"ОВО ЈЕ ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА": Вучић одликовао Ел Сисија, потписани бројни споразуми између Србије и Египта (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

20. 07. 2022. у 09:29

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са председником Арапске Републике Египат Абделом Фатахом ел Сисијем.

ОВО ЈЕ ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА: Вучић одликовао Ел Сисија, потписани бројни споразуми између Србије и Египта (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Прво је приређен свечани дочек за уваженог госта, а потом су Вучић и Ел Сиси разговарали у Палати Србија.

После пленарног састанка делегација Србије и Египта, Вучић је одликовао Ел Сисија.

12.26 - Обраћање председника Вучића на отварању бизнис форума

Председник Србије Александар Вучић је на почетку обраћања најавио отварање директне авио-линије Београд-Каиро.

- Колико нама Египат значи говори чињеница да је Краљевина за првог амбасадора у вашој земљи поставила великог песника Јована Дучића. Заиста сам фасциниран свиме што сам видео у филму који је представио египатске пројекте - рекао је председник Вучић.

Он је додао да се нада да ће до краја октобра бити завршени преговори о успостављању слободне трговине међу нашим земљама.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- У свим областима можемо да напредујемо и да радимо више. Желим само да поручим нешто египатским привредницима, ми имамо стабилне јавне финансије, и да је ниво јавног дуга у односу на БДП 53 одсто, што имају две или три земље у Европи. Истовремено смо првак у региону по привлачењу сталних директних инвестиција, 3,2 до 3,5 милијарди евра на годишњем нивоу дође у нашу земљу - казао је председник.

Вучић истиче да Србија пружа бригу за сваког инвеститора, и поменуо је туризам.

- Срби воле Египат, иду тамо и ићи ће још више. Ја сам се нашалио, и кад туристи размишљају да не оду у Египат због једне ајкуле, ниједан Србин неће напустити Египат. Нама ајкуле не могу ништа, уживамо у египатском дивном Црвеном мору. Хвала вам на дивном гостопримству. И дођите код нас да уживате, имамо фантастичне ски-центре и планине - поручио је председник Вучић.

12.06 - Обраћање Ел Сисија на отварању бизнис форума

Председник Египта је рекао да је Србија напредна земља која има велики потенцијал.

- Све што треба Србији може да се нађе у Египту. Египат је велико тржиште, и ја имам вољу да са господином председником унапредимо сарадњу наших земаља. Ми вас подржавамо и увек ћемо бити ту да превазиђемо све препреке - казао је Ел Сиси.

Он каже да је 2016. године Египат почео економске реформе, и да је кроз разне националне пројекте земља унапредила своју привреду.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Дошла је пандемија корона вируса, и остали смо на истом економском нивоу. Нисмо имали велике губитке, што је добар резултат. Ове године смо имали раст од девет одсто, а онда је почео сукоб у Украјини. Што је лоше за наш раст. Али ми у Египту верујемо у успех, и ако верујете у успех можете све да превазиђете - казао је Ел Сиси.

Председник Египта је поручио српским привредницима да су увек добродошли у Египту, како би размењивали искуства са својим колегама.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- На пример ми смо имали проблема са енергијом. Баш сам причао председнику Вучићу, ми смо 2014. године имали дефицит електричне енергије. А сада имамо вишкове, исто као и са гасом. Такође бих хтео да додам да смо задњих 7-8 година радили на инфраструктури. Радимо око 6.000 пројеката вредности око осам милијарди египатских фунти - казао је он.

Ел Сиси истиче да Срби у Египту могу да нађу многе прилике за пословање. 

- Рекао сам председнику Вучићу да хоћемо да градимо 4.000 километара брзих пруга. Али да не дужим, ми желимо да сарађујемо са вама и радујемо се томе - поручио је председник Египта српским привредницима.

12.00 - Отворен бизнис форум Србија-Египат

Пословни форум Србија - Египат у организацији Привредне коморе Србије почео је у Палати Србија уз учешће бројних домаћих и египатских пословних људи и највиших званичника две земље.

На почетку форума учесницима су се обратили председници Египта и Србије Абдел Фатах ел Сиси и Александар Вучић.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

У бизнис форуму учествује више од 30 компанија из Египта и око 100 привредника из Србије.

На првој сесији говориће министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка индустрије и трговине Египта Невин Гамеа, председник Федерације египатских индустрија Мохамед Зали ел Хаведи и председник Федерације трговинских комора Египта Ибрахим Махмуд ел Араби.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Уочи форума одржане су презентације Развојне агенције Србије "Зашто инвестирати у Србију" и Федерације египатских, афричких и медитеранских комора "Пословати са Египтом".

Након форума планирани су сусрети српских и египатских компанија из сектора пољопривреде, грађевинарства и инфраструктуре, енергетике, здравства, туризма, телекомуникација и информатичких технологија.

Претходно су, током билатералног састанка званичника двеју земаља, потписани меморандуми о сарадњи у низу области.

Међу потписаним документима је и Меморандум о разумевању између влада Србије и Египта у области пољопривреде Бранислав Недимовић и министар спољних послова Самих Шукри.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Потписан је и Меморандум о разумевању о сарадњи Развојне агенције Србије (РАС) и Управе слободних зона ГАФИ о јачању бииатералних инвестиционих односа, Меморадум о разумевању између РАС-а и Агенције за мала и средња предузећа Египта.

Египатска економија је друга најјаца привреда у арапском свету, после Саудијске Арабије.

Највећи део египатске економије ослања се на туризам и извоз нафте и гаса, као и на приходе од Суецког канала.

У прва три месеца ове године, укупна робна размена Србије и Египта повећана је за више од 72 одсто, у односу на исти период претходне године, саопштила је Привредна комора Србије.

11.36 - Вучић и Ел Сиси о историјској посети

Обраћање председника Вучића

Председник Александар Вучић је рекао да му је велика част што је после готово четири деценије угостио председника Египта.

- Ова посета за нас има свакако историјски карактер. Неретко волимо да нешто зовемо историјским, али обнова наше сарадње је нешто што ће много тога донети у будућности нашим народима. Уверен сам да ће данашњи састанак дати снажан импулс даљем развоју наших односа - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

Он је изјавио да је данас отворена сарадња у великом броју области са Египтом.

- И то је тек почетак, договорили смо учешће на свим сајмовима у будућности, и верујем да ћемо имати много чешће контакте и посете. Ја желим да се захвалим Ел Сисију зато што је право из Немачке дошао у Београд. Он у петак иде у Париз, у посету Макрону, и ја сам му захвалан што је између те две важне посете дошао у Србију - казао је председник Србије.

Вучић каже да је са Ел Сисијем причао о много конкретних тема, и да је сигуран да ћемо установити добру сарадњу о продаји житарица.

- Добили смо сертификат и за јабуку, очекујем и за говеђе месо. А оно што смо договорили овде је да до почетка октобра усагласимо договор о слободној трговини. То би на пример значило да бисмо ми имали лимун без додатних царинских оптерећења, док би они имали најбоље јабуке, да наведем пример - казао је он.

Председник каже да ће сутра бити одржана мања војна вежба и приказ наоружања у Никинцима.

Фото: Танјуг

- Јер ми сматрамо да у области војно-техничке сарадње можемо много да урадимо. Морамо да се ослонимо једни на друге у овим тешким временима, и показаћемо оно што мислимо да је корисно и да може бити од интереса за Египат - рекао је он.

Вучић је рекао да је питао Ел Сисија како је могуће да је успео да изгради више од 5.000 километара ауто-путева, и да жели искуства Египта да искористи у нашој земљи.

- Нисам задовољан иако смо много урадили, увек мора више и боље. Добио сам значајна сазнања, научио сам много тога, и верујем да ћемо део тога успети да спроведемо у нашој земљи. За нас је важно да успоставимо сарадњу међу нашим компанијама, о чему ће више разговарати делегације на Бизнис форуму. Већ су неки договори постигнути, посебно међу хемијским компанијама - казао је председник.

Он је рекао да је тема разговора и ситуација у свету, како на Блиском истоку тако и у Украјини.

- Ми смо договорили веома блиску сарадњу између наших министарстава спољних послова. Видели сте нашу заједничку декларацију, и имаћемо времена и сутра да говоримо, али за мене су ово биле основне ствари. Жеља свих грађана Србије је неподељена, и никада у Србији нећете чути лошу реч о Египту, дошли сте у земљу која памти Гамала Абдела Насера, и ја сам поносан што могу да будем домаћин египатском председнику. Уверен сам да ће наша сарадња у будућности бити много ближа. Хвала још једанпут и добродошли драги пријатељу - рекао је председник.

Обраћање председника Ел Сисија

Захвалан сам вам на гостопримству, и као што сте рекли да Срби воле Египат, и ви сте увек добродошли у вашу другу домовину.

- Надам се да ће потписани меморандуми донети још јачу сарадњу међу нашим земљама. Ми имамо историјске везе од 1908. године, која је постала још јача шездесетих година - казао је Ел Сиси.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Он је додао да су теме разговора биле политика, наука, економска сарадња и друге ствари, поготово инвестиције.

- Причали смо и о ситуацији у Палестини, Либији и Украјини, и како то утиче на светску економију, где би наше две државе требале да сарађују. Египат је земља која жели да се све реши миром, и увек ћемо потенцирати мир - рекао је Ел Сиси.

Председник Египта је додао да ће у Шарм ел Шеику бити одржана конференција о климатским променама, и позвао је председника Вучића да присуствује.

- Захваљујем се на вашем гостопримству и на ордену који сте ми уручили. Надам се да ћемо у следећем периоду даље развијати нашу сарадњу. Хвала вам, господине председниче.

11.26 - Вучић одликовао Ел Сисија

За велике заслуге у развоју односа Србије и Египта председник Вучић је Орденом Републике Србије на ленти одликовао египатског лидера.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Након што је председник Вучић уручио орден Ел Сисију, почело је потписивање споразума у оквиру декларације о стратешком партнерству.

Фото: Танјуг

Потписани су споразуми о сарадњи у области образовања, пољопривреде, културе, заштите животне средине.

Фото: Танјуг

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и шеф дипломатије Египта Самех Шукри потписали су споразум којим су укинуте визе за носиоце дипломатских пасоша.

Потписани су и споразуми између државних телевизија две земље, као и меморандуми о разумевању између музеја.

10.30 - Састанак делегација Србије и Египта

Након разговора председника Александра Вучића и Абдела Фатаха ел Сисија, одржан је пленарни састанак делегација Србије и Египта.

На пленарном састанку усвојена је декларација о стратешком партнерству Србије и Египта.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Ел Сиси нам је учинио велику част

Председник Александар Вучић објавио је на Инстаграму кратку поруку којом је истакао важност посете председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија.

- После 35 година, драги пријатељи су поново наши гости. Председник Ел Сиси нам је учинио велику част својом посетом.

9.45 - Почео састанак Вучића и Ел Сисија

Почео је састанак председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Два лидера ће разговарати до 10.30 часова, када почиње пленарни састанак делегација Републике Србије и Арапске Републике Египат.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

9.30 - Свечани дочек испред Палате Србија

Интонирањем химни Египта и Србије почео је дочек испред Палате Србија, где је председник Вучић дочекао египатског лидера Ел Сисија.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Вучић и Ел Сиси су потом прегледали строј гардијске бригаде, и поздравили чланове војног оркестра и војнике.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Египатски и српски председник су се поздравили и са члановима Владе и делегација који су стајали наспрам почасног вода.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (23)

ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ АУСТРАЛИЈЕ: Новак разбио Циципаса у финалу Аустралијан опена, јачи од повреде, провокатора и Аустралије!