ДОШАО НЕПОЗВАН ДА НАМ ДРЖИ ЛЕКЦИЈЕ: Билчик отворено покушава да се меша у унутрашње ствари наше земље

С. С. Р.

28. 01. 2023. у 07:30

ПОШТО је завршио нацрт извештаја у којем Србији замера што није увела санкције Русије због сукоба са Украјином, "смењује" Александра Вулина са места директора Безбедносно-информативне агенције, "дели" пету националну фреквенцију за телевизије, осуђује почетак рада медија "Раша тудеј", известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик јуче је стигао да ради на парламентаризму у нашој земљи. Овога пута, како сазнају "Новости", позвао се сам?!

ДОШАО НЕПОЗВАН ДА НАМ ДРЖИ ЛЕКЦИЈЕ: Билчик отворено покушава да се меша у унутрашње ствари наше земље

foto: Tviter

Према нашим сазнањима, дошао је са намером да нова тура разговора у Скупштини буде наставак међустраначког дијалога (водио га је током претходне две године као медијатор), али да се сада прича о могућој сарадњи наше Скупштине и Европског парламента, те унапређењу рада српског законодавног дома. Поставља се питање да ли је у опису посла европског бирократе да извести ЕП о ситуацији у Србији или да их заправо представља у извршној норми - попут мешања у унутрашња питања домаћина, од кадровских решења, па до позива на нормализацију са Приштином која подразумева међусобно признавање, што се нашло у скоро сваком извештају који је Билчик иницирао.

Овога пута, да разговарају о "олакшавању дијалога и изградњи консензуса", са њим је дошао и посредник ЕП за дијалог са Народном скупштином Матјеж Немец. Он је јуче кратко поручио "да је поверење међу нама велико, као што су велики изазови Србије и ЕУ са којима морамо да се суочимо на нашем заједничком путу, али смо уверени да ћемо успешно наставити пут дијлога и узајамног поштовања".

ПОСЕТА У МАРТУ

ПОСЛАНИЦИ српског парламента би према договору требало да иду у посету Европском парламенту у марту, док би европосланици опет требало да дођу у Београд у јуну. Договор је био да се разговор води по моделу "чатам хаус", по којем су учесници слободни да говоре о информацијама са састанка, али не смеју да откривају ко је шта рекао.

Европску делегацију примили су председник Скупштине Владимир Орлић, шефови посланичких група и посланици, те премијерка Ана Брнабић и први човек Србије Александар Вучић. Састанку у парламенту нису присуствовали посланици ДСС.

Шеф посланичке групе "Зелено-леви клуб", Не давимо Београд Радомир Лазовић рекао је да је сусрет у парламенту наставак процеса међупартијског дијалога који би требало да резултира разговором о раду парламента и додао да постоје бројне злоупотребе у Скупштини. Председник посланичке групе ДС Зоран Лутовац истакао је да је предложио да се тема како учинити атмосферу у Скупштини бољом прошири и на атмосферу у Србији.

Представници власти скренули су пажњу Билчику да му извештај који је написао о Србији није фер. Европски бирократа је, како сазнајемо, одговорио да то сад није тема, те да је спреман да разговара и о овом документу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (32)

ОТКРИВЕНО КОЈИ ЈЕ БИО АВИОН: У трагедији погинуо брачни пар