ВУЧИЋ И РАДЕВ ОБИШЛИ РАДОВЕ: "Надам се да ћемо завршити до октобра - Србија ће моћи да снабдева друге на Западном Балкану" (ВИДЕО)

Novosti online

01. 02. 2023. у 10:32 >> 12:33

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић налази се у Костинброду у близини Софије, где су данас почели радови на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији.

ВУЧИЋ И РАДЕВ ОБИШЛИ РАДОВЕ: Надам се да ћемо завршити до октобра - Србија ће моћи да снабдева друге на Западном Балкану (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник одговара на питања:

- Нама је потребна ова интерконекција са Бугарском, да бисмо доводили и из других извора гас. Моћи ћемо да увозимо још више гаса. Немојте да сметнете са ума, да ће нам бити потребно још више гаса. Мораћемо и касније да повећавамо наше капацитете. Важно је да кажем да је Бугарска врло поуздана земља и никада нисмо имали проблем са њом. Ово је велика инвестиција, са наше стране 93 милиона евра - казао је Вучић, говорећи о значају пројекта.

- Имамо више енергетских извора. Велика, добра и важна ствар. Много тога морамо да урадимо. Направили смо огроман помак, ми имамо централни гасовод. Много је новца уложено, али је то било важно за раст привреде, помогло да имамо и довољно струје ове зиме, грађани нису имали никакве проблеме. Цена нам је и за гас и за електричну енергију међу најнижим у Европи. Остаће нам 31. марта попуњено 286 милиона кубних метара гаса у Банатском двору, остаће нам и у Мађарској  - истиче председник.

- Нама би одговарало да одмах постигнемо договор са Азербејџаном, ако будемо ишли на извесне количине течног гаса, да иступимо заједно. Ствар је преговора, не лаких. Наша индустрија расте, наша потрошња расте - наводи Вучић.

- Ми трошимо све више гаса, Србија се реиндустријализује за разлику од других европских земаља, биће нам потребно више гаса. Гас је двосмеран и моћи ћемо да увозимо 0,15 кубних метара гаса годишње - рекао је председник.

Према његовим речима, то је важан пројекат, јер ће Србија моћи да снабдева и друге на Западном Балкану и буде транзитна земља.

Фото: Танјуг

О расправи о КиМ у Скупштини

Говорећи о расправи о КиМ, председник Александар Вучић је рекао да не верује да ће бити слоге по том питању.

- Не верујем да ће бити слоге, ми живимо у демократском облику политичког режима. Природно је да људи нису сагласни, није природно да се не слажемо у времену које је најтеже од 90-их за нас, када су кључни национални задаци пред нама. Не знате шта ће бити сутра. Било би добро да постигнемо што веће јединство. Када се суочавамо са проблемима, некима је прилика да се домогну политичких поена и власти. Ја нећу никоме да се правдам, ја сам једини који учествујем у расправи и то по четврти пут. Спреман сам да будем у парламенту 2, 3 дана и да одговарам на питања и 12-15 сати, да не излазим. Све сам урадио поштено - истиче Вучић.

О ставу Народне странке да треба одбити француско-немачки предлог, те да треба све вратити у Уједињене нације, Вучић каже:

- То кажу они који су извукли преговоре из УН и пребацили у ЕУ, што је била једнако грешка као и пресуда Међународног суда правде. О том лицемерју ћемо сутра. Зна то народ - истиче председник.

Фото: Танјуг

А о томе да СНС спрема митинг подршке, председник каже да је реч о обичној лажи.

- Лажу као и обично. Докони по цео дан, напишу нешто на Твитеру. Морате да се бавите озбиљним питањима, не могу сваки дан да реагујем на сваку лаж - рекао је председник.

Он је додао да неће да се брука да му дође 2.000-3.000 људи на скуп, него ће СНС кад буде хтео лепо да припреми митинг и то ће да чује цела Србија.

- Ми ћемо да доведемо 150.000 - 200.000 људи - казао је Вучић.

Кад је реч о петицији против ултиматума и уцена, коју би наводно требало да потпише и некадашњи председник Војислав Коштуница, Вучић је казао ако је тако што су пустили албанске терористе из српских затвора, чак и браћу Мазреку који су силовали Српкиње у Клечки.

- Добре су све те петиције, то је демократско право. Кад прочитате образложење петиције запитате се што си пустио 1.800 терориста из српских затвора. Што си ћутао и пустио да нам прогоне и убијају људе 2004. године на КиМ, спаљују цркве и манастире. Што си 2008. године ћутао и организовао скуп "Косово за патике" у Београду, а ти побегао за Румунију, да се не изјашњаваш, да би те странци држали на власти. Ја не бежим нигде, идем пред свој народ и паралмент. И прошли пут сам слушао најгоре могуће гадости и увреде и одговорићу свакоме. Ако мислите да ћете само да имате монологе, да нећете добити одговор… Часни људи умеју да узврате ударац, политички ударац - рекао је председник Вучић.

О Лалићевом сведочењу

Председник је говорио о сведочењу Срђана Лалића.

- Знамо ми да је он говорио истину. Он не сме да лаже, он је окривљени сарадник. Он је постигао договор да одлежи 18 година, себе спасава говорећи истину. Знали смо да је снајпер за мене. Надлежне службе су обавиле свој посао. Ту је било умешаних људи из српских служби и црногорског АНБ и наше службе ће имати много чиме да се баве - истакао је председник.

О Заједници српских општина

Председник Вучић изјавио је да је питање Заједнице српских општина озбиљно и да ће о томе тек причати истичући да када је реч о косовском питању ништа није добро, али ништа није ни много горе од онога што је било.

- ЗСО је важно питање, о томе ћу сутра да говорим. Видим да људи не знају да ми имамо основни споразум, да имамо четири споразума везана за ЗСО. Биће ту проблема за нас, за њих. Нећу да лажем народ. Нисам ништа потписао, само сам рекао народу шта се дешава. Шта да радим? Да лажем народ да је све идеално, никог не обмањујем. Није ништа добро, али није ништа горе него што је било - каже Вучић.

Председник додаје да је код нас Косово тема када треба да се нападне власт и то у Србији.

- Они су много мали када треба да се појаве пред америчким амбасадором или пред европским амбасадорима и ћуте као заливени и кажу помозите нам да се Вучић не кандидује, то је једино њихово питање за њих, а када овако дође суштинско питање онда се тиме не баве - казао је председник.

Обраћање председника Вучића:

- Веома сам срећан што сам данас овде, много ми је драго што сам имао прилику да разговарам са председником Радевим о многим стварима. Хоћу да се захвалим на пријатељству и хоћу да кажем да ће у Србији увек имати добре пријатеље. Хвала Европској унији, ми то умемо да поштујемо. Надам се да ћемо и једни и други, са обе стране, да завршимо ово до октобра месеца и да ће да потече гас кроз овај интерконектор - казао је Вучић.

Председник је рекао и да је јако хладно, да су се људи смрзли и да неће дуго говорити јер "дела говоре много више од речи".

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Кадри Симсон: ЕК жели да подржава овакве пројекте

Присутнима се прво обратила комесарка за енергију ЕУ Кадри Симсон.

- Желим да вам честитам на овом интерконектору, ово је веома важан моменат. Значај овог пројекта је много већи од ЕУ, кључан је за цео регион. ЕК жели да подржава овакве пројекте, ово су пројекти од заједничког интереса. Очекујемо да ће део овог конектора почети са радом 2023. године - казала је Кадри Симсон.

Вучић и Радев обишли градилиште

Вучић је градилиште обишао заједно са председником Бугарске Руменом Радевим и приметио да ће тај гас моћи да иде у оба правца, као и да је Србији важније да увози гас од Бугарске.

Председник је казао да је чуо од више експерата да може да се користи још додатних 10 одсто гаса који се тренутно не користи.

Информисан је да за сада постоји 17 компресора на бугарској страни и капацитет од 1,8 милиона на дневном нивоу. Председнику Србије је речено и да је купљено још четири компресора што ће смањити притисак.

Такође, казали су му да Србија сада може да узима гас и може да има приступ свему ономе што је урађено са бугарске стране.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучићу су представљени планови да се направе два терминала у Грчкој, као и повезивање са Каспијском регијом, односно  Азербејџаном и Туркменистаном, али и да ће ускоро моћи да користе и гас из Азербејџзана.

Вучић је навео да што се тиче гаса из Азербејџана, разговарао је са председникком Илханом Алијевим који, према његовим речима, инсистира на дугорочним уговорима.

- Али, морамо да знамо цене и механизме како бисмо могли да их упоредимо и да се евентуално прикључимо - казао је председник Вучић на шта му је речено да Србији могу да се понуде одређени тендери како би заједно две државе могле да траже цене које су повољније.

Речено му је и да би требало направити заједничку регионалну платформу како би добили повољније цене за све.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

На констатацију председника Вучића да је место у коме се налазе лепо, Радев је упитао српског председника за Дрвенград и Мокру Гору, наводећи да место у коме се тренутно налазе доста подсећа на то место у Србији.

Вучића је раније на градилишту дочекао председник Бугарске Румен Радев и они су после тога имали билатерални састанак са делегацијама.

Присутан је и шеф делегације ЕУ у Србијеи Емануел Жиофре.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Међусистемска гасна веза "Бугарска-Србија" (ИБС) у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара, од Новог Искара у близини Софије до Ниша.

Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.

Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствују и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор Булгартрансгаза Владимир Малинов и Србијагаса Душан Бајатовић.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Укупна вредност гасног интерконектора 85,5 милиона евра

Укупна вредност гасног интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, према процени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП Србијагас.

Главни извођач радова је Главболгарстроy.

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено  спремна за оперативни рад половином ове године.

Радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш - Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Споразум о изградњи гасовода Ниш - Димитровград потписан је још 2010. године, а радови на изградњи гасног конектора у Србији почели су у фебруару 2022. године.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у октобру прошле године отварању гасног интерконектора између Бугарске и Грчке у Софији и тада изјавио да је Србија започела на својој територији градњу гасног интерконектора са Бугарском и да ће две земље тај пројекат завршити за годину дана.

Бугарска ће захваљујући гасном интерконектру са Грчком добијати природни из Азербејџана и ЛНГ (течни) гас преко луке на северу Грчке.

ЛНГ терминал у Александрополису на северу Грчке би, како је тада најављено, требало да буде готов до краја ове године.

Гасни интерконектор ће бити у пуној синергији са ЛНГ терминалом у Александрополису и биће веза за Јужни гасни коридор и обезбедиће алтернативно гасно снабдевање из Каспијског региона.

Председник Азербејџана Илхам Алијев је тада рекао да ће та земља у 2022.  повећати извоз на више од 22 милијарде кубних метара и да ће 11,5 милијарди отићи европским потрошачима.

- У јулу смо потписали меморнадум о разумевању са ЕК и то је један веома важан документ на основу којег планирамо да до 2027. године удвостручиемо наше снабдевање природног гаса Европи - рекао је Алијев.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (43)

КО ЈЕ ОТАЦ ЧЕХОВЉЕВОГ ДЕТЕТА: Како је великог писца завела жена која ником није била привлачна?