СРБИЈА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ МИСИЈИ ПОЉСКЕ: Шеф дипломатије прекршио принцип неутралности током посете Приштини

Новости онлине

15. 07. 2022. у 15:48

РЕПУБЛИКА Србија је уручила протестну ноту мисији Пољске у ОЕБС-у зато што Збигњев Рау, шеф пољске дипломатије, у својству председавајућег ОЕБС-а није испоштовао принцип статусне неутралности ове мисије према Косову приликом посете Приштини.

СРБИЈА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ МИСИЈИ ПОЉСКЕ: Шеф дипломатије прекршио принцип неутралности током посете Приштини

Фото: Профимедиа/Илустрација

Председавајући ОЕБС-а Рау се састао са представницима власти у Приштини иако су у кабинетима његових домаћина биле истакнуте заставе тзв. Косова, чиме је прекршена статустна неутралност.

Рау је разговарао са председницом тзв. Косова Вјосом Османи и са министарком спољних послова Доником Гервалом, док су иза њих биле постављене заставе тзв. Косова.

У протестној ноти Републике Србије је исказано разочарање и наведено да Србија доследно истиче неопходност поштовања статусно неутралне позиције ОЕБС-а према Косову и Метохији на састанцима и догађајима ОЕБС-а, у документима ове организације, раду на терену, укључујући посете Приштини званичника и представника ОЕБС-а.

Упркос томе, указано је да су ови принципи упадљиво прекршени током посете председавајућег Збигњева Рауа Приштини, јер је дозвољено да се састанци представника приштинских власти са Рауом представе као државна посета.

У ноти се подсећа и да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација остаје једини правни оквир за присуство и активности ОЕБС-а на Косову.

На то је пре три дана указао и шеф српске дипломатије Никола Селаковић приликом посете Збигњева Рауа Београду.

- На нашој територији имамо две мисије ОЕБС-а једна је у Београду, друга у Приштини. Влада подржава рад мисије на КиМ као најуверљивијег статусно неутралног присуства, чији се рад базира на Резолуцији 1244 - рекао је Селаковић на заједничкој конференцији са Рауом.

Србија је исказала протесте и прошле године када је Швеђанка Ан Линде, као председавајућа ОЕБС-а, прекршила статусну неутралност ове организације када се приликом посете Приштини са председницом Вјосом Османи сликала испред косовске заставе, као и када се генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Шмид састала са Аљбином Куртијем и Османи у њиховим кабинетима у којима су биле истакнуте заставе.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: МиГ-29 - Чувар српског неба

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (3)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ Сахрањен младић који је бринуо о 40 паса: Дао си живот за шапице! Злотвори ти више не могу ништа