СЕЛАКОВИЋ: Историјска посета министра спољних послова Краљевине Саудијске Арабије

Танјуг

05. 10. 2022. у 13:21

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Краљевине Саудијске Арабије принц Фејсал бин Ферхан ел Сауд изразили су данас опредељење руководстава две земље да се билатерални односи и сарадња на свим пољима побољшају.

СЕЛАКОВИЋ: Историјска посета министра спољних послова Краљевине Саудијске Арабије

ФОТО: Министарство спољних послова

Селаковић је истакао да је за Србију част и привилегија када је у прилици да угости чланове краљевске породице Краљевине Саудијске Арабије и високе званичнике, додајући да је његово задовољство и веће, јер је у прилици да буде домаћин сусрет историјског карактера будући да се ради о првој билатералној посети принца Фејсала бин Ферхан ел Сауда.

Шеф српске дипломатије је указао на то да Србија и Саудијска Арабија следеће године прослављају 10 година од успостављања дипломатских односа и истакао да Србија Краљевину Саудијску Арабију види као важну и пријатељску земљу са којом жели да унапреди односе.

- Након отворених и конструктивних разговора потврдили смо пријатељске односе, али и заједничку спремност да кроз активно јачање политичког дијалога шире отворимо врата и пружимо снажан допринос даљој сарадњи успостављајући праксу сусрета на високом нивоу", казао је Селаковић и изразио сигурност да након данашњег дана две земље очекује интензивнија сарадња.

Према његовим речима, принцу Фејсалу бин Ферхан ел Сауду пренео је заинтересованост Србије за интензивирање сарадње министарстава спољних послова, као и да праксом одржавају трајну комуникацију која у једном тренутку може да прерасте у политичке консултације.

- Размотрили смо конкретне могућности за успостављање ефикасније сарадње, нарочито када је реч о економској сарадњи по принципу обостране користи. Ми смо заинтересовани за побољшање сарадње у области пољопривреде, туризма, информационих технологија, али и енергетике - навео је шеф српске дипломатије.

Како додаје, за Србију је данашња посета саудијског принца од изузетне важности, јер је Саудијска Арабија земља која бележи невероватан прогрес у свом развоју и готово да нема области где не достиже светски ниво.

Говорећи о развојном плану који је та земља усвојили о развоју до 2030. године, Селаковић каже да је то нешто јединствено што је имао прилике да чита и да се увери у резултате.

- То је једна од најпрогресивнијих држава Г20, а циљ им је да до 2030. буду у 10 најјачих економија света, а да до 2050. буде међу пет најјачих. Као таква земља за сваку озбиљну суверену државу, што Србија јесте, пожељан је пријатељ и сарадник - казао је.

Селаковић наводи и да су на данашњем састанку потврдили и јасну подршку свим мировним решавањима проблема између Русије и Украјине додајући да оваква врста немилих догађаја оставља последице по читаво човечанство.

Указао је и на то да су у претходних 11 месеци он и принц имали три сусрета и оценивши да је то добра динамика казао да треба да је очува и унапреди.

Принц Фејсал бин Ферхан ел Сауд изразио је задовољство што је поново у Београду, где је био и у октобру на обележавању 60 година од одржавања првог Самита несврстаних.

Истакао је да Краљевина Саудијска Арабија изузетно цени одлуку Србије да подржи кандидатуру Саудијске Арабије да угости Експо 2030.

- Разговарали смо о свему ономе што има за циљ да унапреди наше односе, како између две земље, тако и између два народа. Оно што сам видео код председника Александра Вучића и министра Селаковића јесте опредељење да се унапреде односи, а и са наше стране постоји исто такво опредељење - казао је принц Фејсал бин Ферхан ел Сауд.

Како каже, опредељени су да се унапреди размењивање посета на највишим нивоима и да се одржи контакт како би дефинисали прилике за унапређење сарадње на свим нивоима.

Указао је да је велико повећање обима трговинске размене у 2021. години у односу на 2020. годину.

- Разговарали смо о снабдевању енергијом, свакако треба да радимо на иницијативама, пројектима, инвестицијама, о свему смо разговарали на данашњем састанку - казао је.

Када је реч о кризи између Русије и Украјине, принц Фејсал бин Ферхан ел Сауд каже да Краљевина Саудијска Арабија подржава све напоре који иду у правцу решавања те кризе мирним путем и ублажавање економских последица свуда у свету.

- Потврдили смо на данашњим састанцима важност координирања између две земље на путу унапређења стабилности у свету. Радујемо се будућој сарадњи на пољу јачања билатералних односа - казао је принц Фејсал бин Ферхан ел Сауд.

Министар Никола Селаковић и принц Фејсал бин Ферхан ел Сауд потписали су данас и Меморандум о сарадњи дипломатских академија две земље.


БОНУС ВИДЕО: ДЕСИЛО СЕ ПРЕ 36 ГОДИНА: Храбар потез Милутина због ког је добио награду Вечерњих новости
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете