ВУЧИЋ ЗА СРПСКИ НАРОД НА КИМ: Председник се залаже за ЗСО још од 2013. године

Новости онлајн

27. 02. 2023. у 10:30

У БРИСЕЛУ ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, на којој ће, како се очекује, тема бити француско-немачки предлог за нормализацију односа.

ВУЧИЋ ЗА СРПСКИ НАРОД НА КИМ: Председник се залаже за ЗСО још од 2013. године

Фото: Танјуг

Уочи састанка у Бриселу, Вучић је јуче имао телефонски разговор са специјалним саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом, који је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине, као и да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина (ЗСО).

Вучић за ЗСО још од 2013. 

Још од потписивања Бриселског споразума 2013. године, председник Србије Александар Вучић несебично се залагао за формирање Заједнице српских општина по сваку цену. 

И док теоретичари завере говоре како је Заједница српских општина завера, и да идеја о њеном формирању не постоји, председник Вучић више пута је истицао да је формирање Заједнице српских општина услов без којег нема било каквих даљих преговора. Вучић је такође више пута истицао да без формирањас ЗСО нема даљег напретка у преговорима. 

Говорећи о значају формирања Заједнице српских општина Вучић је такође више пута истакао да док се Београд придржава свега, Приштина отворено руши цео Бриселски споразум, с обзиром на чињеницу да је формирање Заједнице српских општина основа Бриселског споразума.

Коментаришући свој пут у Брисел недавно након повратка из Минхена председник Вучић истакао је да ће се у Бриселу говорити о Заједници српских општина.  

- Ја ћу да говорим о ЗСО, а мораће и европски представници. Он то никад неће формирати. Тражиће прво да их признамо, па да онда формира ЗСО. Нагледао сам се његових трикова. Не могу да ме изненаде - казао је Вучић.

 

И премијерка очекује формирање ЗСО

Премијерка Србије Ана Брнабић такође је истакла поводом данашњих преговора с Приштином у Бриселу да то сигурно неће бити лак дан, али да су "црвене линије" Србије јасне, а то су непризнавање тзв. државе Косово и недавање сагласности за њен улазак у УН. Брнабићева је истакла и да очекује након разговора у Бриселу формирање Заједнице српских општина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (164)

КАКАВ ЧОВЕК! Ђоковић са два сата закашњења дошао на четвртфинале Ролан Гароса и - победио упркос бруци судије!