ВУЧИЋ: Земан био уз нас када су то само храбри смели, прави пријатељ Србије

Тањуг

30. 01. 2023. у 15:55

Председник Александар Вучић данас је, на отварању Чешког дома у Београду, у присуству председника Чешке Милоша Земана, изјавио да је он прави пријатељ Србије и да је био уз наш народ када су то само храбри смели да буду.

ВУЧИЋ: Земан био уз нас када су то само храбри смели, прави пријатељ Србије

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 Вучић је рекао да чешка пословица каже да је прави пријатељ онај који је уз вас када сви оду, као и да је боље ходати са пријатељм по мраку него сам по Сунцу. "Председник Земан је био уз нас и када су само храбри били уз нас и он је пријатељ са којим смемо на Сунце и када је дан и ноћ и мрак. Био је један од ретких који је смео да говори о слободарској традицији Србије и о борби Србије за свој опстанак. Више пута у протеклих 10 година на најправеднији начин је истакао кроз које је патње Србија пролазила. Увек се залагао да Србија хитно и без одлагања приступи ЕУ", нагласио је Вучић.

Он је указао да је Земан радио на јачању дипломатских и културних односа две земље и да је носилац највиших одликовања наше земље. "Толико је било бирократских тешкоћа и проблема, али Земан је толико желео да се уради Чешки дом и рекао да не може да дође у Београд док то не урадимо.

То је за мене постала заповест. Сви смо се ангажовали да урадимо тај важан посао. Вратили смо Чешкој оно што јој по правди припада", рекао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да је хтео да поправимо услове за очување језика и културе чешком народа и заједници у Србији, али и да повећамо сваку другу врсту сарадње између две земље.

"Овде, далеке 1928. године, ову зграду су изградили чланови чешког удружења, ми смо сада уложили готово 2,4 милиона евра и све радове смо изводили уз уважавање захтева чешке стране у односу на првобитни архивски пројекат. Отакар Вавра, иначе ментор нашег Емира Кустурице, пре режисерског посла студирао је архитектуру, рекао је - филм се мора градити као кућа, од јаких кућа ка крову који не прокишњава", навео је Вучић.

Поручио је да сматра да по истом принципу морамо да градимо наше односе, између Срба и Чеха и између Србије и Чешке.

"Чешки дом је један од камена темељаца тих најквалитетнијих односа, овај објекат мора да буде залог најлепшег пријатељства грађана Србије и Чешке. Хвала вам, председниче, на свему и свима на ангажману који су учестовали у овом великом послу", навео је Вучић. Председниче Земан, увек сте добродошли у своју кућу, Чешку кућу и у Србију, поручио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ИЗБОР НАМИРНИЦА ИХ ШТИТИ ОД БОЛЕСТИ: Како се хране монаси на Светој Гори - имају списак правила