ВУЧИЋ: Полетно-слетна писта највеће улагање у аеродром Никола Тесла од изградње

Новости онлине

07. 06. 2023. у 11:59

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је пуштање нове писте једно од највећих улагања у аеродром Никола Тесла од његове изградње.

ВУЧИЋ: Полетно-слетна писта највеће улагање у аеродром Никола Тесла од изградње

Фото: Принтскрин

"Једна од пет најбољих ствари које смо урадили је концесиони уговор. Сада се поносимо нашим аеродромом", рекао је Вучић приликом обиласка нове полетно-слетне писте на београдском аеродрому "Никола Тесла" која се данас отвара.

Вучића је са техничким спецификацијама писте упознао генерални директор београдског аеродрома Франсоа Беризо.

"Други смо по стопи пораста броја туриста у Европи. А то су јако важне ствари за наш буџет и нашу земљу", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће након ремонта постојеће писте капацитет аеродрома са шест милиона путника бити повећан на 14 милиона путника. Он је истакао и да је авио-компанија Ер Србија мудро пословала и да је тренутно на њиховом рачуну 200 милиона евра и да је то велики успех и најбољи резултат до сада.

Истакао је да су летови Ер Србије до САД веома популарни и да иако лет Београд-Чикаго у прве две године неће доносити профит, на дуже стазе ће се исплатити. Нова писта је једна од највећих инвестиција на београдском аеродрому и замениће постојећу, која ће ускоро бити реконструисана. Када се заврши њена реконструкција, уметнута полетно-слетна стаза постаће паралелна рулна стаза и служиће као писта по потреби, у случају да главна не може да се користи.

Очекује се да комплетна реконструкција нове писте буде завршена у првој половини 2024. године, након чега ће новоизграђена писта остати у употреби као паралелна рулна стаза и као алтернативна писта у случају потребе. Отварању писте присуствују и генерални директор београдског аеродрома Франсоа Беризо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (197)

СМАЈЛОВИЋ: ВУЧИЋ ЈЕ У УН ГОВОРИО ОНО ШТО НАРОД МИСЛИ! (ВИДЕО)