ПРОДАТА ЗА 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Ово је Титова вила на Менхетну - једна од најстаријих у Њујорку (ФОТО)

Novosti online

29. 09. 2022. у 09:00 >> 12:41

ЈЕДНА од најстаријих њујоршких вила коју је 1946. године купила Југославија, прodata je за 50 милиона долара, потврдио је њујоршки агент за некретнине Тристан Харпер који је закључио овај "вртоглави" посао.

ПРОДАТА ЗА 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Ово је Титова вила на Менхетну - једна од најстаријих у Њујорку (ФОТО)

Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

"Douglas Elliman Real Estate" је објавио да је Тристан Харпер, придружени брокер и један од његових стално врхунских агената, продао и затворио историјску вилу од 20.000 квадратних метара која се налази на адреси 854 Fifth Avenue на Менхетну.

Продата је за пуну тражену цену од 50 милиона долара. Купац је платио све трошкове затварања трансакције, од којих неке обично плаћа продавац (порезе на трансфере, брокерске накнаде итд.), што је додало преко 11 одсто трошку из џепа купца.

Овај дворац је кречњачка вила широка 30,5 стопа коју су 1903. године дизајнирали архитекти Ворен и Ветмор са славне главне централне станице на Менхетну. Године 1969. проглашен је индивидуалним обележјем Њујорка, због „импресивне чистоће стила који је изведен са таквом финоћом и ауторитетом“.

Резиденција у стилу Беаук Артс-а има 32 велике собе и 12 купатила распоређених на девет нивоа директно наспрам Централ Парка. Спектакуларни погледи из 10 соба окренутих према парку укључују неке од најпознатијих зграда Мидтауна и Вест Сидеа, и старе и нове. У време Хладног рата на врху зграде је наводно била соба коју нико није могао прислушкивати, а ту су били непробојни прозори према Петој авенији.

Већина оригиналних детаља куће остала је нетакнута до данас, укључујући две задивљујуће француске таписерије из 18. века које се налазе изнад великог вијугавог степеништа, 17 камина, ручно изрезбарених балустрада направљених од појединачних комада ретког италијанског мермера, боисерие са златним листовима, ручно осликане плафони који подсећају на стару Европу, облоге из античког француског замка који је накнадно уграђен у овај простор, и два лифта.

Ту је и китњасти кровни прозор изнад главне дворане на два спрата са плафонима високим 34 стопе.

Кућа је изграђена за Р. Ливингстона Бикмана, који је убрзо постао гувернер Рходе Исланда и продао зграду Џорџу Гранту. Следећи власници су постали Хенри Вајт и његова наследница - жена Емили Торн Вандербилт Слоун Вајт, унука потомка Корнелија Вандербилта.

Године 1946. Јосип Броз Тито, покојни шеф Југославије, купио је кућу за Сталну мисију своје земље при Уједињеним нацијама. Године 1961. Тито и председници Египта, Гане, Индије и Индонезије израдили су план за стварање Покрета несврстаних у једној од главних просторија виле.

(Кликс.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом