дигли таксе на руски гас. Ми и Мађари смо јуче реаговали заједничким саопштењем. Синиша је са Сијартом потписао то саопштење, а одобрили смо Орбан и ја. Гас опет скаче, нафта опет скаче. Договорили смо да дизел не иде навише без обзира на то колико то ми морали да платимо. Боље смо се спремили него други - каже Вучић и додаје да ће бити проблем ако нам неко заврне доток гаса, али и да су наши капацитети 100 посто пуни.

Слика са церемоније отварања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут

Вучић је на Инстаграм профилу поставио слику са церемоније отварања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут који се одржава у Кини.

- На церемонији отварања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут, једног од најзначајнијих глобалних форума данашњице, где ће бити речи о перспективама сарадње - написао је Вучић на Инстаграму и додао: - Захвалан сам председнику Си Ђинпингу на значају који даје Србији и заједничким пројектима.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: ФБИ саопштио да се напад се третира као потенцијални терористички чин (ФОТО/ВИДЕО)