СИНИШИ МАЛОМ СЕ ВРАЋАЈУ ДИПЛОМА И ДОКТОРАТ: Управни суд донео пресуду којом се поништава одлука Сената Универзитета у Београду

Новости онлајн

21. 03. 2023. у 10:16

Управни суд донео је пресуду којом се поништава одлука Сената Универзитета у Београду, а којом је потпредседнику Владе Србије и министру финансија Синиши Малом поништена диплома доктора наука. Овом пресудом би потпредседнику Владе требало да буду враћени диплома и докторат.

СИНИШИ МАЛОМ СЕ ВРАЋАЈУ ДИПЛОМА И ДОКТОРАТ: Управни суд донео пресуду којом се поништава одлука Сената Универзитета у Београду

Фото: Принтскрин/Инстаграм/mali_sinisa

Како се наводи у образложењу пресуде, “по налажењу Управног суда, за сада не постоји правни основ за доношење оспорене Одлуке којом се поништава диплома о стеченом научном звању доктора наука, коју је тужилац стекао одбраном докторске дисертације под називом “Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације - теоријске концепције и остварени резултати у Србији”, на Факултету организационих наука 2013. године.

Подсећамо, Сенат универзитета у Београду је 2021. године донео одлуку о поништавању дипломе и додатка дипломи којом је поништио диплому о стеченом научном звању доктора наука, а коју је Синиша Мали стекао одбраном докторске дисертације на Факултету организационих наука 2013. године.

Сада је та одлука Сената универзитета оспорена, што значи да диплома Синише Малог није поништена и да му је без правног основа одузето научно звање доктора наука.

У тужби Синише Малог, која је поднета Управном суду, Мали је оспорио законитост одлуке о поништавању дипломе и додатка дипломи истичући да Сенат Универзитета није навео ниједан разлог на којем је засновао закључак о испуњености услога за доношење одлуке о поништавању дипломе.

У међувремену, Синиша Мали је обавестио Управни суд да је у јулу 2022. године Уставни суд одлучио да прописи на основу којих је поништен његов докторат нису у складу са Уставом, јер је Сенат Универзитета у Београду 2016. године донео сет прописа који су се примењивали ретроактивно.

Уставни суд Србије је тада одлучио да одредбе Правилника о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова, као и Одредбе Статута Универзитета у Београду нису у сагласности са Уставом и законом.

Подсећамо, Синиша Мали је раније објавио на свом Инстаграм налогу да више од две године ради на новом докторату на Универзитету у Словачкој, те да је у питању студијски програм “Финансије”. Како је навео, “некада је у животу потребно да вас оспоре, да бисте скупили храброст, наставили даље и показали да можете”, те додао да “то ради за своју душу”. У случају да Мали заврши нове докторске студије, после скоро десетогодишње правне борбе, имаће и две докторске титуле.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

НИКАДА О ОВОМЕ НИСАМ ПРИЧАО Неле на ХРТ-у о рату и свом пореклу: У мом породичном стаблу има и Хрвата и Срба и Муслимана