ЈЕДНОГЛАСНО СМО ОДБАЦИЛИ ПАПИР ШОЛЦА И МАКРОНА: Ивица Дачић о немачко-француском предлогу - То је за нас неприхватљиво

Снежана Ровчанин Томковић /Данијела Милинковић

06. 11. 2022. у 08:00

У ТРЕНУТКУ када је Србија између Запада и Истока, у време када се кидише са неповољним понудама за Косово и Метохију и прети да ће неувођење санкција Русији због сукоба у Украјини Београду донети економску апокалипсу, на "врућу" столицу места министра спољних послова вратио се председник СПС Ивица Дачић.

ЈЕДНОГЛАСНО СМО ОДБАЦИЛИ ПАПИР ШОЛЦА И МАКРОНА: Ивица Дачић о немачко-француском предлогу - То је за нас неприхватљиво

Фото Д. Миловановић

Јавност од њега очекује да настави низ повлачења признавања лажне државе Косово, јер их је у првом мандату уписао 18, од укупно 27, али и да балансира између "жеља" Вашингтона и Москве, те Брисела и Пекинга.

О томе какву је стратегију направио, хоћемо ли истрајати у неутралној позицији по принципу поштовања међународног права, али и да ли ће му се колега из Русије Сергеј Лавров јавити на телефон ако уведемо санкције Москви, говорио је за "Новости", које је посетио са својим најближим сарадницима.

Фото Д. Миловановић

Како ћемо реаговати на многобројне притиске који стижу по питању Косова и Метохије, повећао се број изасланика, нуде непоштена решења?

- Морамо да знамо да никада нећемо добити решење које ће за нас бити идеално. Ни за Приштину, али мене они не занимају. У простору смо у којем нема идеалних решења и где морамо добро да меримо шта можемо, а шта не можемо да прихватимо, а да то не угрози наше најважније интересе.

У плану Шолца и Макрона Србији се нуди да прихвати Косово у Уједињеним нацијама у замену за магловиту европску перспективу...

- Ту се полази од става да је независност Косова већ готова ствар, али ми то не прихватамо.

Ми хоћемо да разговарамо и све време показујемо да смо конструктивни, имамо предлоге за компромис, али те договоре не можемо да правимо од крова. Закључак са седнице Савета за националну безбедност је да је тај предлог за нас неприхватљив и сви смо гласали "за". Не пружа нам шансу да разговарамо, јер је основа из којих полази - да је Косово независна држава, за нас неприхватљива. А то, да ли ћете да признате или нећете у формалном смислу, али ћете се сложити да Косово буде чланица УН, за нас је много тешко.

ЦЕО ИНТЕРВЈУ ЧИТАЈТЕ У ДАНАШЊЕМ ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ "ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (7)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама