РУСИЈА И КИНА ВРАЋАЈУ КОСОВО НА СТО У УН:Србија отпочела дипломатску акцију за заказивање посебне седнице СБ УН

С.Ровчанин Томковић

14. 07. 2023. у 10:00

СРБИЈА је и отпочела дипломатску акцију која би требало да резултира одржавањем седнице Савета безбедности Уједињених нација на којој ће тема бити прогон и терор над Србима на Косову и Метохији, сазнају "Новости".

РУСИЈА И КИНА ВРАЋАЈУ КОСОВО НА СТО У УН:Србија отпочела дипломатску акцију за заказивање посебне седнице СБ УН

Фото АП

Према нашим информацијама, званични Београд покушаће сам да објасни колико је битно одржавање седнице, поготово у тренутку када у Европи букти рат у Украјини, те би још један евентуални сукоб направио безбедносни хаос на Старом континенту. Такође, значајно је да остане забележено да је наша земља захтевала да се пред СБ УН, који је и донео Резолуцију 1244 о КиМ, покрене тема о томе зашто се она крши и одговори на питања - како је могуће да се формирају тзв. косовске снаге, а једине које су дозвољене у јужној покрајини су трупе Кфора, зашто се не дозвољава повратак до 1.000 припадника наших војника и полицајаца и због чега се око 250.000 протераних Срба још није вратило.

С обзиром на то да наша земља није чланица СБ УН, седницу ће, на нашу молбу, морати да закаже нека од држава у овом телу, а то ће највероватније бити Русија или Кина. Ове две земље не признају тзв. Косово и стоје на становишту одбране територијалног интегритета Србије у међународној арени.

Председник Александар Вучић састао се јуче са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо, као и дипломатским представником Русије Александром Боцаном-Харченком.

После разговора са представницом Пекинга истакао је да ју је обавестио о угрожености Срба на КиМ и о неопходности одржавања посебне седнице Савета безбедности УН.

- Детаљно сам обавестио амбасадорку о деликатности безбедносне ситуације, која нарушава стабилност целог региона. Истакао сам неопходност одржавања посебне седнице Савета безбедности УН, како би целокупна светска јавност сазнала о тензијама на КиМ и тешком положају Срба - навео је Вучић и додао да се захвалио на јасном и доследном ставу Кине о налажењу решења у оквирима дијалога и Резолуције 1244 СБ УН, као и на подршци напорима Србије да очува територијални интегритет и суверенитет.

Амбасадорка Чен Бо је истакла да Пекинг подржава налажење решења у оквирима дијалога и Резолуције 1244, као и да увек подржава легитимне и рационалне захтеве Србије.

Вучић је Харченку говорио о покушајима угрожавања мира и стабилности на Западном Балкану, политичком, правном и физичком насиљу које Приштина примењује над Србима на КиМ и рекао да се наша земља налази у изузетно тешкој ситуацији, те ће зато тражити седницу СБ УН. Поновио је да се Београд искључиво залаже за очување мира. Амбасадор Русије је одговорио да званична Москва прати сва догађања и разуме позицију Србије, као и сву деликатност ситуације. Москва је и раније подржала предлог Вучића да је неопходна седница на Ист Риверу о КиМ.

Иначе, Саветом безбедности тренутно председава Велика Британија, а од августа "штафету" преузима Америка. Има 15 чланица. Пет су сталне - САД, Велика Британија, Француска, Кина и Русија. Међу десет несталних тренутно су Албанија, Бразил, Еквадор, Габон, Гана, Јапан, Малта, Мозамбик, Швајцарска и Уједињени Арапски Емирати. Од тренутног састава СБ УН, девет држава је признало тзв. Косово (САД, Велика Британија, Француска, Албанија, Габон, Јапан, Малта, Швајцарска и УАЕ). Гана је повукла признавање 2019. године, а лажну државу не признаје још пет чланица СБ УН - Русија, Кина, Бразил, Еквадор и Мозамбик.

Када нека земља затражи седницу, председавајући треба да је закаже без већих одлагања, отприлике у наредних месец дана. На њој има право да говори и представник државе која није чланица СБ УН која је заинтересована страна, али без права гласа. n

Са Жиофреом о изградњи пруге

ПРЕДСЕДНИК Вучић саопштио је јуче да је на радном ручку са шефом делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом разговарао о свим значајним питањима за пут Србије ка ЕУ и истакао да је посебно срећан што су могли да разговарају о почетку изградње брзе пруге Београд - Ниш.

- Наравно, дуго смо разговарали о свим значајним питањима за ЕУ пут Србије - навео је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (9)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама