СРБИЈА ПОД ЛУПОМ У ИЗВЕШТАЈИМА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА И ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Уз санкције Русији и страх од Кинеза

М. Ст.

24. 03. 2023. у 10:00

СРБИЈА и њен напредак у области људских права, европских интеграција, нормализације односа са Приштином, нашли су се под лупом Америке и Европске уније

СРБИЈА ПОД ЛУПОМ У ИЗВЕШТАЈИМА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА И ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА:  Уз санкције Русији и страх од Кинеза

Европски парламент /Фото АП

Стање у нашој земљи "прочешљано" је у два одвојена документа - посебном одељку извештаја Стејт департмента о стању људских права за 2022. годину, као и у нацрту извештаја Европског парламента. Из Брисела нам је поново, као и у бројним претходним закључцима, замерено због неувођење санкција Русији.

У закључцима ЕП о Србији, који ће бити стављени на гласање на пленарној сесији средином маја, у делу посвећеном дијалогу Београда и Приштине, обе стране позивају се на пуну имплементацију свих договора, укључујући и формирање Заједнице српских општина. ЕП пружила је подршку специјалном изасланику Европске уније Мирославу Лајчаку и позвала Србију и тзв. Косово да дијалогу приступе у духу компромиса "како би се постигао правно-обавезујући договор о нормализацији односа, у складу са међународним правом, без одлагања".

Европски парламент у свом извештају дотакао се и напада на Србе на КиМ, с тим што је рањавање једанаестогодишњег Стефана Стојановића и двадесетједногодишњег Милоша Стојановића, оцењено као "неприхватљива пуцњава на православно Бадње вече". Осврнули су се и на друге насилне догађаје чије су мете били косовски Срби.

- Евентуални неуспех деескалације тензија између Београда и Приштине може довести до дестабилизације региона и том смислу, поздравља се конструктиван приступ дијалогу Београда и Приштине - наводи се у извештају.

У Бриселу су посебно забринути због присуства стратешких инвестиција Русије преко "малигних трећих страна". У истом контексту, европарламентарци истичу и због повећаног удела инвестиција Кине, као и зависности од њене војне и одбрамбене технологије и количине позајмица. У извештају се истиче страх и због наводних покушаја регрутације у режији руских паравојних формација "Вагнер".

У пасусима где су малобројне похвале које стижу од ЕП, наводи се наш стратешки циљ ка пуноправном чланству у Европској унији, али и истовремено, се изражава жаљење због опадања подршке грађана евроинтеграцијама.

Посланици ЕП су указали на важност поштовања процедура у Народној скупштини и осудили запаљиви говор на посебној седници о Косову и Метохији. Позитивно је оцењено повлачење нацрта закона о унутрашњим пословима према којем би се "у употребу ставиле камере које имају могућност биометријског препознавања лица".

С друге стране, Стејт департмент као главне препреке види у кршењу слобода изражавања и медија, родног и насиља над ЛБТ особама, озбиљним проблемима у независности судова, корупцији, стању у затворима. Организације за заштиту људских права критиковале су "глорификацију ратних злочинаца", као и одбијање да се уклони мурал Ратку Младићу. Поменути су и директор Безбедно-информативне агенције Александар Вулин и градоначелник Београда Александар Шапић да су "исказивали подршку ратним злочинцима". Такође, наводи се да "влада и даље одбија да изручи чланове СРС Вјерицу Радету и Петра Јојића које тражи Мехнизам Хашког трибунала због непоштовања суда.

У закључке Стејт департмента уграђено је и мишљење лидера етничких Албанаца у Србији, који наводе да је "влада несразмерно подвргла етничке Албанце пасивизацији како би смањила званичан број Албанаца који живе у Србији, који су изложени дискриминацији".

БИЛЧИК И ВИОЛА КРОЈЕ ЗАМЕРКЕ

АУТОР извештаја о Србији је европски посланик Владимир Бичкик, док је извештај за тзв. Косова припрема Виола фон Крамон на Билчиков први нацрт извештаја, који је објављен у фебруару, поднет је велики број амандмана, а највећи број њих упутили су хрватски посланици Тонино Пицула и Жељана Зовко, као и Фон Крамонова, Матајж Немец...

ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ И ПРОГНАНИХ

ДРЖАВЕ чланице ЕУ, посебно Шпанија, Словачка, Кипар, Румунија и Грчка, које још нису признале независност Косова, позивају се да то учине без даљег одлагања и тиме омогући да напредује на свом европском путу. Ово се захтева у посебном нацрту које се односи на тзв. Косово и подсећа се да на став Европске комисије по коме је незавиност неповратна.

- Позивају се власти на решавање питања несталих и жали због честих напада на Србе повратнике. Приштина се позива да без одлагања формира ЗСО, да се "косовски Срби врате у косовске институције", да се донесе закон о културном наслеђу и верским слободама и поново успоставе односи са СПЦ. Изражава се забринутост и због изостанка имплементације пресуде у вези са манастиром Високи Дечани - наводи се у извештају о тзв. Косову.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (5)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа