КАФКИЈАНСКИ ПРОЦЕС ПРОТИВ СРБИНА: Хрвати суде Медићу због "ратног злочина", он у то време био у Београду

Новости онлине

03. 06. 2023. у 07:46

ЈОШ два сведока саслушана су на суђењу у случају против Војислава Медића, који се у Хрватској терети за ратне злочине током ратова деведесетих, преноси РТС.

КАФКИЈАНСКИ ПРОЦЕС ПРОТИВ СРБИНА: Хрвати суде Медићу због ратног злочина, он у то време био у Београду

Фото: Принтсцреен/РТС

Медић је у истражном затвору годину дана, од хапшења на граници са Хрватском у коју је претходно редовно одлазио како би обишао родну кућу у Лици.

Два од три позвана сведока, Марко Пргомет и Јосип Питл, као и претходни, тврде да их је у логору у Стајићеву 1991. испитивао човек за кога су од других ратних заробљеника само чули да се зове Медић. У то исто време је Војислав Медић био у Београду.

Јосип Питл, други сведок, каже да је касније сазнао да се особа која га је испитивала "звала господин Медић".

Одбрана: Документација доказује да је Војислав Медић био у Београду

Испитивање оба сведока испратиле су примедбе адвоката одбране. Истичу да је оптужени током 1991. и 1992. као судија Војног суда у Београду радио на више десетина предмета. То, кажу, доказује и документација поднета суду.

- Сведоци не потврђују оптужницу, односно не могу бити релевантнији од материјалне документације коју смо доставили и која је јуче коначно уведена у доказе. Морам да напоменем да сам фрапиран јучерашњом изјавом тужитељке која је довела у питање веродостојност те документације тиме што је одбрана успела да у тако кратком року дође до те документације. То је за мојих 40 година праксе први пут да чујем - рекао је Ђорђе Дозет, који је из адвокатског тима оптуженог.

Тужилаштво Војислава Медића терети да је у логорима у Србији после пада Вуковара злостављао ратне заробљенике.

Према кривичном закону Хрватске, за ратни злочин против ратних заробљеника предвиђена је казна од 5 до 20 година затвора.

Наредно рочиште заказано је за 15. јун, када ће исказе дати још четири некадашња ратна заробљеника, од укупно 33 колико је до сада предложило тужилаштво.

БОНУС ВИДЕО: КАКО ИЗГЛЕДА ХАШКА ПРАВДА - Србима десет векова робије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ГРЧКА НАУЧНИЦА О ОТВАРАЊУ ХРИСТОВОГ ГРОБА: Око тог места влада јака енергија - инструменти су нам се искључили (ВИДЕО)