ЗАВРШЕНА ДАНАШЊА РАСПРАВА О БУЏЕТУ: Министар Мали објашњавао Грбовићу математику - Изгледа и ја добих Нобелову награду

Новости онлине

07. 12. 2022. у 10:05 >> 20:07

Посланици Скупштине Србије наставили су данас рад расправом о амандманима поднетим на Предлог закона о буџету за 2023. годину као и на остале законске предлоге.

ЗАВРШЕНА ДАНАШЊА РАСПРАВА О БУЏЕТУ: Министар Мали објашњавао Грбовићу математику - Изгледа и ја добих Нобелову награду

Фото: Принтскрин

Упућено је укупно 382 амандмана од којих највише - 178, на Предлог закона о буџету. Матични Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава синоћ је прихватио само два амандмана, а остале одбио.

Након што је председник Скупштине Владимира Орлића прогласио наставак расправе након паузе, због непоштовања рада и реда Скупштине, изрекао је казне појединим посланицима.

У току је расправа по амандманима на Буџет Србије.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић завршио је данашњу седницу парламента и њен наставак заказао за сутра у 10 часова.

Селаковћ се одговорио Обрадовићу: Свако да преузме одгворност за оно шта је радио

Постоје људи коју су на веома занимљив начин представљају одређене теме, а када се заснивају на само једној тези сваки потез вам је погрешан. Добро су знали нашу преци да ако се не буду рађали да их неће бити и неће бити Србије.

Данас је породична политика, не као пре 12, 14 година, избацивати их напоље па онда причати о породичним вредностима.

Кажете да нема потреб да инвестирамо у путеве, па да нам сви оду? Породична политика креће од појединца. Највећи број живорођене деце био је 1950 године на територији Војводине и уже Србије. Дневно смо губили 374 људи прошле године.

Да ли је дала наша политика од 2019. године? Она ће дати резултате, јер то зависи од пара. Готово у целом свету је демографска рецесија.

Предложићу да се организује тематска тема. Али нема ништа од тога да Србија стане чврсто на ноге управо оно што колега Мали прича. СЗО кааже да је оптималан број за мајку четворо деце. Број породица са више од четворо деце је испод статистичке грешке. Највећи проблем је прворођено дете. Да купи стан или кућу, добије новац да може да живи.

Кнић је успео да повећа број новорођене деце. Данас породице оформљују људи рођени `80. и `90. . Пун авион путника губимо, 137 људи у просеку. кренули смо а минубусом, аутобусом па смо дошли до пуног авиона које губимо.

Ове мере су да причате са сваким ко може да има деце.

Мали поново објаснио повећања Грбовићу: Изгледа да сте прескочили средњу школу

У реалном износу имамо повећање плата и пензија. И наставићемо да се боримо за стандард грађана. Сва повећања су кумулативна повећања, јер повећање иде на повећање. 

Како је потпредседник Владе том приликом објаснио, до тих износа се долази множењем, на шта је Павле Грбовић одговорио да му није јасно шта се ту множи и да је тачно да није студирао економију, али да јесте Правни факултет, на коме је имао неке економске предмете.

Мали је затим реплицирао рекавши да му за ту рачуницу не треба факултет, већ средња школа, с обзиром на то да када је реч о кумулативном повећању, те да се управо користи  рачунска операција множење. Потпредседник Владе је објаснио да се до кумулативног раста пензија од 28,9% долази тако што се 5,5% (повећање од 1.јануара 2022. године) помножи са 9% (повећање од 1.новембра 2022.) и са 12,1%, што ће бити повећање од 1.јануара 2023. године.

Изгелда да сте пре факултета прескочили средњу школу.

Селаковић: Наша држава ће помагати рађање деце

Министар Селаковић се обратио посланицима у скупштинској сали- Имам част да припадам Влади која се разликује од претходник које је су на изборима кажњавали бирачи. Поменута је тема депопулације становништва. То је податак над којим, апсолутно сам уверен, да свако од нас треба да се добро замисли. Да све ово што радимо, свака школа, базен, болница, брза пруга, сваки километар ауто-пута које градимо, коме ће да остане?

Ова и претходне владе, које је водио Александар Вучић, је донела Закон о финансијској подршци поридицама са децом. Влада је изашла са предлогом, определила је 87 милијради динара (743.734.000 евра) за помоћ породици. Која је то претходна Влада, определила то у Буџету. Са изузетним мерама које су усвојене и које се спроводе. Па данас мајка која роди прво дете добија једнократну помоћ 321.900 динара. Када је то раније било? Зашто то нису урадили ваши коалициони партнерти када су били на власти. За друго дете 107.300 једнократне 24 месеци добија око 11.800 динара. Треће дете у 10 година 100 евра сваког месеца, 4. дете 150 евра десет година. Зато је овим буџетом предвиђено више од 87 милијарди динара. Сва ова помоћ не искључује помоћ коју добијају родитељи од локални самоуправа.

Држава по основу овог закона учествује у изградњи или куповини до 20.000 евра са могућности да учествује до 50 одсто вредности некретнине. Неко ће нас, Владу континуитета, да оптужује за депопулацију Србије која траја више од три деценије. То што имамо мањак становника узрока је много. Постоје и они који не могу природним путем да се остваре као родитељи. Њима је држава омогућила вантелесну оплодњу. Ако је нешто успела власт да уради у Србији озбиљним мерама, успели смо да нам број живорођене деце драстично не опада.

Највеће богатство су људи и управо они су ти који стварају будућност. Врло је несувисло оптуживати некога за демографско пропадање Србије које траје више деценија.

Ако неко има нешто против овога нека каже. Колико сте до 2012 опредељивали за ово.

Ово је помоћ и подстицај и одузимање изговора ономе ко нешто неће.

Погледајте колико је Ковид однео људских живота па то урачунајте у период од 10 година. Прва ствар је да нас има више.

Мали одговорио Грбовићу: Изгледа и ја добих Нобелову награду

Министар Синиша Мали је на опаску Павла Грбовића (Уједињени) о стандарду грађана рекао све што сте имали прилике да чује те је велика лаж. Повећеање пензија 5,5 одсто, од новембра 9, а следеће године 12 одсто, без једнократне помоћи од 20.000. Просечна инфлација је 11,6 одсто. Следеће 11.1 одсто. То је 22,7, али слабо сте израчунали.

Проселчна плата за 2022. 635 евра, за следећу 715 евра, до краја 2023.повећана су 14, 12, одсто 26 одсто. И укупне плате расту више од инфлације. Реално повећање у привреди 2.6 одсто, у приватном сектору 5,3 одсто.

Када неко мисли да је економија једноставна ствар, да ми нисмо одговорни, да се офрље бавимо, ми нисно као они. Ми се озбиљно бавимо овом послом. Ни повећања пензија нису случајна.

Не господо прочитајте броје, нисмо случајно водећа економија у европи у кумулативном расту БДП. Погледајте бројке.  Сваки км аутопуа, свака капитална инвестиција доприноси расту БДП.

Реална плата је већа за првих 10 месеци. То је важно и за ребаланс и за буџет.

Надам се да ћете ме кандидовати за ту Новелову награду.

Мали: Повећане стипендије студентима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су студентске стипендије повећане са 4.800 на 8.100 динара, а студентски кредити са 8.100 на 13.000 динара.

Мали је то рекао у Скупштини Србије током расправе о амандманима на Предлог буџета за 2023. годину.

Он је истакао да је повећано улагање у образовање, наводећи да ће за просвету у наредној години бити издвојено 265 милијарди динара, а да је пре 10 година та сума износила 161 милијарду динара.

-Не могу да нам спочитавају ништа они који нису ни размишљали о томе да уведу интернет у школи, а ми смо све школе повезали на интернет како бисмо дали могућност младима да га користе, рекао је Мали и истакао да су млади приоритет Владе Србије.

Он је подсетио да је ова власт пре три године покренула и пројекат “Моја прва плата” како би се дала могућност младима који су завршили средњу школу или факултет да стекну прво радно искуство.

-Само ове године је више од 10.000 младих стекло своје прво радон искуство, истакао је Мали.

Мали: Како можете да кажете да је некада било боље?

- Стопа незапослености младић док јуе ваша странка на власти била је 53,2%. Дакле сваки други млади у ваше време није имао посао. И ви се усудите да кажете да млади у Србији данас немају посао. Ја нисам рекао да је ситуација најбоља могућа,рекао сам да се боримо из данас у дан да наши млади добију још прилике да стекну своје и прво радно искуство и друго и треће. Али не знам одакле вама да се јавите када је у ваше време сваки други млади био незапослен. А онда сам чуо "па да, зато што млади одлазе". Онда лепо имате да се види број запослених младих 121 хиљада 2012., а 175 хиљада 2022. Какве везе има то да ли одлазе и не одлазе са бројем запослених? Наши млади због одговорне политике коју водимо виде своју будућност у својој земљи. Виде могућност да заснују породицу овде. Ми смо повећали и мере које се односе на подизање наталитета. И за прво и за друго и за треће дете. По први пут дајемо 20 хиљада евра поклон младим мамама које добију своје дете, од ове године је то кренуло и нећемо стати. Дакле, да купе некретнину. У ваше време нису имали ни плату ни посао, било је све сјајно и бајно и сада када имају могућност да кад стекну породицуи добију помоћ да купе свој први стан, када има никада више младих запослених, више десетина компанија где могу да се запосле, када виде нове вртиће и ауто-путеве у Србији, када виде да је просечна плата данас 720 евра у Србији, па како можете да кажете да је некада било боље - рекао је Мали. 

Марина Рагуш, посланица СНС, обратила се Александару Јовановићу следећим речима:

- Господине Јовановићу, заиста сте зу заблуди ако мислите да ја не желим да чујем свакога, па и вас. Ја уважавам чињеницу да сте ви овде зато што су неки грађани гласали за вас и делегирали вас овде. И заиста се трудим да разумем о чему све време причате и на који начин мислите да решавате све те изазове. Позвали сте и председника републике да са вама обиђе неке делегације. Не видими како размишљате о нама да ми имамо проблем да будемо присутни да чујемо све те људе од науке и од струке који имају нешто да кажу а тиче се заштите животне средине. Они су на наицоналним фрекфенцијама стално, као и ви господине Јовановићу. Ви сада куцате на отворена врата, али не на начин као што то радите, када кажете да то што ми предложимо или Вучић по дифолту нећете прихватити, то сте рекли малопре, заједно неће моћи. Молим вас уколио желимо да унапредимо живот наших грађана морамо да почнемо да разумемо на који начин то можемо да постигнемо у овом сазиву. Морате да се ослободите опседнутошћу Александром Вучићем и СНС-ом.

Јованов одговорио Ковачевићу

-Да ли ће бити опорезовани они који су у замену за грађевинску парцелу у власништви Општине Трстеник добили стан у стамбеној згради у Трстенику? То знамо, то јуначење смо имали прилику да видимо, гледамо га и са Миленијум тимом, одговорите њиховим адвокатима, што би рекао Бошко Обрадовић "Што бежите?" Зашто то радите, имате потребу да говорите када вас нико ништа не пита - рекао је Јованов Ковачевићу.

Лазовић викао и прекидао рад седнице

Радомир Лазовић, посланик Не давимо Београд, је викао и прекидао излагање других посланика, због чега је добио упозорење председника Скупштине Владимира Орлића, који је потом прогласио паузу.

Министарка Маја Поповић одговара посланици Парлић

-Част ми је била што сам била на слави Српске Напредне странке, јер је управо та странка, односно њени посланици, подржали уставне амандмане, чиме смо направили услове за независно правосуђе и самостално јавно Тужилаштво, након чега се проломио громогласан аплауз скупштинском салом.

Орлић упозорава Ћуту

Посланик Александар Јовановић Ћута је упитао председника Скупштине Орлића о чему се говори, на шта му је Орлић одговорио да не може он да му објашњава о чему је расправљано.

- Ни ви Јовановићу нисте били у сали. Дођете тако на пола дана, и онда мене питате да вам објашњавам шта се дешавало. Немојте махати тим пословником, прочитајте га. Када нисте у сали, и појма немате шта се дешава, шта су причали Новаковић и други, немојте питати мене. Скраћени пренос седнице на тај начин не постоји. Само немојте да галамите и вичете - поручио је председник Скупштине.

Вучевић одговорио Новаковићу

Потпредседник Владе Милош Вучевић одговорио је посланику Народне странке Бориславу Новаковићу да је управо он тај који је за Нови Сад без мостова, и да је он један од предводника протеста против инфраструктурних пројеката.

- Ви сте против моста за који сте ви лично гласали - рекао је Вучевић.

Он је потом упитао Новаковића колико је новца потрошио са Пајтићем на централну кухињу за обданишта, која никада није завршена.

- Ово нек остане уписано, ко говори истину а ко не. Само се извините за то што сте нападали нашу полицију, да би спречили изградњу мостова - рекао је Вучевић.

Новаковић је наставио да инсистира на одустајању од изградње националног стадиона, и потом износио оптужбе због којих га је упозорио председник Скупштине Владимир Орлић.

Министар је одговорио на оптужбе о мосту Дуга у Новом Саду: Он је урађен захваљујући Милутину Мркоњићу и Слободану Милошевићу

-Варадинска Дуга је урађена највише захваљујући покојном Милутину Мркоњићу, да то остане уписано, и захваљујући Слободану Милошевићу. Говорим о људима у чијим странкама никад нисам био и с којима нисам делио идеологију, а то је истина. А у предвечерје 5. октобра, ви сте прошетали мостом који је завршио Милутин Мркоњић, то је био ваш допринос. Не кажем да Град није помагао, али чињеница је да је Република Србија и Милутин Мркоњић обнављао. Онда по тој истој логици, можемо рећи да је Маја Гојковић завршила Мост слободе, како сте ви завршили варадински мост. Ја никада нисам прећутао ко шта ради од фирми, нема потребе да кажем ко је добио који тендер, нити градоначелник проводи тендере. Причао о вашем примеру када сте ви дали тендер, јер сте били директор јавног предузећа дали посао фирми која није испуњавала да добије посао кроз тендер- јасан је био министар Вучевић и аргументовано одговорио на све лажне оптужбе Нпваковића.

Такође, Вучевић који је целу деценију био на челу Новог Сада, био је изричит и изнео чињенице да је данас рекордан број деце у вртићима, а да је до 2012. године било готово 3000 деце мање, као и да Српска Атина већ трећу годину има бесплатне вртиће и да се субвенционишу приватни вртићи.

Он је Новаковићу поручио да се као професор марксизма, за време његовог мандата, сетио да друмски саобраћај иде кроз тврђаву, а данас протестује против моста за који је иначе гласао.

-Да ли сте ишли код судије за прекшаје за исто дело које сте били изведени пред Специјални суд. Ја се нисам радовао да неко буде процесуиран да би напакостио некоме, нити сам икоме претио као што ви стално говорите да ће неко одговарати за нешто пред преким судовима. То су одвратне ствари, које говоре неодговорни људи. Али, ви сте избегли расправу о вашој евентуалној кривичној одговорности, а постојали су основи сумње да специјално тужилаштво подигне оптужницу да будете део те организоване криминалне групе. Обустављен је поступак за вас, јер сте отишли код судије за прекршаје и рекли “ја сам крив, нисам крив”, да прођу две године, да застари прекршајни поступак и да кажете да је то дело већ конзумиран, не може опет да се суди никоме два пута за исто дело. И тако сте избегли расправу и вашу евентуалну одговорност. И немојте да нам држите предавање како сте ви ослобођени и да је доказано како ви то нисте радили, јер нема 600 милиона динара, а није било Булевара Европе, ни централне кухиње. А нећу да спомињем онај ваш чувени пројекат друмског саобраћаја који иде кроз Петроварадинску твржаву, што сте платили некој словеначкој фирми идејни пројекат, па сте угрозили Петроварадинску тврђаву, под Унеском, јер није дозвољено да туда иде саобраћај. Ви сте се као професор марксизма сетили да иде друмски саобраћај кроз тврђаву и данас протестујете против моста. Да ли вас је бар мало срамота? – наставио је Вучевић.

Данас родитељи могу да пролазе Позоришним тргом са колицима без да упадају у рупе

Потпредседник Владе тврди да ништа никада није прећутао, нити крио било шта у својој биографији, те да је после гимназије отишао у војску, на служење у Врање и Гњилане.

-После сам завршио Правни факултет Универзитета у Новом Саду, који сам с просеком 8,83. Никада нисам ништа прескако и преко реда. И поносам сам што сам завршио словачку гимназију “Јан Колар” у Бачком Петровцу. Ја се вама нисам ругао што сте ви професор марксизма. Нисте ме демантовали да нисте ишли код судије за прекршаје да бисте избегли кривично правну одговорност, јер знате да говорим истину. Нема шта ви да решавате, можете да изађете само на изборе. Ви о тендерским структурама размишљате само да добија неко вама близак или не знам коме. А зашто тако размишљате? Па полазите од себе, јер сте тако радили кад сте били градоначелник. Малопре прозивате стране инвеститоре, а када причате о домаћој фирми која производи гранит онда вам не одговара власник или један од власника. Увек сте раздвајали Војводину и Србију, као што сте малопре раздвојили Србију и Косово. Је л’ градоначелник мора да улази у власничке структуре неке фирме? А шта је срамота што је то радила фирма из Србије? И за разлику од вас, ја сам данас много поносан на тај посао, јер данас родитељи могу да пролазе Позоришним тргом са колицима без да упадају колица у рупе и даме могу да иду дотеране у Српско народно позориште. Ви сте за много тежа дела били изведени пред лице правде. И да вас питам, хоћете ли српске или иностране фирме? Је л’ ваља гранит из Србије или нам треба онај из Шпаније или Хрватске?

Јованов одговорио Новаковићу

Посланик СНС Миленко Јованов рекао је да у одсуству Шаипа Камберија сада имамо новог посланика који одваја Косово и Метохију од Србије, и позвао све да обрате пажњу како опозициони посланици говоре о јужној српској покрајини.

- Као што су некада од Војводине правили државу у држави, и доносили статуте о Новом Саду као главном граду. Тада су говорили Војводина и Србија, сада говоре Косово и Србија. Шта ће остати од Србије када одвоје све од ње. Ужас. То је оно што су називали ужа Србија. То у овој сали не сме да се чује - рекао је Јованов.

Орлић је поново упозорио посланике да не смеју да вичу док други посланици излажу.

Вучевић је потом, у одговору Новаковићу, истакао да је Варадински мост урађен највише захваљујући покојном Милутину Мркоњићу, као и Слободану Милошевићу.

- У предвечерје 5. октобра, Ненад Чанак тврди да сте ви и он прошетали мостом који је завршио Милутин Мркоњић. Не кажем да град није помагао, али чињеница је да је Република Србија, тада Влада, и Милутин Мркоњић који је био на челу тима за обнову државе од злочиначке НАТО агресије. Исто тако можемо рећи да је Маја Гојковић завршила мост слободе, као што сте ви завршили Варадински мост - казао је Вучевић.

Он додаје да се није радовао томе да било ко буде процесуиран, нити је икада претио, као што то ради Новаковић.

- То су одвратне ствари које причају само неодговорни људи. Али ви сте избегли расправу о вашој евентуалној одговорности. Обустављен је поступак за вас зато што сте отишли код судије за прекршаје, да застари, и тако сте избегли расправу и евентуалну вашу одговорност. И немојте нам причати да је доказано да ви то нисте радили, јер нема 600 милиона динара - истакао је Вучевић.

 Ракић и Лутовац претили посланицима СНС-а

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов, обелоданио је на свом твитер налогу видео снимак у којем се јасно види намера Зорана Лутовца, који прети и псује.

Јованов је написао на свом твитер налогу да је на изласку из Скуптишне Драгана Ракић претила посланицима СНС-а.

"Јурићемо вас по улицама. Није стилска фигура у питању" - рекла је она.

- Смушени Лутовац мало псовао и претио "да ће да ми завали шамарчину", али смешан какав јесте, брзо се повукао - написао је Јованов и додао:

- Овакве лудаке Скупштина још није видела.

Божић: Више среће други пут

Посланици опозиције су због тога негодовали, па су седницу јутрос започели рекламирањем повреде Пословника и због тога најавили конференцију за новинаре.

Опозициони посланици, незадовољни што им је одбијено осамдесет амандмана и што се крши достојанство парламента, са пословником у рукама пришли су столу председавајајућег парламента за којим је седела Сандра Божић.

Узвикивали су "повреда пословника".

Божић је од њих затражила да се врате на своја места, уз опаску да сваког јутра опозиција прави неке перформансе, не би ли их камере усликале.

Ђорђе Станковић, посланик Народне странке, приметио је да је владајућа већина одбила осамдесет амандмана насумично. Божић га је прекинула наводећи да јој се чини да он очигледно жели да се кандидује за председника парламента.

„Више среће други пут“, поручила је Божић.

Подсетимо, предлогом буџета за наредну годину предвиђени су приходи и примања у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је за 133,8 милијарди динара, односно 7,8 одсто, више у односу на ребаланс буџета за 2022. годину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (40)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама