ВУЛИН НАКОН ТРИЛАТЕРАЛНОГ САСТАНКА: Није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом (ВИДЕО)

Novosti online

06. 10. 2022. у 09:20 >> 14:11

ТРИЛАТЕРАЛНИ министарски састанак Србије, Аустрије и Мађарске на тему ефикасног управљања процесима миграција одржан је у Палати Србија у Београду.

ВУЛИН НАКОН ТРИЛАТЕРАЛНОГ САСТАНКА: Није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом (ВИДЕО)

Фото: МУП

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је након трилатералног састанка Републике Србије, Мађарске и Републике Аустрије на тему ефикасног управљања процесима миграције да Србија никако није одговорна за мигрантску кризу, да је Србија показала да је одговорна, озбиљна, хумана и солидарна земља и да Србија никако неће дозволити да буде паркинг за мигранте, или да се начин живота њених грађана угрози и промени на било који начин.

- Лидери три земље су препознали проблеме са којима се суочавамо и поставили конкретне задатке који су на нама да их спроведемо. Србија, Мађарска и Аустрија деле заједнички проблем, деле велику забринутост због мигрантске кризе. Бројеви су готово експлодирали и могу да се пореде чак са почетком кризе из 2015. године. Притисак на наше границе је огроман. Ово није више хуманитарна криза. Овде су у питању криминалне банде које злоупотребљавају тежак положај људи и који крше све међународне прописе. Према кризи се морамо тако и понашати, стриктно поштујући наше законе. Да бисмо заштитили, не само простор наших земаља, већ да бисмо заштитили начин живота наших грађана, морамо деловати заједно, морамо деловати у складу са међународним и домаћим законима, али морамо деловати - истакао је Вулин.

Министар се захвалио мађарском и аустријском колеги Сијарту и Карнеру на високом степену разумевања Србије по питању мигрантске кризе, истакавши да је за нашу државу важно то што земље попут Мађарске и Аустрије разумеју позиције Србије и у њој препознају партнера и савезника.

Фото: Танјуг

- Србија не може да буде сама баш као што ни Мађарска и Аустрија не могу да буду саме у овој борби, баш као што ниједна земља не може да буде сама у овој борби. За Србију је од великог значаја што важне и моћне земље какве су Мађарска и Аустрија разумеју наш проблем и у нама препознају савезника и партнера. Србија је сигуран и поуздан партнер, Србија је од почетка мигрантске кризе показала да је веома хумана, веома солидарна, веома организована и да неће дозволити да постане паркинг за мигранте и да се свакодневни начин живота наших грађана мења на било који начин - казао је министар Вулин.

Министар је рекао да државе које су циљ миграната коначно треба да донесу политичку одлуку да ли желе или не желе мигранте, те да ће опасне кријумчарске банде постојати све док се то не деси. Министар Вулин истакао је да није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом.

Вулин: Да ли је ово први пакет санкција ЕУ против Србије?

Министар Александар Вулин запитао је да ли је нови пакет санкција ЕУ према Русији заправо први пакет санкција према Србији на иницијативу Хрватске, пошто је Бугарској дозвољено да увезе руску нафту у руску рафинерију у Бургасу, али то исто није дозвољено Србији која има рафинерију у Панчеву.

- Честитам Мађарској што се изборила да њени грађани буду изузети из политике санкција, али морам да кажем да сам изненађен, шокиран и згађен одлуком да Србија не буде - навео је Вулин.

- Хрватска политика јесте према Србији мешавина лоших намера и комплекса, ово је ушташка политика и где год је могуће напакостити Србији, ето Хрватске - нагласио је Вулин.

- Ово више није хуманитарно питање, ово је питање поштовања закона, ово је питање криминала, политичке воље земаља које су коначна дестинација миграната.

Од 2015. године до данас створене су међународне кријумчарске организације које зарађују огромне профите и они не желе да ово стане. Једини начин да мигрантска криза стане јесте да земље које су циљ миграната, већ једном донесу политичку одлуку да ли их хоће или их неће. Ако их хоће, онда морају да организују легалан начин да те људе приме и да не траже од других земаља да их примају. Ако их неће, онда морају да им ставе до знања да је сваки њихов нелегални улазак кривично дело и да не могу да добију било какву визу. Док то не ураде, ми ћемо имати кријумчарске банде које ће зарађивати милијарде и које ће на економским и политичким проблемима бројних земаља зарађивати - истакао је министар Вулин, поручивши да је изузетно захвалан због одржавања данашњег састанка.

- Веома смо захвални због данашњег састанка, имамо и конкретне договоре и задатке, свако од нас и свако од наших министарстава и ово је добар дан за све оне који сматрају да владавина права и сигурност наших грађана немају алтернативу - поручио је Вулин.

Фото: МУП

Карнер: Прекогранични криминал захтева прекограничну сарадњу

Савезни министар унутрашњих послова Аустрије Герхарт Карнер указао је да прекогранични криминал захтева прекограничну сарадњу.

Карнер је захвалио Београду што је организовао тај састанак, као и владама три земље које су питање сарадње по питању миграција и покренули.

Како каже, задатак министара три земље биће да испуне оно што је договорено, а то је сада, додаје, на нивоу министарстава унутрашњих послова и полиције.

Истакао је да је за Аустрију и Мађарску веома важно то што је Србија показала спремност да усклади визну политику са ЕУ.

Фото: Танјуг

- Аустрија је веома погођена миграцијама, од почетка године имамо 58.000 захтева за азил и то из земаља за које је немогуће добити азил - Тунис, Мароко и Индија који су успели да дођу до Европе - казао је Карнер.

Додаје да је данас договорено да се на одговарајући начин штите границе, као и сарадња у техничком смислу чему, додаје, Аустрија може да допринесе.

Захвалио је колеги из Мађарске, министру спољних послова Петеру Сијарту, јер осим аустријских полицајаца имају и билатерално договорене заједничке контроле граница.

Такође, указао је и да на српској граници има аустријских полицајаца.

Сијарто: Желимо мир и то што пре

Министар иностраних псолова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је потребно да дође до прекида ратне делатности и да се седне за преговарачки сто, али да већи део европских земаља ставља нагласак на санкције Русији уместо да поспешава мировне преговоре.

Сијарто је рекао да је Мађарска последњих недеља водила веома оштре преговоре у Бриселу и истакао да је став Мађарске познат, а то је да жели мир, и то што пре.

Фото: Танјуг

- Желимо мир, а за то је потребно да дође до прекида ратне делатности и да се седне за преговарачки сто. Међутим, види се да већи део европских земаља ставља нагласак на санкције уместо да поспешава мировне преговоре - рекао је Сијарто и наставио:

- У том смилсу, требало је да се изборино да не прођу никакве такве одлуке у Бриселу које би нанеле штету Мађарима, мађарским држављанима. Мађарска је добила изузетак, не односи се ембраго на увоз нафте која се добија преко морских транзитних линија, али још једном желим да нагласим да би било добро да се напори ЕУ, али и на глобалном нивоу усредсреде на постизање мира јер ми живимо у непосредном суседству ратног збивања и само неколико стотина километара дају одлуке које доводе до ескалације - рекао је Сијарто.

Додао је да они не осећају те последице, али их осећају земље у нашем окружењу.

- Да не кажем шта бисмо доживели да дође до ескалације ратне ситуације. Сви они који су географски подаље, ми их најлепше молимо да се у будућности уздржавају одлука и изјава које би могле да доведу до отежавања ситуације или ескалације рата - рекао је Сијарто.

Председавао Синиша Мали

Састанку је председавао министар финансија Синиша Мали, а осим њега у делегацији Србије су министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Фото: Танјуг

Са друге стране, делегације Аустрије и Мађарске предводе савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг и министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Трилатерални састанак на министарском нивоу уследио је након самита Србије, Мађарске и Аустрије 3. октобра у Будимпешти, на коме су учествовали председник Србије Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер.

Тада је договорено да следећи састанак буде одржан на министарском нивоу у Београду, на коме ће бити разрађен акциони план за сарадњу три земље у спречавању илегалних миграција.

Вучић је том приликом најавио да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ и поручио да Србија неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције.

Такође, Вучић је рекао да је договорено, пре свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када је у питању чување наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону