ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ О НАПАДИМА НА ПРЕДСЕДНИКА: Опозиција се бори само за себе, лажима о Вучићу дестабилизују Србију

Новости онлине

06. 03. 2023. у 09:14

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић гостовала је данас на Телевизији Хепи, где је причала о преговорима у Бриселу и нападима на председника Александра Вучића.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ О НАПАДИМА НА ПРЕДСЕДНИКА: Опозиција се бори само за себе, лажима о Вучићу дестабилизују Србију

Фото: Принтсцреен/Happy

- Тајкунски медији пласирају то како би се увела нека врста конфузије у наш народ, и очигледним лажима. Пре његовог састанка у Бриселу, претходне недеље су најављивали дан Д и да ће потписати документ у Бриселу, издати, признати, капитулирати, и то није у политичком жару борбе, већ је пласирано да би се дестабилизовала Србија - каже премијерка. 

Ана Брнабић истиче да постоје две стране - напади пре Брисела, када су покушавали да ослабе Вучића и Србију, и напади после Брисела.

- Како би се изборили за који милиметар власти или који глас више, тиме што они тобоже чувају националне интересе Србије. Зарад тога су слабили позицију Србије. Друга страна је након Брисела, када се показало да је све што су причали била лаж. Када се показало да председник тамо није било шта потписао, и када је рекао да неће бити признања независности Косова нити ће бити дозвољено њихово чланство у УН - подсећа председница Владе.

Она каже да се након Брисела настављају лажи, и да се мути вода.

- Хоће да збуне људе. Сада више није важно да ли је био потпис или није, а није био, и Александар Вучић је одбио да потпише. Настављају да интерпретирају неке ствари које су потпуно јасне. Ви када погледате шта говоре албански политичари у Приштини онда вам је потпуно јасно шта је све изборио Александар Вучић - истиче Брнабићева.

Председница Владе истиче да нема краја лажима, и да борба квазипатриотске опозиције није борба за КиМ, већ за власт.

- За власт по сваку цену. Уколико лажима покушају да ослабе Вучића, да би добили који глас више, они ће то урадити, без обзира на то какве то последице има по статус КиМ и нашу борбу у Бриселу. Они јако добро знају да Вучић није издајник, већ се изборио за ствари које су пре 10 година деловале немогуће. А то да је издајник му спочитавају људи који када су били на власти нису ништа урадили - додала је она.

Ана Брнабић подсећа да је 1891 албански терориста пуштен из затвора током претходне власти.

- Сви који су били и осуђени, за које постоје докази. Неки од њих су такви зликовци да им се данас суди у Специјалном суду у Хагу. Код нас им је суђено за убиства Срба, силовања, трговину органима... Сви су неселективно пуштени, и невероватно је да је Законом о амнестији, тражено да закључно са 17. мартом 2002. године сви буду пуштени из затвора. Шта је судбина? На тај исти дан две године касније почиње погром српског народа на КиМ - рекла је премијерка.

Председница Владе каже да су многи који су били у српским затворима учествовали у погрому против српског народа.

- 2004. године погром над Србима, апсолутно ништа није урађено. Ја сам видела преко викенда да бивши председник Србије Тадић пита како нас није срамота да мењамо истину, и каже да је реаговао, као тадашњи савезни министар одбране. Како то мислите? То је трајало пет дана. Почело је 15, па 16, 17, 18, 19. Када сте реаговали ако сте реаговали. Ја о томе припремам један посебан документ који ће показати нашем народу како је то изгледало - истиче Брнабићева.

Премијерка каже да је со на рану то што они који тада нису ништа урадили данас говоре о погрому.

- И данас уместо да кажете извините, нисмо имали чиме да реагујемо, нисмо имали ни војску, нити смо били економски јаки, ви нападате. Е то је срамота - каже она.

Потом је приказан снимак на коме новинар ХРТ пита Тадића да ли интимно осећа понос због тога што је председник Србије, на шта је од тадашњег председника добио негативан одговор.

- Нешто не осећам понос - рекао је Тадић.

Председница Владе каже да је сигурна да се Тадић и данас тако осећа, и да је свима њима који су тада били на власти Србија тада била мала.

- Да је била stepping stone. Само једна степеница на путу ка нечем већем. Као и Јеремићу, њему није било важно нити интересантно то што је министар спољних послова Србије, већ је користио ту позицију да себи обезбеди простор за нешто даље. А када то радите ви не радите у интересу Србије, већ у сопственом интересу. Ви се онда нећете замерити никоме, па ни великим силама, зато што ће вам тај неко бити потребан да вам отвори врата међународних организација - каже она.

Ана Брнабић истиче да се они нису борили за интерес Србије, и каже да је страшно ово што је Тадић изговорио.

- Замислите ви једног председника САД који каже да не осећа понос због своје позиције. Замислите председника Русије, или замислите Макрона да за телевизију неке друге земље каже да није поносан што је председник Француске. Незамисливо је, било је замисливо само код нас за време ДОС-ове власти, и код ових што се данас бусају у своје пилеће "јуначке" груди, замислите они су патриоте. Када било шта каже Тадић, ово је све што треба да знате о њему - рекла је председница Владе.

Премијерка каже да је тадашња власт прихватила све - и оно што је тражено, и оно што није тражено.

- Сам француски држављанин Милош Јовановић каже да нико то није тражио, ни са Запада. Каже да су то урадили да би се приближили Западу. Због чега? Због Србије? То време је било такво да су споразуми који су прављени били да је Приштина једва чекала да их имплементира. Данас Приштина не жели СЗО, и то довољно говори о томе какав је Бриселски споразум, како је преговаран, и колико је у интересу Срба и Србије, а колико Приштине - каже она.

Ана Брнабић каже да колико год неко покушавао да мути и дезинформише, истина остаје једноставна.

- Рекла бих када сада причамо о томе, и ви знате како мени та антидржавна коалиција и како је госпођа Стаменковски ширила лажи о мени да имам хрватски пасош. Са друге стране путује по Србији и грли се са човеком који има француски пасош. То јој нимало не смета и говори о њиховом лицемерју. А о томе какве политичке стандарде баштини Александар Вучић, најбоље говори следеће. Неки би рекли данас да ми то француски држављанин користимо као увреду против њих. А ми то никада нисмо говорили, док нису почели да лажу да ја имам хрватско држављанство - рекла је председница Владе.

Она подсећа да током кампање Александар Вучић и СНС ниједном нису поменули француско држављанство Милоша Јовановића.

- На изборима 2022. године је победио Вучић. Другопласирани је био Здравко Понош, хрватски држављанин. Трећепласирани је Милош Јовановић, француски држављанин. Да ли сте икада чули Вучића да је питао колико има смисла да се за председника Србије кандидују људи са двојним држављанством? Никада. Ни у једном тренутку Александар Вучић то није рекао, а замислите колико би то утицало на њихове резултате - каже Брнабићева.

Премијерка пита да ли би људи гласали за патриоту Милоша Јовановића да су тада знали да има страно држављанство.

- Вучић то није хтео да користимо као средство политичке борбе, и не бисмо ни користили да нису кренули да лажу да ја имам хрватско држављанство. Замислите колико би Милош Јовановић од 226.000 гласова, колико би људи гласало за њега да су знали да он има резервну државу и пасош, ког се никада није одрекао - каже она.

Она каже да је Вучић издејствовао повлачење признања лажне државе, и да се изборио за ЗСО.

- То је наше оружје и оруђе у рукама, чега се ми држимо, пошто они неће да формирају ЗСО. А пошто је то прва тачка дневног реда, даље нема имплементације. Вучић се изборио за то да ЕК, ЕУ и САД данас кажу да споразум није о признању, већ о нормализацији. Када је то било пре Александра Вучића - пита премијерка.

Председница Владе каже да опозиција има резервне државе, док Вучић има само једну земљу.

- Не иде им у прилог да се ми боримо за КиМ, зато што су имали 10 година да се боре за Косово, а дошли смо до тога да је Косово прогласило независност, и да су признали границе, печат, царине. То су све они урадили, који се данас бусају да су патриоте. Имали су времена да се боре за КиМ онолико, и били су у бољој позицији од Вучића, пошто Приштина тада није прогласила независност. Вучић је то извукао буквално када је та тема била завршена за све међународне актере - каже она.

Брнабићева је рекла да је ово њена земља, и да резервну државу нема, као и да ће се борити за Србију.

- Да објасним људима шта се дешава, и шта они хоће да ураде Србији. Занимљиво ми је било што је Патрик Хо Јеремић, белосветски преварант, који је прославио Србију нажалост по томе што је он у име Србије учествовао у најгорим преварама широм света, што је извукао једну моју изјаву из контекста, управо о ЗСО. Видите, Хаки Абази, утицајан политичар, не само међу Албанцима, него на светском нивоу, пошто је водио Рокфелер фондацију и финансирао НВО, између осталог и Сава Манојловића. Он је рекао да је ЗСО омча око врата независном Косову - рекла је премијерка.

Она каже да је ЗСО лично и у последњем тренутку у преговоре "угурао" председник Вучић.

- То је тада убачено а да нико други тада није у потпуности разумео колико ће бити важна ЗСО. Тада су на то пристали и представници Приштине, и представници ЕУ. Од ЗСО данас не могу да побегну, ни европски посредници, ни Брисел, богами ни Вашингтон. А и не желе, пошто је њихов кредибилитет у питању. А не може да побегне ни Приштина. И ту се види политичка умешност Александра Вучића - рекла је Ана Брнабић.

Премијерка је рекла и да разлика између СНС и осталих може да се види у томе што ју је Вук Јеремић назвао идиотом.

- А када то долази од стране Вука Јеремића, који је "бриљантно" поставио питање Међународном суду правде, и као алиби је послужило Приштини, па је био на свим насловним странама доле. Када вам неко такав каже да сте идиот, онда остаје само да се захвалите на комплименту. То показује и ниво политичке културе и дијалога - каже она.

Брнабићева истиче да су времена данас тешка, да смо једина земља која није увела санкције Русији и да водимо самосталну политику.

- Мислим да је то највећи успех и највећа тековина Александра Вучића, та независна политика. Овакви напади и мешетарења од стране страних држављана, уствари јесу не због КиМ већ само и искључиво зато што Србију хоће да врате у оно време када нисмо могли самостално да одлучујемо. Они по сваку цену хоће да ослабе Вучића и СНС како би се Србија вратила на та времена. Наше је да се боримо и сачувамо самосталну, јаки и стабилну Србију - истакла је премијерка.

Она каже да се опозиција бори само за себе и своју власт, и да користе тајкунске медије који су им на располагању, да цинкаре Вучића и своју државу.

- И због тога што на пример јесмо једина држава која је сачувала и и даље има летове до Москве. Они вичу: "Погледајте, Вучић има летове до Москве, он је крив". Они су у стању и да лажу да извозимо оружје Украјини. Њима је свеједно, од дана до дана, они само врте такве лажи да би ослабили Вучића. Али разумите, ви не слабите само Вучића, већ председника Србије, који се сваки дан бори за позицију Србије, у тешким изазовним временима - рекла је председница Владе.

Ана Брнабић каже да Александар Вучић нема резервну државу, и да је поносан што је председник Србије.

- Није њему ово место да стигне до УН, или да постане европски комесар за ово или оно. Он је најпоноснији на свету што је председник Србије, и бори се за Србију. А ови други имају резервну државу, други пасош, не одричу се тих пасоша, и коначно они су се борили или се боре за потпуно неке друге ствари, а не за Србију. За своје позиције у будућности, финансијску корист, за интересе других држава. Ми морамо о томе да причамо стално, да би сачували јаку и независну Србију - рекла је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (132)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)