ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ ИЗ ЊУЈОРКА: "Позивам људе да буду уједињени, ово је најтежи период од Другог светског рата" (ВИДЕО)

Новости онлине

21. 09. 2022. у 20:04

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић, који се тренутно налази у Њујорку где учествује у раду 77. Генералне скупштине Уједињених нација, дао је интервју за Танјуг.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ ИЗ ЊУЈОРКА: Позивам људе да буду уједињени, ово је најтежи период од Другог светског рата (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Пинк

Вучић о говору пред УН

Председник је рекао да ће његов говор бити за нијансу оштрији од претходних, и да је хендикеп то што говори после председника Украјине Владимира Зеленског.

- Нећемо се одрећи својих ставова, ни своје земље. Молим људе да погледају вечерас. Водили смо рачуна о свакој речи. Можда ће они који дубље улазе у суштину политике разумети са чиме смо се борили - рекао је он.

Председник о рату у Украјини и светској кризи

Вучић је додао да је он већ најавио раније могућу мобилизацију у Русији, и додао да су возови из свих станица кренули.

- Нико више своју машинерију неће да зауставља. Када се слонови туку на нама малима је да се сакријемо, али плашим се да нам неће дозволити да будемо невидљиви. Зато мислим да више неће трпети слободарске ставове Србије. Баш их брига. Као што их је било брига када су нас бомбардовали 1999, и као што је неке друге брига када износе ставове који штете Србији. За нас је важно да чувамо мир. То није лако, видели сте последње изјаве Куртија. Мислим да су сви сити међусобних оптужби, биће нам потребна филигранска игра само да преживимо - рекао је он.

Председник додаје да ће и економска ситуација бити све гора, и да ће се ускоро догодити огромне промене.

- Неке земље ће брже изаћи из кризе, неке мање. Неке ће дефакто пропадати и губити свој економски суверенитет. На нама је да будемо вешти и сналажљиви - истакао је он.

О лицемерју западних сила

Вучић каже да нико више нема стрпљења ни за кога, и да нико неће да саслуша никога.

- Нама је болна рана 1999, 2008. Баш их брига. Бајден је данас рекао да су Руси бесрамно извршили инвазију на територију друге државе. Знате колико поштујем Бајдена, али шта се догодило 1999. године. То је било више него бесрамно. Србија је нападнута, а није ушла на територију друге земље. Како да објасните да правила морају да важе једнако за све. Ердоган и Бајден су говорили по пола сата, па можда и ја продужим говор. Ако они имају право имамо и ми - додао је председник.

Он каже да се сви данас позивају на међународно право, а када им не одговара позивају се на силу.

- Постоје три типа моћи. Тврда, мека и паметна моћ. Ми не можемо ништа од тога да употребимо, немамо новца за меку моћ, а снаге за остало. Можемо само да видимо како да избегнемо снагу одређених НВО. Морамо да пробамо да не будемо на мети ових најтежих мера. Веома тежак период је пред Србијом, и политички и економски - каже Вучић.

Председник је открио и да данас карта Москва-Београд на црном тржишту кошта чак 9.000 долара, због мобилизације.

Вучић о Косову и Бриселским преговорима

Он је додао и да је суштина да данас Косово многи хоће да представе као суи генерис случај, што не постоји у међународном праву.

- Зато им се и жури. Колико сам виде, министар Лавров је изашао са другом тезом, везујући Минске и Бриселске договоре. Он каже да се ово дешава у Украјини због непоштовања Минских договора, пружајући тиме одређену подршку Србији због онога што није испуњено. Али за нас се не зна шта је горе. Све најгоре што је могло да се догоди за нашу Србију на међународном плану, догодило се - истиче председник.

Вучић је рекао да је лако седети кући и навијати, и да је јасно за кога навијају у нашој земљи.

- Али је увек најбоље навијати само за Србију. Тешко време предстоји, и економски и политички. Имали смо разговоре са Борељом, али не знам колико Србија може да рачуна на подршку када дају још више новца Украјини - каже он.

Председник о мобилизацији у Русији

О Путиновом говору председник је рекао да је јасно да се руски председник неће предати, упркос напредовању украјинске војске.

- Јасно је да ће Путин да се бори, и да се неће предати. Јасно је и да су украјински војници били далеко далеко бројчано надмоћнији. Пет или шест према један. Готово никакву шансу руски војници нису имали, и зато претпостављам да је донео одлуку о делимичној мобилизацији. То ће Западу отежати, а што се Србије тиче сваки дан ће бити све тежи и тежи. Јуче сам имао састанак овде, и по пола састанка је било речи о Србији а није било поменуто ниједно име. Ја сам рекао: "У реду, али реците тачно шта мислите, могли сте у једној речи да нам саопштите шта тачно хоћете" - открио је Вучић, мислећи на притиске да Србија уведе санкције против Русије.

Он каже да Кинези никада неће ићи грлом у јагоде, и да за њих временска дистанца од 10 или 15 година не значи ништа.

- И Бајден је паметно одиграо, рекао је да жели мир са Кином. Ни они не желе да се туку на два фронта. Нико не зна шта ће бити у будућности. Сада има шест или седам значајних сукоба у свету. Да не говорим о инцидентним ситуацијама које доносе стотине мртвих. Тешко је, и зато морамо сачувати мир. И посебно због ових који су лагали да ћемо ми некога да нападнемо, од Сарајева, Подгорице, Загреба - додао је председник.

Долазак важног инвеститора

Вучић каже да је долазак Ривиана страшно важна вест, и захвалио се тиму који је радио на томе.

- Они сад стижу, пред крај године отварају 200 радних места за инжењере, касније чак 1000. Људи морају да схвате да је то једна од три највећих америчких компанија за електричне аутомобиле. Много су наши људи радили на томе - рекао је он.

Вучић о Куртијевој изјави

Председник је прокоментарисао и Куртијеву изјаву да је Србија савезник Русије.

- Ја то разумем, такве изјаве имају ефекта. Не треба да потцењујемо оне који нас доживљавају као непријатеље. Ми свакако не можемо да прихватимо његове идеје да Срби на Косову не постоје. Они зграду УН могу да виде тако што их уведе неки службеник, као што и ја могу да уведем било кога са улице. Сали не могу ни да приђу, ни да је виде ни на разгледници. Зато су Си Ен Ен и либерални woke медији дали њима простор да говоре лажи о Србији. Он све време хоће да изиграва Зеленског, рачунајући да је Запад сигуран победник, и хоће да се постави у врху њихових, то се код нас каже другачије, мува које долазе испод доњег дела леђа. Он све време провоцира изазивајући сукоб, али ми ћемо то избећи. То је знак наше снаге, а не слабости - рекао је Вучић.

Притисци на Вучића да уведе санкције против Русије

Он је потврдио да су га европски званичници притискали да уведе санкције против Русије.

- Рекли су ми у лице то. И то пред нас петоро или шесторо из региона. Пола састанка су причали о томе када ћемо увести санкције. Ја сам рекао да сам разумео поруку, одлично. Нико није претио, али то је малтене била једина тема састанка. Мислим да ће мало ко да нас трпи. Видели сте и британске ставове о Кини и Русији, све иде ка светском сукобу. Питање је шта ћемо сачувати од себе, али молим људе да имају поверење у своје руководство, нити смо кукавице, нити смо будале - каже председник.

Вучић о кризи и стању у Србији

Вучић додаје да неће бити лако сачувати државу, и да нам следи тешка ситуација по питању енергената и хране.

- Видећете не само у Африци, него и у Европи несташице хране. Код нас срећом, људе желим да умирим, биће свега доста. Долазимо да разговарамо о повећању пензија и плата. Расходи су нам већи, али су и приходи порасли. Али када смо правили буџет нисмо знали да ће почети рат. Људи морају да знају да је ово питање распада света. Разарања целе архитектуре света. А људи у Србији то нису уопште осетили, ама баш ништа. Али зато долазе тежа времена - истиче он.

О новом "нон-пејперу"

Председник је говорио и о документу, предлогу немачких и француских преговарача, који је одбио.

- Да ли знам шта је садржина, наравно да знам. Зато су јуче добили једну важну поруку поводом тога. Србија неће дозволити чланство тзв. Косова у УН док сам ја председник. Можда Влада одлучи другачије, али неће имати мој потпис. А да ли желимо компромисно решење и добре односе, наравно да желимо. Али да видимо прво права Срба, шта добијамо ми, како се поштује Резолуција 1244. Али се плашим да то није сасвим реално - додао је Вучић.

Председник о дипломатској офанзиви и притисцима

На питање да ли би пет земаља ЕУ које нису признале Косово попустиле у случају да их притисне Брисел, председник је одговорио следеће:

- За неке сам сигуран да неће попустити. Неки ће можда попустити, али они су и даље наши велики пријатељи. И под огромним су притиском, као и Вијетнам и Кенија. Добио сам позив за сусрета са кенијским председником. И да поновим, јуче сам добио поруку у руке, на шпанском и енглеском језику, о повлачењу признања. Ми настављамо да радимо свој посао, а и колективни запад ће наставити. Само једну ствар никада неће моћи. Да објасне моралне и правне разлоге за напад на нашу земљу и комадање Србије - истиче он.

Вучић каже да тренутно имамо осам нота о повлачењу признања, које држи у сефу, и да неће открити које су то земље док Приштина не покуша да се учлани у неке међународне организације.

Позив на јединство

Он је за крај рекао да није поменуо политичке противнике који тешко време користе за напад на своју државу.

- Позивам све људе да буду уједињени, и да разумеју да је за цео свет ово најтежи период од Другог светског рата. Сви ће бити немилосрдни према нама, изричито ће тражити да се приклонимо једној страни. Биће тешко време, али ако хоћемо да сачувамо стандард мораћемо филигрански прецизно да водимо политику, да доносимо тешке одлуке, али најважније је да сачувамо земљу, живот у Србији и да не газећи сопствени понос и јуначу прошлост нашег народа не угрозимо будућност наше деце - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (40)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)