СИНИША МАЛИ: Ускоро Споразум о заједничком деловању Србије, Мађарске и Аустрије у вези са миграцијама

Новости онлине

06. 10. 2022. у 12:40

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали председавао је данас трилатералном састанку на тему ефикасног управљања процесима миграција, на којем су учествовале делегације Србије, Аустрије и Мађарске.

СИНИША МАЛИ: Ускоро Споразум о заједничком деловању Србије, Мађарске и Аустрије у вези са миграцијама

Tanjug

Састанку су присуствовали и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министар спољних послова Никола Селаковић, министар одбране Небојша Стефановић, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. Делегацију Мађарске предводио је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, а делегацију Аустрије савезни министар за европске и међународне послове Александер Шаленберг и савезни министар унутрашњих послова Аустрије Герхарт Карнер.

Tanjug

Министар Мали је изјавио да ће Србија, Аустрија и Мађарска за око две недеље потписати Споразум о заједничком деловању три земље и убрзаном решавању свих изазова у вези са миграцијом.

- Идеја је да формирамо заједнички тим на техничком нивоу који ће усагласити текст Споразума који желимо да потпишемо - поручио је Мали на састанку делегација, и истакао важност тесне сарадње по питању миграција, али и конкретних потеза земаља које се боре са тим проблемом.

Министар Мали је истакао да је важно да наше три земље, које су на мигрантској рути, тесно сарађују, ефикасно делују и брзо размењују информације.

Он је рекао и да ће Србија, у највећој мери, усклађивати визне режиме са Европском унијом до краја године.

Tanjug

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је, на конференцији за новинаре која је одржана након састанка, да Србија, Мађарска и Аустрија деле заједнички проблем, и велику забринутост због мигрантске кризе.

Он је истакао да су бројеви „експлодирали“, и да се могу поредити са почетком мигрантске кризе 2015. године, додајући да је притисак на наше границе огроман. 

- Да бисмо заштитили, не само простор наших земаља, већ да бисмо заштитили начин живота наших грађана, морамо деловати заједно, у складу са међународним законима, у складу са домаћим законима, али морамо деловати - рекао је Вулин.

Он је указао да Србија не може да буде сама као што ни Аустрија, ни Мађарска, не могу да буду саме у овој борби, оценивши да је за Србију од великог значаја што две моћне земље  разумеју наш проблем и што су препознале Србију као савезника и партнера.

- Србија је поуздан и сигуран партнер. Србија је пре почетка мигрантске кризе показала да је веома хумана, солидарна, организована, али и да неће дозволити да постане паркинг за мигранте и да се свакодневни начин живота наших грађана мења на било који начин - рекао је Вулин, и додао да су постигнути конкретни договори.

Tanjug

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто рекао је да три земље не бране само сопствене границе, већ и ЕУ.

Он је истакао да су се Мађарска, Аустрија и Србија договориле да уједине снаге и још више учврсте границе између Србије и Северне Македоније, како у погледу људства, тако и опреме.

Савезни министар унутрашњих послова Аустрије Герхарт Карнер захвалио је Београду што је организовао састанак, као и владама три земље које су питање сарадње по питању миграција и покренули.

Он је истакао да прекогранични криминал захтева прекограничну сарадњу, и додао да је Аустрија веома погођена миграцијама и да од почетка године имају 58.000 захтева за азил, и то из земаља за које је немогуће добити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела