ПРОФ. БОЈАН МИЛИСАВЉЕВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Бриселски споразум је изнад закона тзв. Косова

Д. М.

31. 01. 2023. у 16:42

- ОПШТЕ признато правило међународног права је да се државе не могу позивати на унутрашње право како би избегле међународне обавезе или поштовање норми међународног права.

ПРОФ. БОЈАН МИЛИСАВЉЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: Бриселски споразум је изнад закона тзв. Косова

Фото: Твитер/@PetkovicPetar

Пошто је Приштина потписала Бриселски споразум преузела је на себе обавезу да оснује Заједницу српских општина. То је њена међународна обавеза коју према међународном праву мора да изврши. Позивање на унутрашње прописе па и устав није правни аргумент.

Ово за "Новости" објашњава Бојан Милисављевић, професор међународног права и међународних односа на Правном факултету у Београду, поводом тога што премијер привремених институција у приштини Аљбин Курти као кључни аргумент да не формира ЗСО износи то што Заједница, по одлуци косовског Уставног суда, није у складу са уставом.

Милисављевић каже да је формирање ЗСО у складу са интересима Републике Србије, али и у складу са Бриселским споразумом, и да Заједница мора да се оснује:

Фото: Архива Новости

- Опште је правило да су међународни уговори изнад закона, а да морају бити у складу са уставом. Дакле, с обзиром да је Приштина преузела обавезу формирања ЗСО, то мора да изврши, па макар и по цену промене устава. Све друго би било избегавање међународних обавеза. Државе би увек могле да се позову на немогућност извршења уговора због унутрашњег права и међународно право не би ни постојало. Пошто није тако Приштина мора да изврши ту обавезу а то да ли ће мењати закон или устав то је њихова ствар - поручио је Милисављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени