ГУРАЈУ КОСОВО У УН ПА КРЕЋЕ ФАЗА СПАЈАЊА: Иза Куртијеве журбе да се дијалог оконча до пролећа наредне године крије се опасан план Албанаца

Д. МИЛИНКОВИЋ

30. 11. 2022. у 08:00

ИЗ сна о "заједничком дому за све Албанце", премијере у Приштини и Тирани, Аљбина Куртија и Едија Раму, јуче је пробудио председник Србије Александар Вучић.

ГУРАЈУ КОСОВО У УН ПА КРЕЋЕ ФАЗА СПАЈАЊА: Иза Куртијеве журбе да се дијалог оконча до пролећа наредне године крије се опасан план Албанаца

Представници Тиране и Приштине у Валони, Фото Фејсбук

Он је још једном поручио да је питање статуса Косова за нас завршено и да се оно искључиво базира на Повељи Уједињених нација и Резолуцији 1244 Савета безбедности.

Овај хладан туш уследио је након последњих порука Куртија и Раме, послатих поводом обележавања 110. годишњице проглашења независности Албаније, а у којима су још једном оживели старе планове о брисању граница и стварању заједничке државе.

Предуслов за реализацију опасних планова о "великој Албанији" је заокруживање независности лажне косовске државе, која би тек онда могла да се "спаја" са другим земљама. За то им је потребна столица у УН и зато Курти упорно руши бриселски дијалог, инсистирајући да се на преговарачком столу у седишту ЕУ нађе искључиво једна тема - споразум о међусобном признавању са Београдом.

Фото Танјуг

Курти се огласио и јуче, а за позорницу је искористио "Франкфуртер алгемајне цајтунг", лист из Немачке, која је последњих месеци не само скрштених руку пратила кризе у режији Приштине, него их је по многима и подстрекивала.

- Не бих ишао у Брисел да је реч само о регистарским таблицама. Отићи ћу у Брисел да закључим свеобухватан споразум. У Бриселу смо као представници две државе које преговарају о нормализацији односа. И они морају бити завршени пре пролећа 2023. године.

На то је председник Вучић имао јасну поруку:

- Курти може да иде у Брисел кад год хоће и како год хоће, то је његова воља. Је ли рекао да је за њега статусно питање завршено? Поновићу, и за мене је завршено, у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244. Срећан пут му желим!

На планове за стварање "велике Албаније" јуче је реаговао и бивши министар одбране Александар Вулин, који је поновио да је "српски свет услов опстанка нашег народа":

- "Велика Албанија" је велика претња миру на Балкану и једино што може сачувати мир је српски свет. Уједињени Срби су гарант да се уједињени Албанци неће ширити на просторе у којима не живе. Процес уједињења Албанаца је могућ само ако се на исти начин буде решавало национално питање Срба.

Приштина узалудно куца на врата УН, Фото АП

Из западних центара моћи није било никакве реакције на последње отворено демонстрирање планова Приштине и Тиране да избришу постојеће границе и досањају сан о "великој Албанији", а за Вулина нема дилеме да Запад отворено подстиче уједињење Албанаца:

- Запад мора да помогне или престане да се супротставља уједињењу Срба, све што се дозволи Албанцима не може се ускратити Србима. Балкан ће бити успешан и миран онолико колико се буде решавало национално питање народа на Балкану.

Сурово буђење Куртија и Раме из сна о "великој Албанији" јуче је стигло и од албанских стручњака за међународно право. Тако је професор Енвер Битићи изјавио да са становишта међународног права до уједињења Албаније и Косова не може да дође све док Косово није члан УН.

- Елите у Албанији су заинтересоване да се баве симболима прошлости и да људи забораве садашњост. Што се тиче уједињења, све док Косово није члан УН, оно, са становишта међународног права не може да се уједини ни са Албанијом, ни са Македонијом, ни са Црном Гором. Да би се Косово придружило другој земљи, земља од које се отцепљује и земља којој се придружује, као и њихови грађани, морају да се сагласе. У овом случају Србија мора да се сагласи.

АМБАСАДОР РУСИЈЕ АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКО УКАЗАО

ЗА ЕУ ОЧЕКИВАНА "ВЕЛИКА АЛБАНИЈА"

ЧИНИ се да су у ЕУ примили као очекиване алармантне поруке из Тиране са заједничке седнице парламента Албаније и тзв. парламента самопроглашеног Косова у духу идеја "велике Албаније". Поруке које величају ОВК и њене вође које се оптужују за злочине против човечности - поручио је јуче руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

Фото Д. Миловановић

Он наводи и да је високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Ђозеп Борељ јасно алудирао на то да је сада неопходно усредсредити се на тзв. француско-немачки предлог решавања питања КиМ.

- По свој прилици, јавни став о томе председника Вучића за њега није важан. Другим речима: Запад је смањио напетост проблема регистарских таблица, који је Приштина вештачки створила, али није то урадио у циљу нормализације ситуације у покрајини. Сада поново долива уље на ватру.

Амбасадор Русије подсећа да је сагласност на посредовање ЕУ у дијалогу дала Генерална скупштина УН и пита Брисел да ли се посаветовао са државама чланицама УН, од којих већина, више од 100 држава, не признаје косовску "независност", да би тако "олако, заповеднички уврстио француско-немачки план у агенду дијалога"?

ФРАНК-ВАЛТЕР ШТАЈНМАЈЕР ПОРУЧИО

СРЕЋАН ЗБОГ ПРЕДЛОГА

ШТО се тиче односа Србије и Косова, могу да вам кажем да цела ЕУ има хитан интерес за нормализацију односа. За то су се припремали, давали су се предлози.

Фото Танјуг

Срећан сам јер је немачко-француски предлог сада постигао успех и прихвата се - изјавио је јуче у Скопљу шеф немачке државе Франк-Валтер Штајнмајер, а преноси скопски портал "24 инфо".

ПОНОВО "ПРЕЦРТАО" ФОРМИРАЊЕ ЗСО

КУРТИ је јуче поново "сахранио" и Бриселски споразум у делу који се односи на оснивање Заједнице српских општина. Он је рекао да је спреман да разговора о ЗСО и правима српске мањине, али не као предуслову за наставак дијалога о нормализацији, већ у склопу њега, односно у оквиру француско-немачког предлога за Косово.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

Коментари (7)

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Министар Мали открио када креће исплата увећаних јануарских пензија