РЕАКЦИЈЕ НА "ПРОГЛАС ЗА ОДБРАНУ КОСОВА": "Једино гори од издајника су они који оптужују друге за издаје које су сами починили"

Novosti online

04. 10. 2022. у 16:42

ЧЛАНОВИ Српске напредне странке, директор канцеларије за КиМ Петар Петковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, копредседница Странке модерне Србија Татјана Мацура, реаговали су на Проглас за одбрану Косова који су данас објавили Јеремић, лидер Двери Бошко Обрадовић и други, а у коме траже да се мора инсистирати на пуној реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

РЕАКЦИЈЕ НА ПРОГЛАС ЗА ОДБРАНУ КОСОВА: Једино гори од издајника су они који оптужују друге за издаје које су сами починили

Фото Драган Миловановић

Петковић о Прогласу

Члан Председништва СНС Петар Петковић оценио је да су по ко зна који пут Вук Јеремић и остатак српске опозиције неодговорно, популистички и пре свега штеточински иступили, зарад стицања јефтиних политичких поена и спремни да туђу децу шаљу у рат, саопштио је СНС.

- У низу штеточинских и антисрспких потеза који је у својој каријери повукао Вук Јеремић, најновије звецкање оружјем и позивање на проливање туђе крви издваја се као недвосмислен показатељ да српска опозиција нити може нити жели да се издигне изнад интереса дневне политике зарад интереса нашег народа на КиМ - рекао је Петковић.

Према његовим речима, можда ће таквим наступом убрати неки јефтин политички поен, али Срби на Косову и Метохији, истиче, превише добро знају која је цена мира и колико су их пута Јеремић и њему слични оставили на цедилу, као што сведоче и томе да је његово штетно питање пред Међународним судом правде којим је на тацни предао такозвану косовску независност, данас аргумент којим се против Србије служе многи у свету.

- Управо је то позадина и поента некакве идеје о реинтеграцији Косова и Метохије, а чији је Јеремић експонент. Такозвана мирна реинтеграција наше јужне покрајине, како је назива Јеремић, нити постоји, нити је могућа, већ подразумева отворени сукоб са читавим светом и то сви итекако добро знају - рекао је Петковић.

Петковић је позвао Јеремића да престане да обмањује јавност и да отворено каже да то за шта се залаже није чин патриотизма, него директан позив на сукобе и рат.

- Само што Јеремића, као и остале потписнике опозиције, нема ни на Јарињу, ни на Брњаку, ни јужно од Ибра, него би рат за Косово и Метохију да воде из срца Београда или врачарских кафића. За разлику од њих Срби на Косову и Метохији желе мир, а не ратове у које би готово свакодневно да их увуче Аљбин Курти, а сада и Вук Јеремић са делом српске опозиције, што само показује да по ко зна који пут раде заједничким снагама против интереса српског народа на КиМ - закључио је Петковић.

Вулин о Прогласу

- Једино гори од издајника су они који оптужују друге за издаје које су сами починили. Јеремић, Обрадовић и Јовановић нису осетили потребу да 2004. године захтевају од Тадића и Коштунице да дигну војску и пошаљу је на Косово у одбрану нашег народа кога два дана убијају, протерују и пале.

Ни 2008. године нису послали војску да зауставе насилно отцепљење, већ им се сва акција завршила на краткотрајном протеривању амбасадора Црне Горе, амбасадори Америке, Британије или Немачке нису морали да напуштају Србију пред таквим јунацима", изјавио је министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин реагујући на Проглас који су објавили  Народна странка Двери, Заветнци и коалиција НАДА.


Министар Стефановић: Србија Александра Вучића ће одбранити Косово и Метохију

Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:
 

- Неколико писаца прогласа за одбрану Косова и Метохије ради то скоро професионално, већ деценијама. Неколико њих, наизглед, не зна чиме се бави и мисле да су НВО и покретачи петиција, а у ствари су политичари и народни посланици. Они трећи стварно јесу из неких НВО или су „слободни“ интелектуалци, али би волели да су нека власт, по могућству да командују војском и полицијом. Сви они заједно, колико год да се труде да се разликују, желе само једно. То није Косово и Метохија у саставу Србије, то није ни исправљање историјске неправде, њихова жеља је искључиво политичка, да свргну Александра Вучића. Не би они ни да заузму његово место и да доносе одлуке, поставили би неког другог да води државу, како би наставили да из прикрајка и заклона петиција и прогласа, “бране” Косово и Метохију, јер једино тако умеју да воде ову борбу.

 

Човек против којег, у ствари, пишу овакве памфлете је невиђеном упорношћу, патриотизмом и државничком вештином учинио немогуће – вратио судбину Косова и Метохије за преговарачки сто, где без Србије не може да се донесе ниједно решење. Управо је Александар Вучић, кога нападају потписници прогласа, извукао питање Косова и Метохије из понора у који су га убацили исти ти „борци“ за Србију и њен суверенитет и зато је њихов памфлет подла подметачина, која не би заслужила било какву реакцију да није то што јесте.


Ови људи нису тинејџери, имају иза себе доста година јавног и политичког ангажмана и добро знају да су и сами били много пута у могућности да одбране Косово и Метохију. Нарочито, они који су године и године провели на власти и имали све полуге да то ураде, али нису хтели, нису умели и нису били храбри. Сви заједно данас имају образ да изађу са некаквим прогласом да уче памети и државном интересу човека који је надљудским напором успео да Косово и Метохију врати на терен договора и споразумевања, иако је све већ било готово и катастрофално за Србију.

Међу њима је и Вук Јеремић, директно одговоран за иницијативу пред Међународним судом правде којим је такозвано Косово добило правну подлогу да једнострано прогласи независност. Човек који је под изговором “борбе за Косово и Метохију“ лобирао по свету за свој бизнис и своје функције, о трошку наших грађана. Међу њима је и Милош Ковић, који не трепнувши убеђује младе Србе да треба да погину за Косово и Метохију, али не баш он или неко од друштва у којем се налази, јер њих, наравно, чека важнија борба у Београду. Ту је и Бошко Обрадовић, од којег ни у парламенту, пред председником Вучићем, нисмо чули никакву идеју за Косово и Метохију, јер је нема, па се брже-боље окренуо писању петиција и памфлета. И Милош Јовановић, чија су влада и премијер управљали овом земљом управо у време када је српски народ доживео погром и када су Албанци једнострано прогласили независност, а они као једини одговор успели да смисле демонстрације и паљење српске престонице.

Тек то, господо, што помињете стране амбасадоре који тобоже утичу на српску политику, једино говори о вама и вашој пројекцији како бисте се понашали да сте на власти, а нарочито како сте се и понашали у прошлости када сте били на власти, а када су страни амбасадори и те како били задовољни вашим одлукама. Први и једини пут када Србија сама доноси своје одлуке и не допушта да се у њих ико меша је доба Александра Вучића и ви то добро знате. И није случајно што амбасадори годинама нису задовољни Вучићем, а Србија истовремено успева да остварује све до једног најважнијег националног интереса, укључујући и оне везане за Косово и Метохију, које је вашом заслугом за многе у свету већ било решено питање и то на штету Србије.

Овај памфлет је још једна лична срамота сваког од вас појединачно и вас као групе која би Косово и Метохију да брани гуслањем и ратним бубњевима, где бисте сви остали у Београду да радите оно што једино умете, да пишете саопштења и прогласе. То није одбрана Косова и Метохије, то је само ваша јалова жеља да се додате на листу свих који покушавају да изврше притисак на председника Вучића у одсудним данима за Србију, како бисте му видели леђа. Требало је да научите до сада да се то неће десити и да ће Косово и Метохија бити одбрањено захваљујући снажној и мудрој државничкој политици Александра Вучића, коме су, за разлику од вас, и Косово и Метохија и цела наша Србија у срцу и на првом месту дужности коју је добио од народа - рекао је Стефановић, а наводи се у саопштењу министарства.

Мацура о Прогласу

Копредседница Странке модерне Србија Татјана Мацура коментарисала је данашњу конференцију за новинаре Вука Јеремића и његових сарадника, одржану у Медија центру Србије

"Одбрана Косова, Врачар Хисторицал. 

- број оних који умеју да расклопе пушку: 1

- број оних који се вадио на "равне табане" или служио војску у библиотеци: 6-7

- број жена: 0" написала је Мацура у твиту.

Фото: Принтскрин

Реакције чланова СНС

- Зар нису једни о другима до јуце све најгоре говорили? Ко се овде прави луд? Па зар ниси Бошко говорио да је Вук Јеремић издајник а сада седис са њим! Тек сад се види јасно види колико сте лицемерерни и јадни - написао је Александар Марковић.

Фото: Принтскрин

- Проглас маццхиато бораца за КиМ! Где сте били 2004 и 2008 ,2021 на барикадама? Где сте када нам РОСУ у куће упада,хапси и пуца на голорук народ?Не брани се КиМ на тw уз маццхиато на Врачару, него на КиМ. "Војници српски"у краватама са томпусима, ВОЉНО СТЕ - написала је Данијела Вујичић.

Фото: Принтскрин

- Политиканти који су уништили Србију и економски и политички ослободили Куртија и браћу Мазреку из затвора и пустили их да се врате на Косово са осмехом и уздигнута два прста. Не знам само шта је ове "јунаке" спречавало да 2004. и 2008. године бране српске интересе и Србе на КиМ? - написао је Милош Терзић.

Фото: Принтскрин


- Скупило се кусо и репато, шуто и рогато, све оно што ни малим прстом није мрднуло ни 2004. ни 2008. у заштити интереса нашег народа на КиМ. Данас би са безбедне удаљености, из Бг, да нам кажу колике су “патриоте”, толике да су Куртија прво ослободили, а затим му постали слуге -написала је Милица Николић.

Фото: Принтскрин

- Проглас за О-лоше, Д-илетанте, Б-агру, Р-аскољникове, А-нтихристе, Н-едостојне, У-моболне, Мрцине окупљене на једном месту, зарад пласирања јефтиних политичких парола, како би одбранили они што су сами напали, оно што су сами дали и оно за шта нису марили док су били власт - написао је Марко Младеновић.

Фото: Принтскрин

- Каква ли је само "храброст" била потребна овим "јунацима" да се окупе у центру Београда на адреси Теразије бр. 3 и донесу Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије. Стаy тунед: Следеће окупљање за одбрану КиМ директно из Румуније. Да понове градиво из 2008. године - написао је Немања Јоксимовић.

Фото: Принтскрин


- Кусо и репато говори о будућности Космета!? Данас паметују, а када су терористи организовали погром и прогласили независност, ћутали су. Тишина... јер тако су тражиле амбасаде. Знали су странци какви су то бескичмењаци, мишеви... А ево их сад, изашли из рупе да народу соле памет - написао је Ђорђе Тодоровић.
 

Фото: Принтскрин

- Где сте били 2004. И 2008. када се наш народ голорук бранио? Ви због”равних табана”ни војску нисте служили али сте зато ослободили Куртија и додатно му још и помогли глупим питањем. И данас вас слави! Конференцијама са Врачара,које држите док вам не стигне кафа се КиМ се брани! - написала је Оља Петровић.

Фото: Принтскрин

- ..."Скупили се па говоре како Србију да оборе". И они што нетремице Косово дадоше у руке Албанцима 2004. и 2008. и они што су силни "јунаци", а на делу Куријев терор у уста не узимају. Сви "јунаци ником поникоше"! Решења нигде! Господо, џаба сте кречили! - написала је Јелена Обрадовић.

Фото: Принтскрин


- Како знамо да је ово сто раде циста пропаганда и политицки маркетинг и то злоупотребом питања КИМ?! Заљуцицете из питања - засто то нисте урадили 2004. и 2008.године?! Засто се преко Србије борите за себе и докле цете опструирати борбу за КИМ?! - упитала је Јелена Жарић Ковачевић.
 

Фото: Принтскрин

- Опозиција храбро, из удобних фотеља, приповеда о одбрани КИМ. Помислио би човек да су преспавали мартовски погром и једнострано проглашење независности, и да нису директно учествовали у распарчавању српске територије. Тада су вам ратни злочинци ипак били важнији од народа? -упитала је Ана Белоица.

Фото: Принтскрин


- Скупили се борци...борци уз продижени са млеком из велеграда да деле лекције онима који се даноноћно боре да сачувају КиМ! Ко вам је бранио господо да 2004. браните народ на КиМ од погрома? Ко вам бранио 2008. да браните од признања лажне државе? Нико!!! - написао је Зоран Томић.
 

Фото: Принтскрин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (8)

КАКО ЈЕ МАКСИМ ГОРКИ ПИСАО О СРБИМА: Они су Руси колико и ми, ово је наша земља, овде су људи ЉУДИ, народ који се бори за слободу