ЗАПАД ЋУТИ ДОК СЕ УВЕЛИКО ЗИДА "ВЕЛИКА АЛБАНИЈА": И Брисел и Вашингтон неми на отворену решеност Тиране и тзв. Косова

Д. МИЛИНКОВИЋ

29. 11. 2022. у 07:00

ДОК се на сваки вид сарадње Београда и Бањалуке нарогуше и обруше на Србију, западни центри моћи остали су и глуви и неми на последње отворено демонстрирање планова Приштине и Тиране да избришу постојеће границе и досањају сан о "великој Албанији".

ЗАПАД ЋУТИ ДОК СЕ УВЕЛИКО ЗИДА ВЕЛИКА АЛБАНИЈА: И Брисел и Вашингтон неми на отворену решеност Тиране и тзв. Косова

FOTO: N. Paraušić

Тако се нико ни из европских земаља, ни из Брисела ни Вашингтона, није огласио због тога што је обележавање 110. годишњице независности Албаније протекло у знаку великоалбанског политичког декора, који је био детаљно испланиран.

Најпре је у недељу 27. новембра у Тирани одржана заједничка седница албанског и косовског парламента, а премијери Еди Рама и Аљбин Курти слали су удружене поруке о "борби за заједнички дом свих Албанаца". Затим је јуче зграда Скупштине тзв. Косова осветљења бојом албанске заставе, а Курти је заједно са председницом привремених институција Вљосом Османи, шефом парламента лажне државе и албанским званичницима на Тргу заставе у Валони присуствовао подизању албанске заставе, поводом албанског националног празника Дана заставе који се обележава 28. новембра.

Председник Албаније Бајрам Бегај наставио је са "гурањем прста" у око Београду, поручивши том приликом да ће "Албанија бити глас Косова кад год буде потребно":

- Имамо обавезу према нашој браћи Албанцима на Косову, у Северној Македонији, у Црној Гори, у Прешевској долини и у дијаспори да испуњавамо наше свете и националне обавезе.

Провокација није мањкало ни на југу централне Србије. На здању општине Бујановац и седишту Националног савета албанске мањине (НСА), такође, осванула су албанска обележја. Председник општине Бујановац Нагип Арифи лично је поставио албанску заставу на балкон изнад улаза у Општинску управу, што су аплаузом поздравили одборници и функционери владајуће албанске већине.

Курти, Рама, Османијева и Бегај на церемонији у Валони, Фото Твитер

Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да је све ово део политике заокруженог константног притиска на Србију, да психолошки ослаби, да попусти наша воља и уверење да ћемо КиМ моћи да задржимо.

- С једне стране Курти непрекидно провоцира Србију да истрчи у тзв. сиву зону и реагује оштрије на провокације, а с друге Запад гура мистериозни план за КиМ, наговештавајући крај крајева, односно пријем Косова у Уједињене нације и завршетак процеса преговарања о нормализацији односа почетком следеће године. Међутим, то је рачун без крчмара, јер Косово по свим међународним постулатима и нормама није никаква независна држава већ интегрални део Србије, која је са КиМ и ушла у УН. Запад на све ово ћути јер и они и Албанија и тзв. Косово воде исту игру исрцпљивања Србије. Њиховој стратегији одговара да наша земља буде што мања, зато им и не сметају великоалбанске аспирације, али им смета свака блискост Србије и Српске, за коју сматрају да су је дефинитивно ставили у "одећу" БиХ и тако јој поништили право на самоопредељење.

ГОДИНАМА НАМЕРНО КРШЕ ЗАКОН

НА ЗГРАДИ бујановачке општине, осим заставе Албаније биле су истакнуте и српска и застава Европске уније, док се на седишту Националног савета Албанаца вијорила само албанска застава, коју је лично истакао председник Савета Рагми Мустафа. Он је раније поручио да Албанцима у Србији "ни Милошевић није ускратио право да користе националну заставу Албаније, па неће ни Вучићев режим". Због истицања албанске заставе полиција годинама уназад подноси прекршајне пријаве против Мустафе, службеника и директора јавних установа, који су кажњавани новчано за прекршај Закона о изгледу, употреби грба, заставе и химне Републике Србије. По Закону о националним мањинама, заједницама је дозвољено коришћење националних симбола, али не идентичних симболима матичне државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (16)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руси открили шта су уништили у Харковској области