"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Да ли ће нови министри "вући" нашу земљу на исток или запад

Д. М.

25. 10. 2022. у 11:49

САСТАВ нове владе показује да она неће "тврдо" вући Србију ни ка Истоку ни ка Западу, већ да ће наставити политички курс заштите националних интереса, строго водећи рачуна о датим геополитичким околностима.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли ће нови министри вући нашу земљу на исток или запад

Тошо Борковић

Ову генералну оцену министарског тима у Немањиној 11 за "Новости" дају политички аналитичари, уз напомену да у њему више нема "политичких тешкаша", али има неких од најјачих људи из страначке структуре СНС.

Слободан Зечевић, из Института за европске студије, каже да, на први поглед, враћање лидера социјалиста Ивице Дачића на место шефа дипломатије може да изгледа да ће се наставити чврст курс око Косова и Метохије и борбе за нова отпризнавања, као и неувођења санкција Русији:

- Међутим, не мора да значи да ће тако и бити, ако се политичке околности промене. Дачић је знао да се прилагоди и другим интересима. Подсетићу само на Бриселски споразум на који је ставио параф или на сарадњу са ДС и Борисом Тадићем. Али, на први поглед делује као једна тврда влада, која ће имати тврд став према националном интересу на КиМ.

Зечевић каже да је прво што му је пало на памет кад је видео имена која су "отпала" и ко су нова лица, да је СНС убацио своје јаке људе, најјаче кадрове из страначке структуре у Владу - Милоша Вучевића, Братислава Гашића, Синишу Малог, Даницу Грујичић и Јелену Беговић, који су носили кампању напредњака на последњим изборима.

- СПС је, с друге стране, добио улогу у складу са резултатом оствареним на изборима, вратили су се јачи у ову владу. Интересантно је и увођење Томислава Жигманова, да се покаже Хрватској да немају само они Србе у влади, него и ми Хрвате. Кадровски састав за сада говори да ова влада неће бити ни проевропска ни проруска, већ српска, каква влада и треба да буде. Сигурно је да већина ових људи везана за председника Србије, не бих рекао да припадају страним лобијима, пре бих рекао да су директно наслоњени на Вучића и његову политичку каријеру и странку. Не видим много кадрова, мада их има, који су везани и за неке стране интересе.

Према Дејану С. Милетићу, из Центра за проучавање глобализације, нови састав владе показује да је учињен значајан напор на "избалансираној политици" коју ће кабинет премијерке Ане Брнабић водити:

- Можда бих то формулисао тако да је ова влада више српска него претходна. Србија јача, све више је окренута својим интересима и напретку земље, а не задовољавању интереса Русије, САД или било кога другог и то показује и нови министарски састав.

ЛАЖНИ НАВОДИ О ПРОМЕНИ КУРСА

СВАКА влада у чијем је формирању пресудно утицао Александар Вучић од 2012. до данас, била је ни источна, ни западна, већ српска влада. Зато усташе могу да коментаришу формирање наше владе, али морају да знају да смо ми само влада српског народа и никога другог - поручио је јуче одлазећи министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, коментаришући, како је рекао, лажне наводе хрватских медија да председник Вучић припрема промену курса политике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

ХЕМОТЕРАПИЈЕ ДОШЛЕ НА НАПЛАТУ Деки о одлуци да потражи посао иза камера