ЗСО САМО У СКЛАДУ СА БРИСЕЛСКИМ СПОРАЗУМОМ: Премијерка Брнабић о ставовима Приштине

Танјуг

31. 01. 2023. у 17:17

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас да се тачно знају овлашћења и надлежности када је у питању Заједница српских општина, а то је да мора да буде формирана у складу са Бриселским споразумом, а не косовским уставом, да су овлашћења ЗСО дефинисана споразумима из 2013. и 2015. године, као и да је Управљачки тим формиран да би се тиме бавио.

ЗСО САМО У СКЛАДУ СА БРИСЕЛСКИМ СПОРАЗУМОМ: Премијерка Брнабић о ставовима Приштине

Фото: Танјуг

- Таква треба да буде ЗСО, ни више ни мање - рекла је Брнабић новинарима током посете Пожеги.

Додала је да нема очекивања да ЗСО буде у складу са косовским уставом који су тамо сами дефинисали. Оценила је да је међународни споразум изнад тог папира на који се Приштина позива, и додала да је нешто у складу са такозваним косовским уставом онда не би било ни потребе за преговорима и споразумима. Она је поновила да ЗСО мора да буде у складу са Бриселским споразумом.

Брнабић је оценила да је и власт у Приштини неколико пута током протеклих година показала да кад им одговора не поштује сопствени такозвани устав. Као пример навела је да су формирали тзв. косовске безбедносне снаге без икаквог одобрења Срба, те да нису спровели одлуку свог уставног суда о враћању земље манастиу Високи Дечани. Брнабић је рекла да је на једном од састанака било јасно речено да ће САД радити током јануара и фебруара на оснивању ЗСО.

- Немам очекивања од састанка данас, зато што то није састанак око кога смо ми консултовани - рекла је она.

Додала је да су њена очекивања да ЗСО буде само у складу, и искључиво у складу са Бриселским споразумом, односно потписаним 2013. године у Бриселу и дефинисаним надлежностима ЗСО из 2015. године. Подвукла је да ЗСО треба да буде у складу са тим што Управљачки тим каже да треба да буде надлежност те заједнице.

- Да не покушавамо да извргнемо руглу још једном Бриселски споразум, или онај из 2015. године, па да правимо нешто што се зове ЗСО или како да се зове, а нема овлашћења која су дефинисана - поручила је она.

Она је рекла и да није видела нацрт статута Заједнице српских општина на КиМ који је урадила Фондација "Фридрих Еберт", али да јој није јасно зашто се они баве оснивањем ЗСО јер, како је истакла, зна се чији је то посао - Управљачког тима.

- Јер, потпуно је јасно ко треба то да ради - Управљачки тим, у складу са оним овлашћењима и надлежноштима који су дефинисани споразумом из 2015. године. Дакле, ту нема непознаница. Имате надлежношти ЗСО, овлашћења ЗСО, којих има 22, ако се не варам и морате да имате Управљачки тим који постоји и који се зна како се прави и он треба да ради на ЗСО - истакла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Пожеги.

Она је захвалила Фондацији Фридрих Еберт на помоћи и подршци и додала да се нада да је та помоћ добронамерна.

- Али, овлашћења и надлежности ЗСО се знају, јер су дефинисана споразумом из 2015. године. Управљачки тим је формиран још 2018. године, ако се не варам, и кренуо је да ради на статуту ЗСО и за то је 2018. Приштина добила признање у извештају о напретку од Брисела и ЕК. Хајде да наставимо тим путем који је дефинисан 2015. и 2018. године и да раде они људи који то треба да раде на оснивању ЗСО, у складу са овлашћењима дефинисаним споразумом из 2015. године - поручила је премијерка.

БОНУС ВИДЕО - ШТА СУ ЈЕДНИ О ДРУГИМА ГОВОРИЛИ: Милош Јовановић и Милица Ђурђевић Стаменовски у клинчу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (7)

САЗНАЈЕМО: Заиста Marsa Matrouh, или Египатски Малдиви, најтраженија овог лета!