ЖЕНА СА НАЈВИШЕ ОДЛИКОВАЊА У ИСТОРИЈИ: На данашњи дан 1973. преминула је хероина Милунка Савић

Novosti online

05. 10. 2022. у 13:08

НА данашњи дан 1973. године преминула је Милунка Савић, жена са највише одликовања у историји ратова.

ЖЕНА СА НАЈВИШЕ ОДЛИКОВАЊА У ИСТОРИЈИ: На данашњи дан 1973. преминула је хероина Милунка Савић

Милунка Савић, Фото Википедија

Милунка Савић Глигоревић била је српска јунакиња балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске "Књаз Михаило", као и жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута, а због неизмерне храбрости, пожртвовања, мудрости и морала Французи су је прозвали "српска Јованка Орлеанка".


Рођена је 28. јуна 1892. године у селу Копривница код Јошаничке Бање у Старој Рашкој, као најстарије дете у породици. Имала је две млађе сестре Миону и Славку и брата Милана. 

Иако је израсла у лепу, стаситу девојку, удаја је тада није занимала. Када је објављен Указа о мобилизацији 30. септембра 1912. године, Милунка је одлучила да се пријави на једном од мобилизационих зборишта у Београду, а регистровала се под именом Милун Савић.

У балканским ратовима 1912. године и 1913. године борила се преобучена у мушкарца, а њен анатомски пол открило је болничко особље, после рањавања у Брегалничкој бици, скоро годину дана после приступања српској војсци.

У Велики рат ушла је као жена-борац, тражећи пушку од војводе Радомира Путника лично, иако јој је он саветовао да буде болничарка и говорио да је штета да страда тако млада.

- Војводо, хоћу пушку - непоколебљиво је захтевала млада девојка коју ништа није спречило да постане део чувеног "Гвозденог пука". Она се у Првом светском рату, са раном на глави повлачила преко Албаније, да би се само после неколико месеци опоравка вратила на Солунски фронт, где је учествовала у борбама, а посебно се истакла у Битки на Кајмакчалану.

Милункина одликовања


žОрден Легије части 4. степена (официрска)

žЗлатни војнички орден Карађорђеве звезде са мачевима

žОрден Легије части 5. степена (витез)
ž
Француски Ратни крст са златном палмином граном
ž
Златна медаља за храброст “Милош Обилић”
ž
Албанска споменица
ž
Споменица за ослобођење и уједињење 1914-1918.
 


Старост је провела у скромној кући на Вождовцу, окружена унуцима, а према сведочењу њеног унука, преминула је док је штрикала.

Сахрањена је скромно, у кругу породице, без војних почасти на породичној парцели. Ова неправда исправљена је (делимично) тек 40 година после смрти, када су њени посмртни остаци премештени у Алеју заслужних грађана уз највише државне и војне почасти и песму "Тамо далеко".
 

Општина Вождовац

 

Приликом посете Републици Србији 2019. француски председник Емануел Макрон је, мимо протокола, тражио да посети гроб Милунке Савић. Требало је, изгледа, да се француски и српски председник Емануел Макрон и Александар Вучић поклоне сенима српске хероине из Првог светског рата да би се схватило колико је она и данас велика и поштована у свету.

Амерички сајт "Лајстверс" уврстио је Милунку Савић на листу десет највећих жена које су се бориле у неком од ратова у току новије историје.


БОНУС ВИДЕО: ДЕСИЛО СЕ ПРЕ 36 ГОДИНА: Храбар потез Милутина због ког је добио награду Вечерњих новости
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (2)

ФЕБРУАР НА ЕГИПАТСКИ НАЧИН: Угрејте се на лепом и топлом сунцу, уз обалу Црвеног мора и прекратите зимске дане