"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Лајчак, Немци и "НВО Срби" праве ЗСО

Е. В. Н.

29. 09. 2022. у 09:00

НЕМАЧКОЈ Фондацији "Фридрих Еберт Штифтунг" (ФЕС) и Европском институту за мир (ЕИП) поверен је задатак израде Нацрта статута Заједнице српских општина, на којем су поменуте организације радиле последњих месеци, а чија би ревидирана верзија, са унетим примедбама српских и албанских НВО са КиМ, требало да заврши на столу Мирослава Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Лајчак, Немци и НВО Срби праве ЗСО

Фото Н. Скендерија

Како "Новости" сазнају из дипломатских кругова, у уторак је с тим циљем у Београду, у просторијама "Аероклуба", организован скуп на коме су учествовали представници српских и албанских НВО са Косова и Метохије, међународних мисија из јужне покрајине, као и немачке дипломате. Њима је представљен Нацрт будућег статута ЗСО, на који су могли да изнесу примедбе и предлоге. Српску страну представљали су Милица Андрић Ракић, Јована Радосављевић, Александар Рапајић, као и Јована Спремо из Београда, из ЈУКОМ-а.

Поменути документ, како смо сазнали, није намењен за објављивање, већ да после примедаба које буду изнете постане део преговарачког процеса, односно да се преговара са "владом Косова и српском владом, а да се потом подели и са трећом страном", али није прецизирано са којом. Да се наслутити да ће то бити Немачка, која је преко ФЕС директно укључена у процес, а и на скупу је речено да је званични Берлин отворен за сугестије.

На основу предоченог Нацрта статута представници НВО, између осталог, имали су дилему да ли је ЗСО правни ентитет или треба да буде државни орган. Изразили су бојазан да би Срби по овом нацрту имали још мања права од оних која им тренутно даје тзв. устав Косова. Засметало им је и што се у тексту наглашава да све мора да буде у складу са уставом Косова, а тамошњи Уставни суд се већ изјаснио да ЗСО није у складу са највишим правним актом. Учесници су навели и да је званични Берлин отворен за сугестије.

Критике које су изнете на састанку требало би да се накнадно, сходно објективној процени, унесу у коначни предлог Статута ЗСО, који би сачинили "Фридрих Еберт" и Европски институт за мир, а који би се на крају доставио Лајчаку на даљу употребу и понуду српској и албанској страни у дијалогу.

И ту се долази до спорне тачке у читавом овом процесу. Пре свега, питање је како је дошло до тога да се срж Бриселског споразума, а то је ЗСО, препусти на вољу немачкој невладиној организацији, што по многима дискредитује читав процес, али и саму ЕУ као покровитеља дијалога и Лајчака као изасланика за дијалог. Поготово имајући у виду да су му мандат за овај посао дале све чланице ЕУ, међу којима је и пет држава које не признају независност Косова. Сада читавим процесом израде статута диригује једна немачка НВО, односно Берлин, који је један од најгласнијих ктитора Косова и који од Србије тражи признавање лажне државе као услов за улазак у ту исту ЕУ.

Затим, проблематично је што на разговоре о нацрту животно важног документа по наш народ у јужној покрајини није позвана политичка опција која има убедљиво најјаче упориште међу Србима на КиМ, а то је Српска листа. Предност је дата првацима НВО сектора у српским срединама на КиМ, који немају никакав легитимитет нити утицај међу нашим сународницима.

Како сазнајемо, Лајчак би са представницима српских и албанских НВО које су "чешљале" Нацрт предлога статута ЗСО у Београду требало да се сретне данас у Берлину, на конференцији Европског савета за спољне односе (ЕЦФР), организације којом тренутно копредседава Карл Билт. На панел са Лајчаком првобитно су позвани и главни преговарач Приштине Бесник Бисљими и државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић. Међутим, организатори су у последњи час затражили да, на молбу Лајчака, Бисљими и Старовић не присуствују састанку, а како би изасланик ЕУ "могао отвореније да комуницира са представницима цивилног сектора".

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић указује, за "Новости", да укључивање Немачке, преко Фондације "Фридрих Еберт", у израду Статута ЗСО није охрабрујуће, с обзиром на вишедеценијску негативну улогу Берлина, најпре у рушењу СФРЈ, а затим и у осталим кризним етапама у којима су Срби и Србија подносили највећи терет и жртве управо због екстремне политике Берлина:

- Немачка је била међу државама које су се највише залагале за НАТО интервенцију 1999. чак су форсирали тадашњег америчког председника Била Клинтона, који још није био сасвим сигуран. Лајчак као и на претходним фукцијама и на овој, као изасланик за дијалог, очигледно није потпуно самосталан, већ у највећој мери извршилац налога.

И Дејан С. Милетић, из Центра за проучавање глобализације, сматра да је овде реч о континуираном губљењу позиције посредника у дијалогу који треба да буде статусно неутралан, да убеди обе стране да раде у интересу споразума, а не да наступа у интересу једне стране:

- Овим потезом, наставља се урушавање кредибилитета ЕУ, у којој не постоји консензус о питању независности Косова. Све што се ради а што иде у корист једне стране или у правцу прејудицирања позиција Косова је погрешан правац и не може да донесе резултате.

Према Огњену Карановићу, из Центра за друштвену стабилност, уместо што се бави писањем Статута ЗСО, званични Берлин треба да натера Приштину да имплементира Бриселски споразум и формира ЗСО, а Статут би требало да дефинишу они чија је то заједница - Срби са КиМ:

- Нажалост, званични Берлин досад није имао намеру да се озбиљно позабави овим питањем и да изврши притисак на Куртија, који уосталом и вуче потезе по њиховим налозим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРЕС И ПСИХОЛОШКЕ ЗАМКЕ: Докторка открива које грешке Срби често праве током ПОСТА