КУРТИ ГОМИЛА СПЕЦИЈАЛЦЕ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: "Новости" у Косовској Митровици и на административним прелазима уочи увођења РКС таблица

Милена МАРКОВИЋ/ Драгана ЗЕЧЕВИЋ

01. 09. 2022. у 07:30

ТРИ "хамера" и неколико џипова са припадницима специјалних снага косовске полиције, под пуном ратном опремом, распоређени су јуче на пункт удаљен пола километра од административног прелаза Јариње.

КУРТИ ГОМИЛА СПЕЦИЈАЛЦЕ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Новости у Косовској Митровици и на административним прелазима уочи  увођења РКС таблица

Јaриње, Фото Драган Миловановић

Ову слику су, проверавајући ситуацију на терену затекли репортери "Новости", који су обилазили административне прелазе и српске средине на Косову и Метохији, а уочи најаве премијера привремених институција на КиМ Аљбина Куртија, да ће данас почети да тече рок од два месеца за промену таблица, што је почетак укидања српских регистарских ознака и обавезно увођење оних са натписом "Република Косово".

Нове снаге косовских полицајаца и свакосатна крстарења путевима на северу Косова и Метохије уносе немир међу српско становништво, које не жели да пристане на укидање таблица са ознакама Србије. Тензије су готово опипљиве, упркос недавно постигнутом споразуму о личним документима и уверавања међународних медијатора да се мир мора сачувати.

- Не верујемо им и нећемо веровати - неподељено је мишљење Срба у северним, косметским општинама.

- Да Приштина нема некакав план, не би овамо гомилала до зуба наоружане специјалце.

Саговорници "Новости" причају да се понекад по два оклопна возила зауставе испред њихових кућа, излазе с дугим цевима на пут, заустављају аутомобиле и контролишу путнике.

- Имамо велико поверење у Владу Србије, да ће нас заштитити. Одавде немамо куд. Овде смо староседеоци. Како нам Бог да, тако ће нам бити. Србе не нападају само Курти и Албанци, већ и Америка и Европа. Није било већег притиска него сада - каже нам Сава Вукадиновић, кога смо затекли у Доњем Јарињу.

Старина нам се жали да су почели да им искључују струју:

- Шест сати имамо, два немамо. Оклопна возила стално пролазе. Кога Кфор штити, Срби да дођу из Рашке у Лешак, а не штити на Ибру, где треба.

Упоредо са снагама које на север шаље Курти, у овом делу Космета појачано је и присуство Кфора. Многи житељи које смо срели су нам рекли да бојазни и страха има, али они нас и подсећају да у таквим околностима живе већ двадесет и три године.

- Најтеже нам је што почиње и школска година и што додатно бринемо због безбедности деце - каже нам бака из Косовске Митровице чији ће унук данас поћи у школу.

Сава Вукадиновић, Фото И. Маринковић

У граду на Ибру живот се одвија уобичајено - продавнице, кафићи, и пијаца раде. Цене су готово идентичне као у централној Србији, као и снабдевеност. На деоници пута од Митровице ка Лепосавићу, недалеко од Сочанице налази се патрола америчких припадника Кфора са два возила, а њихове колеге са три возила и пет војника стоје на пункту између Слатине и Доњег Јариња.

Идући даље ка прелазу Јариње надомак некадашњег полицијског пункта и места на којем су се налазиле барикаде после покушаја Куртија да забрани српска документа, затичемо неколико припадника косовске полиције са дугим цевима поред објекта који је ограђен бетонском оградом високом око два метра. Прекопута багер распоређује гомиле песка, али је нејасно у које намене. Претпоставља се да припадници косовске полиције планирају да се овде још "јаче" стационирају, а како нам је раније рекао Зоран Тодић, председник општине Лепосавић, постоје сазнања да желе да стационирају још једну базу на подручју ове општине.

ПОСТАВЉЕНА ОБАВЕШТЕЊА

НА свим административним прелазима на контролним објектима српске полиције јуче су постављени "дисклејмери" односно обавештења којима се објашњава да се на овим прелазима омогућава коришћење личних карата, које издаје Приштина, искључиво из практичних разлога односно због омогућавања слободе кретања, а што се не може тумачити као признавање једностране косовске независности, односно да се ова компромисна одлука Београда не може третирати као одступање од Резолуције 1244. Уз посредство ЕУ, Приштина и Београд су се недавно договорили да Срби и Албанци и остали житељи КиМ, могу да прелазе преко административних линија уз српска, односно косовска документа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?