ВАЖНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА: Вучић најавио велико повећање плата и пензија, новчану помоћ за децу до 16 година (ВИДЕО)

Новости онлајн

07. 06. 2023. у 19:53

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић обратили су се јавности из Председништва.

ВАЖНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА: Вучић најавио велико повећање плата и пензија, новчану помоћ за децу до 16 година (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Раде Делић

Обраћање председника

- Ми ћемо наставити да чекамо неке људе да дођу да разговарамо, али нам је јасно да се они надају другим стварима које се неће догодити - да на улици неко преузима власт. Са тим временима је давно завршено. Очекујемо да се појаве неки који ће показати довољно одговорности за цело друштво, а не само за своје ситне страначке потребе. Верујемо да ћемо пронаћи саговорнике, ако не идемо на изборе - убрзо на распуштање скупштине, јер постоје рокови. Она подноси оставку, ја имам рок 30 дана да понудим мандат, ако не постоји већина у Скупштини, ако то није могуће јер СНС неће желети нови мандат јер смо -ми Аниним радом задовољни, остају нам уставни рокови од 45 до 60 дана до одржавања избора - навео је председник. 

- Јасно је да ћемо имати превремене парламентарне изборе, само је питање месеца када ће се они догодити.  

Како каже тензије у друштву се решавају само разговорима. 

- Ту не постоји ниједан захтев који се тиче деце права и положаја, наставника, било које друштвене групе, само њих политичара и тајкуна. Дошли смо до захтева да буде смењен Братислав Гашић, председница владе то не жели да ради на силу, сматра да нема ниједан оправдан разлог за то, јер је човек марљиво обављао свој посао. 

- Као председник републике чекаћу их на разговорима. Прелазне владе неће бити јер је за то потребна моја одлука, а такву одлуку никада нећу донети, по том питању нема преговора. Неће бити, не зато што је то мој политички хир, био би још популарнији да то предложим, а то ми не пада напамет, јер би то значило разарање Србије и да њоме управљају у том тренутку један тајкун и неколико страних центара моћи, а не грађани Србије преко својих изабраних представника. 

Како каже за ово обраћање су се припремали месецима. 

Председник истиче да је наш највећи проблем стопа раста, због увезених и наших проблема. 

- Ми успевамо да увећаним приходима и смањеним расходима обезбедимо више новца за грађане. 

- Имамо једну област у којој зараде нису једнаке платама, већ су ниске. Донели смо одлуку да посебно увећамо зараде у просвети. 

Председник је исписао детаљне податке.

Фото: Милица Шкорић

 - У основном образовању 75162 запослених, у средњем 35957, ученички стандард 1514, студентски домови 2416. За њих од првог септембра идемо на повећање плата 5,5 посто, плус од првог децембра још 10 посто. Бићемо близу 90 хиљада динара, без дежурстава разредних и тако даље. Долази до великог повећања плата у просвети. Имали смо 12,5 посто повећања у јануру, са овим из септембра и децембра идемо кумулативно на 30,6%. 

- Желимо да покажемо да бринемо о њима. 

Фото: Танјуг/Раде Делић

- Слично овоме имамо укупно медицинских сестара и техничара 59.128. Ту је заједно са људима из просвете 202.990. Они ће имати по истом правилу, од 1. септембра 5,5 посто и у јануару 10 посто. Што је кумулативно 16% ново повећање. Желимо да покажемо да бригу према онима који обављају најтеже послове у нашем здравству. 

- Надамо се да ћемо имати снаге за повећање око 11% за лекаре, војску и све остале у јавном сектору. 

Како каже, наведене категорије ће имати највеће повећање. 

Важна вест за пензионере

- За пензионере идемо од 1. октобра на повећање од 5,5%, а онда од 1. јануара са додатних 14,6%, кумулативно готово 21% повећање, на оних 21 који смо већ имали, кумулативно од почетка године 44% повећање пензија. Пензија 2012. - 204 евра, пензија 2024 - 390 евра, приближавамо се зацртаном циљу да буде преко 450 евра до краја 2025. Веома сам срећан што ово могу да најавим пензионерима. Они знају да ми не каснимо ни дана. Пензионери ће просечно за само 6 месеци имати пензију просечну од 390 евра, што је највеће повећање у историји Србије у апсолутним бројевима. 

Суочавамо се са великом инфлацијом и имамо проблем са месом, рекао је Вучић. 

- Хлеб ће бити још јефтинији, иако нам је најјефтинији. За хлеб Сава узећемо и спустити цену са 57 на 54 динара. То нам је важно због заустављања инфлације. Хлеб ће већ од петка бити јефтинији за 3 динара.  

Како каже, разговараће са ММФ-ом да се одложи повећање цена струје. 

Председник је најавио да ће сви у јавном сектору имати значајно повећање. 

- Имамо једну нову меру. Ми смо доносили одлуке и мислимо да смо то добро радили. Сада смо донели одлуку да дамо по 10.000 динара за свако тек рођено дете од једног дана старо до 16 година. И то дајемо мајкама, оне примају тај новац на рачун. Ако имају двоје деце, добиће 20 хиљада. Пријављивање иде од 20. августа до 15. септембра, испалата иде око 25. септембра. Ако се о деци стара самохрани отац, он ће добити новац, или старатељи, ако нема мајке и оца. 

Очекујемо да ова мера да резултата посебно због помоћи мајкама пред септембар и полазак у школу. 

- Још сто хиљада ваучера на по 5000 је спремно, јер су претходни разграбљени и бићемо спремни на још 100 хиљада. Желимо да замолимо људе, да и лето и зиму проведу у Србији. 

Позивам људе да радимо и да се боримо, навео је Вучић. 

- Око КиМ смо имали јако сложене разговоре синоћ, данас настављене. Наставићемо разговоре са Србима са КиМ петка до недеље, рекао је Вучић и истакао колико је важна посета председнице Индије. 

- Желим да кажем нашем народу на КиМ да је Србија увек уз њих. 

Одговори на питање новинара

- Они мене виде као свог противника, они који протестују. Ја мислим да је најбољи одговор онима који не желе добро Србији, као господин Веља, наш мир и сталоженост. 

Фото: Танјуг

- Ја нисам желео да учествујем и нећу у гоњењу Савковића, познајем га из неких ранијих времена. Мени је важно да видите како изгледа то лицемерје. Први дан након што је Ана показала "обешеног Вучића" којем су се толико радовали и правили се да га не виде, јер постоје и они људи који једва чекају да дође до насиља. Алексић прво каже да очекује да полиција ухапси онога што је носио лутку са Вучићем. Онда мере сате и кажу прошло је 12 сати, јер је то "лаж". Броје сате колико нисмо ухапсили никога. Онда када приведемо човека за кога су рекли да не постоји и када виде да је реч о истакнутом опозиционом представнику, онда кажу да то није кривично дело, и позивају на протест јер смо испунили све што су желели - рекао је Вучић. 

- То је када се неко изгуби у својој мржњи. Она је веома гласна, али никада није могла да победи ни љубав, ни праву подршку. Оне су тише, али увек побеђују. 

Истакао је да је физично насиље нешто што држава никада и ни по коју цену неће дозволити. 

Говорио је и о предаји нелегалног оружја. 

- Један човек је ставио митраљез на приколицу и донео га. Срећан сам што смо се у неком тренутку досетили да ово урадимо. Хвала човеку који је био одговоран, човек је растеретио своју породицу и себе. 15 хиљада ручних бомби су људи донели, знате ли колико је то мртвих и рањених. Србија је пуна оружја. Нико никада није помислио да у Србији могу да се десе такви злочини који су се догодили. Нико не може родитељима да врати децу, али можемо да радимо на превентиви да се то више никада не догоди. 

- На свакој утакмици када се пева против мене, у оним медијима који су данас осудили певање против Бранкице Станковић кажу да је то дивно. Ја мислим да је то срамота. Да се певају песме против Бранкице Станковић, реч је о жени која има дете и која ништа није скривила, и бесмислено је и срамота да се било шта говори против ње и ја их молим да то престану да чине. Само говорим о лицемерју одређених медија, како се исте ствари различито протумач. 

- Сваки пут ћу бити на страни госпође Бранковић. 

- Олуја је изванредан симбол за све Србе. Неће више Срби да слушају олује, нарочито не од таквих паметњаковића. Неће он ни о чему да одлучује, то је прича за малу децу. Када политичари помисле да имају много већу снагу него што је реално, а то се зове психологија масе, где помисле да су много јачи и храбрији него што јесу. Не, ту снагу имају обични људи, који су дошли да нешто промене за себе и своје породице, а ти политичари немају никакву снагу, од овог посла нема ништа - рекао је Вучић на питање о изјави Мирослава Паровића, који је рекао да ће власт, ако не буде желела да се повуче, као у стиховима Бранка Миљковића "уместо песме слушати олују". 

- Ми смо месец дана водили не лаке разговоре, и Ана и ја смо примили скоро све, обишао сам и разговарао са породицама убијених у Дубони, посећивао у болницама, разговарао са родитељима, и било је много тешко донети одлуку са којом би се сви сагласили. То је била једина могућа одлука, јер смо сви ми, не само деца у Београду били шокирани оним што се догодило. Нико им не смета да наставе са својим наставним и ненаставним активностима, и да уче колико желе. Да нисмо, они би рекли што нисмо, и увек је у Србији тако. Какву год одлуку да донесте они ће рећи да не ваља. То су лажни принципи, дупли стандарди, једно велико политичко лицемерје - рекао је председник на питање о одлуци о завршетку школске године. 

- Најважније је да не може да буде по вољи свакога ко у том дану мисли да му нешто одговара. Изузетно поштујем као председник републике људе који су изашли на улице, на било које скупове, који су желели да промене нешто у својој земљи, показали да их је погодила ова ужасна трагедија. Никада нећу гајити ништа друго сем презира према политичарима и оним тајкунима који су знали да их никаква борба против насиља није занимала, ништа од тога, него само како да злоупотребе на најгори могући начин једну трагедију коју нико никада у свету није злоупотребио на такав начин. Можете да ми радите шта хоћете. Сваки дан позивате на то, сада имамо око 2000 претњи смрћу мени дневно. Сваки дан позивате на то и правите се да не знате да то радите. Ја вам кажем шта може, а шта не може у држави - не може прелазна влада, ово није фонтана жеља, Србија је озбиљна држава. Ми вас чекамо, једном ћете морати да разговарате, другачије ствари у овој земљи неће да се решавају, а то да гасите људима послове, компаније, измишљате законе, обмањујете јавност о продаји јавних предузећа, не пада вам на памет. Кажете хоћемо да продамо националне паркове, немогуће је продати национални парк и шта вас брига, једна у низу лажу, свакога дана, једна другу сустиже, сутра иде нова - рекао је Вучић. 

Истакао је и да су глупости приче о чувању пара у Кини. 

- Немам ниједан рачун нигде на свету, осим у овој земљи, што уредно пријављујем државним органима. Како вас не мрзи више да лажете - упитао је Вучић.

- Ми нећемо ништа да крадемо, али ви полазите од себе. За нас је најважније да Србија овако напредује, мислим да су људи задовољни оваквим мерама. Наставићемо да радимо, а сви који желе да разговарају су добродошли. Ја ћу већ од почетка следеће недеље да примам различите људе, из различитих удружења, да видимо какве проблеме имамо на локалном нивоу - рекао је Вучић. 

- Свако од политичара у Србији, посланика опозиције, медија које их подржавају, свако зна одређене породице жртава из у ОШ "Владислав Рибникар", да их боли сваки нови школски дан. Постоје ствари које су изнад политике, које су важније од политике, које не смеју бити политичка борба - додала је премијерка око теме о одлуци о завршетку школске године. 

Фото: Танјуг/Раде Делић

Обраћање премијерке

- Ово је мој трећи мандат као председница Владе Србије. Свој посао сам се трудила да обављам на најбољи начин, давала све од себе, и поносна сам на оно што смо урадили и што сам један од најближих сарадника Вучића. Неке одлуке смо морали да доносимо брзо, али су резултати неупитни и јасни. Србија никада није на овај начин напредовала - рекла је премијерка. 

- Мислим да је један од мојих највећих легата електронска управа. Када сам ушла у политику, чак и матичне књиге смо имали у папирном облику. И свакако дигитализација у коју је тада веровао само Александар Вучић. Није било све савршено, али смо дали све од себе, борили се, и имамо резултате са којима свако од нас може да се поноси. 

Фото: Танјуг/Раде Делић

- Трагедија и злочини који су се догодили пре нешто више од месец дана су нас људски погодили, померили и заиста дубоко променили. Ова земља и свако од нас појединачно никада више неће бити исти као 3. маја - рекла је премијерка и још једном изјавила најдубље саучешће породицама свих жртава злочина. 

Истиче да је Влада, у сарадњи са председником одмах усвојила важне мере за безбедније друштво. Премијерка је говорила о усвојеним и спроведеним мерама. 

Разоружавање Србије

- Припремљен је закон којим је предвиђен мораторијум за држање оружја, он ће бити послат у Скупштину, па даље на разматрање и дебату. До данас је извршено 32.584 ревизије издатих дозвола за поседовање оружја. 

Како каже, извршено је и више од 5 хиљада провера како власници држе оружје. 

- Кренули смо у контролу рада стрељана, навела је премијерка. 

Како каже, разматрано је да ли да се продужи рок за добровољну предају нелегалног оружја, али ће коначна одлука бити донета сутра до редовне седнице Владе. 

До 19 часова данас предато је 62.801 комад оружја, 2 880 019 комада муниције, 22.119 комада минско-експлозивних средстава, рекла је премијерка и захвалила се свима који су овај позив схватили озбиљно. 

Запошљавање полицајаца

Премијерка је истакла да ће бити запошљено 1200 школских полицајаца. 

Измена кривичног закона

Како каже, измене су припремљене и биће пуштене даље у скупштинску процедуру. 

Радна група за ментално здравље 

Истакла је и да је формирана радна група и како ће она функционисати. 

Борба против вршњачког насиља

Премијерка је говорила и о протестима који се дешавају у Београду. 

У тренутку када је требало да разговарамо како да заједно као друштво идемо даље, на тим протестима смо чули готово искључиво политичке захтеве: смена министара, смена у РЕМ-у, укидање ријалити програма. 

- Од 4 захтева један је готово потпуно испуњен, и то је укидање ријалити програма, што је усвојила само једна телевизија, Пинк. Ружић је сам поднео оставку, Гашић не знам какве везе има са овим трагедијама. Председник је позвао на разговоре пре 12 дана, нико се није одазвао. Још су и рекли да ће сматрати за издају онога ко се одазове на позив за разговор легитимног изабраног председника. Ја сам спремна да у сваком моменту поднесем оставку. Највећа ми је част што сам имала прилику да радим за своју земљу. Једини начин у демократским земљама да се превазиђе оваква криза је разговор. Ја сматрам да је излаз из ове кризе парламентарни избори до краја године, и остављам председнику да размотри ту одлуку. Избори су једини начин како се на власт долази у демократским друштвима, какво је Србија. Насиљем никако и никада. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (180)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми