ПЕТКОВИЋ О ПОСЛЕДЊЕМ ПОТЕЗУ ПРИШТИНЕ: Упад КБС на север покрајине грубо кршење споразума и директна Куртијева претња Србима на КиМ!

Новости онлајн

25. 09. 2022. у 20:22

УПАД припадника такозваних Kосовских безбедносних снага на север Kосова и Метохије под пуним наоружањем до ког је дошло јуче у општини Зубин Поток противно је свим потписаним споразумима и договорима и директна претња српском народу на северу покрајине, навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који се огласио након сазнања "Новости" да су снаге КБС упале на север Косова и Метохије.

ПЕТКОВИЋ О ПОСЛЕДЊЕМ ПОТЕЗУ ПРИШТИНЕ: Упад КБС на север покрајине грубо кршење споразума и директна Куртијева претња Србима на КиМ!

Фото: Танјуг

Петковић је истакао да је реч о директном кршењу договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО, по ком припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу KиМ без дуплог одобрења - команданта KФОР-а и четири српска градоначелника са севера који такво одобрење нису дали. 

- Због тога за јучерашњи упад тзв KБС не постоји ни један једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који Аљбин Kурти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену - истиче он. 

Питање је да ли је неко и ко прећутно дозволио Kуртију да у дело спроводи своје опасне намере и због тога је неопходно да се KФОР и међународне мисије које делују на KиМ јасно и недвосмислено определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима. 

Нема сумње да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Kурти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера KиМ јер је Kурти свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате, оцењује Петковић. 

Томе служи и градња илегалних база специјалних јединица на северу KиМ, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића. 

- Срби са Kосова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружњем, али и одлучни да не наседају на провокације јер знају да су уз њих држава Србија и председник Александар Вучић - наведено је у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!