НАЗИРЕ СЕ КАБИНЕТ: Пакује се нова влада - Ана покрива и енергетику?

С. Ровчанин Томковић

30. 08. 2022. у 08:00

СОЦИЈАЛИСТИЧКА партија Србије, како сада ствари стоје, требало би да у новој Влади добије четири ресора и то најевроватније - полицију, пољопривреду, спорт и здравство.

НАЗИРЕ СЕ КАБИНЕТ: Пакује се нова влада - Ана покрива и енергетику?

Фото Н. Фифић/Танјуг/В. Данилов/Н. Скендерија

Уколико у разговорима који следе са мандатарком Аном Брнабић не дође до значајнијих измена, лидер СПС Ивица Дачић требало би да буде министар унутрашњих послова, уз место заменика премијера и координатора за службе безбедности.

За чело портфеља пољопривреде конкуришу лидер Јединствене Србије и коалициони партнер социјалиста, Драган Марковић Палма, и Игор Брауновић, директор "Србијашума".

Уколико у квоту СПС уђе и спорт, онда би министар могао бити прослављени рукометаш Ратко Николић, а ако им припадне и здравство онда је први пик за тај ресор чувени хирург - професор Владимир Ђукић, актуелни директор КБЦ "Драгиша Мишовић".

После најаве председника Александра Вучића, да ће Брнабићева предводити Владу до 2024. године спекулише се да би тада на њено место требало да дође градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је и сада био у најужем избору за мандатара. Припрему за најважнију функцију, Вучевић би могао стећи на месту министра одбране или правде, где ће, који год ресор да добије, имати прилику да покаже способности. Уз то, са Синишом Малим биће и један од потпредседника Владе.

Фото Н. Скендерија

Актуелна председница Владе рекла је јуче да очекује да ће чланови новог тима бити познати до краја септембра:

- Разговори са потенцијалним коалиционим партнерима нису лаки. Нису важне функције, већ резултати. Важно је да имамо тим који је храбар, ефикасан и спреман да жртвује своју енергију и време, јер нема места за било шта друго осим преданог рада - навела је Брнабићева.

Она је истакла да ће Дачић, Вучевић и Мали имати и министарска места, као и да се и даље размишља о томе колико ресора ће имати нова влада.

- Имамо неке идеје како би Влада могла да буде још ефикаснија и како би ресори могли да се поделе, али видећемо. Огромна ми је част што ћу и трећи пут бити бирана за председницу Владе. Верујем да ће ми бити најлакше да напишем трећи експозе, јер су јасни изазови. Очување мира и стабилности је најважнији задатак. Косово и Метохија ме највише мучи иако је председник Вучић велики део посла преузео на себе. Србија је почела да се мења на један невероватан начин од 2014. године и од тада је то политика континуитета - фискалне одговорности, економске стабилности, све бољег оквира инвестиционог окружења, што значи константан раст плата и пензија. Влада ће инсистирати на завршетку многих инфраструктурних пројеката - путне и железничке инфраструктуре, животне средине, канализационе мреже, постројења за пречишћавање отпадних вода...

Иначе, према процедури, мандатар обавештава председника Републике да има спреман тим. Затим се заказује седница Народне скупштине на којој ће посланици разматрати закон о Влади, који би требало да уреди број министара и потпредседника, као и имена министарстава. После тога, расправља се и о појединачним решењима и гласа за нову премијерку и њен кабинет. Рок да Србија добије нову владу је 30. октобар.

АНА ПОКРИВА И ЕНЕРГЕТИКУ?

МЕЂУ разним спекулацијама и комбинаторикама око тога ко ће све бити у Немањиној 11, појавила се и једна која се тиче сектора чија је важност изузетно порасла у време руско-украјинског рата. Према неким информацијама, енергетику неће више водити Зорана Михајловић, већ би њен ресор могао да буде у надлежности премијерке Брнабић.

Фото Танјуг

РАСИМУ НАЈДУЖИ СТАЖ

КАДА је у питању најдужи стаж на министарској функцији, онда је први на листи лидер СДПС Расим Љајић, који је део разних влада био 13 година. Затим следе Дачић и Зорана Михајловић са по деценију "министровања", док су Томица Милосављевић, Александар Вулин, Вања Удовичић уписали девет година. Осам година министри су били Велимир Илић, Александар Антић, Јадранка Јоксимовић, Златибор Лончар и Небојша Стефановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (6)

НЕМАЧКА НЕМА ЗАЛИХЕ НИ ЗА МЕСЕЦ ДАНА СУКОБА: Стање у Бундесверу никад горе, фале чак и фластери